Οι γυναίκες που έχουν αποκτήσει παιδιά ζουν περισσότερο σύμφωνα με μια μεγάλη επιδημιολογική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Medicine.
Η μελέτη βρήκε ότι οι μητέρες έχουν 20% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από κάθε αιτία σε σχέση με τις γυναίκες που είναι άτεκνες. Ο θηλασμός επίσης συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, όπως και η λήψη του αντισυλλυπτικού χαπιού, σύμφωνα με την έρευνα.
Πιστεύεται ότι οι ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την απόκτηση μωρών ενισχύει την υγεία της καρδιάς και μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου.
Ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 322.972 γυναίκες από 10 χώρες της Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια των 13 χρόνων της μελέτης, 14.383 από τις γυναίκες αυτές πέθαναν. Σχεδόν 6.000 από τους θανάτους είχαν αιτία τον καρκίνο και 2.400 είχαν αιτία καρδιακές παθήσεις.
Αιτία οι ορμόνες
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν παιδιά είχαν 20% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν ακόμα και αν ήταν μικρές σε ηλικία, κάτω των 30 ετών. Οι γυναίκες που είχαν δύο ή τρία παιδιά ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο. Οι μητέρες που θήλασαν τα μωρά τους είχαν 8% μικρότερη πιθανότητα θανάτου από αυτές που δεν τα θήλασαν. Τέλος, οι γυναίκες που έπαιρναν αντισυλληπτικά χάπια από το στόμα είχαν 10% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με όσους δεν έκαναν (με την προϋπόθεση ότι δεν κάπνιζαν διαφορετικά τα οφέλη του χαπιού ακυρώνονταν).
Η μελέτη δεν εξέτασε τους λόγους για τις παραπάνω συσχετίσεις, αλλά πιστεύεται ότι μπορεί να εξηγηθούν από τις ορμονικές αλλαγές. Για παράδειγμα, προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι ο θηλασμός περιορίζει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, σχεδόν κατά 5%. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται (τα οιστρογόνα τροφοδοτούν τον καρκίνο του μαστού). Οι γυναίκες έχουν επίσης λιγότερα οιστρογόνα όταν παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια.
Η έρευνα έδειξε ακόμη ότι η ευτυχία ενός ζευγαριού αυξάνεται με τη γέννηση κάθε παιδιού αλλά αυτό ισχύει μέχρι το τρίτο. Από το τέταρτο παιδί και μετά το επίπεδο ικανοποίησης μειώνεται.