Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια διαμάχη σχετικά με το πότε πρέπει μια γυναίκα να κάνει την πρώτη της μαστογραφία και πόσο συχνά πρέπει στη συνέχεια να κάνει αυτή την εξέταση.
Κι αυτό διότι πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος καρκίνου μαστού είναι μικρότερος για τις γυναίκες ηλικίας 40-44 ετών από ό,τι νομιζόταν στο παρελθόν. Μετά την εμμηνόπαυση οι καρκινικοί όγκοι είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύσσονται γρήγορα ή να είναι επιθετικοί.
Νέα οδηγία για τη συχνότητα των μαστογραφιών
Σύμφωνα με νέα οδηγία που εξέδωσε η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, η πρώτη μαστογραφία πρέπει να γίνεται σε ηλικία 45 ετών και όχι νωρίτερα, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.
Η σύσταση αφορά τις γυναίκες που δεν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή αυτές που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό και οι οποίες δεν είναι φορείς γενετικών μεταλλάξεων στο DNA που συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού.
“Η προηγούμενη σύσταση, η οποία ίσχυε από το 2003, κρίθηκε σκόπιμο να αναθεωρηθεί» εξηγεί η επικεφαλής της συντακτικής επιτροπής Νάνσι Κίτινγκ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Οι γυναίκες ηλικίας 45-54 ετών πρέπει να κάνουν μαστογραφία μια φορά ετησίως ενώ μετά τα 55 κάθε 2 χρόνια μέχρι το προσδόκιμο ζωής τους να είναι τουλάχιστον 10 χρόνια.
Επίσης, για τις γυναίκες που είναι μικρότερες από 40 χρονών δεν συνιστάται η τακτική πεντάλεπτη κλινική εξέταση των μαστών (ψηλάφηση για ανίχνευση όγκων) καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αυτή η εξέταση πράγματι σώζει ζωές, ενώ συχνά οδηγεί σε περιττή ανησυχία.
Να σημειωθεί ότι η Αμερικανική Εταιρεία Μαιευτήρων-Γυναικολόγων συνιστά ετήσια κλινική εξέταση μαστού για όλες τις γυναίκες μετά τα 19 έτη και μαστογραφία μετά τα 40 και έως τα 49, είτε κάθε χρόνο, είτε ανά διετία ενώ μετά τα 50 οπωσδήποτε ανά έτος.
Δεν εντοπίζονται οι επιθετικοί καρκίνοι
Εντωμεταξύ μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine, αμφισβητεί την διαγνωστική αξία των μαστογραφιών, ως προς τη δυνατότητά τους να εντοπίζουν καρκινικούς όγκους που μπορούν να δώσουν μεταστάσεις.
Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Κολεγίου Ντάρτμουθ, με επικεφαλής τον Γκίλμπερτ Γουέλτς, εξέτασαν στοιχεία για τις μαστογραφίες τελευταία 50 χρόνια στις ΗΠΑ. Βρήκαν ότι οι μαστογραφίες είναι διαδεδομένες μετά τη δεκαετία του 1980 αλλά οι μεταστατικοί καρκίνοι του μαστού που διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο έχουν μείνει σταθεροί από το 1975 μέχρι σήμερα. Επίσης, η μέση ηλικία που μία γυναίκα διαγιγνώσκεται με καρκίνο μαστού έχει μείνει σταθερή περίπου στα 63,7 χρόνια. Αυτό δείχνει ότι η μαστογραφίες δεν εντοπίζουν τους επικίνδυνους καρκίνους νωρίτερα.
«Η μαστογραφία βοηθά στην ανίχνευση, συνήθως, των λιγότερο επιθετικών και θανατηφόρων καρκίνων του μαστού, αλλά αυτό δεν συμβαίνει εξίσου με τους επιθετικούς καρκίνους που προορίζονται εξ’ αρχής να γίνουν μεταστατικοί» ανέφερε ο Γουέλτς.