Από δύο προκαταρκτικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Jounal of Infectious Diseases φαίνεται πως το αντιγριπικό εμβόλιο είναι λιγότερο αποτελεσματικό στα άτομα που λαμβάνουν στατίνες (φάρμακα που ρίχνουν τη χοληστερίνη του αίματος).
Αν πράγματι οι στατίνες μειώνουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τον ιό της γρίπης, σημαίνει ότι αυτοί που λαμβάνουν τα χάπια είναι πιο ευάλωτοι.
Οι ερευνητές λένε ότι εφόσον τα ευρήματα επιβεβαιωθούν με περαιτέρω μελέτες, θα πρέπει να αλλάξουν οι συστάσεις για το αντιγριπικό εμβόλιο των ατόμων που λαμβάνουν στατίνες ώστε να παίρνουν ισχυρότερη δόση ή να διακόπτουν προσωρινά τα φάρμακα όταν πρόκειται να εμβολιαστούν.
Τα ευρήματα πρέπει να επιβεβαιωθούν
Η πρώτη μελέτη εξέτασε στοιχεία από τον εμβολιασμό 7.000 ατόμων, ηλικίας άνω των 64 ετών, από τέσσερις χώρες, την περίοδο 2009-2011. Τα άτομα αυτά είχαν υποβληθεί σε μέτρηση αντισωμάτων απέναντι στον ιό της γρίπης μετά τον εμβολιασμό τους. Αυτοί που έπαιρναν στατίνες είχαν λιγότερα αντισώματα, κάτι που σημαίνει ασθενέστερη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στο εμβόλιο.
Η δεύτερη μελέτη εξέτασε στοιχεία από 140.000 άτομα που εκδήλωσαν γρίπη στις ΗΠΑ. Καταγράφηκε ότι οι ασθενείς που λάμβαναν στατίνες, είχαν εμφανίσει πιο σοβαρά συμπτώματα γρίπης.
Οι ερευνητές λένε πως το θέμα είναι σοβαρό και τα ευρήματα πρέπει να επιβεβαιωθούν. Οι καρδιοπαθείς είναι από τις πληθυσμιακές ομάδες στις οποίες η γρίπη μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα. Από την άλλη πλευρά, οι στατίνες είναι σωτήριες για τους ασθενείς αυτούς, ανέφερε ο καθηγητής Πίτερ Βάισμπεργκ, ιατρικός διευθυντής του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς.
«Καθώς τα νέα ευρήματα δεν είναι οριστικά, αυτοί που λαμβάνουν στατίνες πρέπει να συνεχίσουν την θεραπευτική αγωγή για τη μείωση της χοληστερίνης και συγχρόνως να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο διότι ακόμα και μια μικρή προστασία από τη γρίπη είναι καλύτερη από το να βρεθεί κανείς απροστάτευτος», κατέληξε ο Βάισμπεργκ.