Η υπνική άπνοια αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας γράφουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βοστώνης σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Arthritis and Rheumatology.
Η μελέτη περιέλαβε 9.865 άτομα με άπνοια ύπνου και 43.598 υγιή άτομα (η μέση ηλικία ήταν τα 54 χρόνια). Μετά από ένα έτος παρακολούθησης είχαν καταγραφεί 270 κρούσματα ουρικής αρθρίτιδας (gout) εκ των οποίων τα 76 αφορούσαν την ομάδα των πασχόντων από άπνοια ύπνου.
Η ουρική αρθρίτιδα δίνει έντονους πόνους και πρήξιμο στην άρθρωση που έχει προσβάλλει (συχνά στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού γι’ αυτό και ονομάζεται ποδάγρα). Αιτία είναι η συσσώρευση κρυστάλλων ουρικού οξέος στις αρθρώσεις.
Η μείωση του οξυγόνου αυξάνει το ουρικό οξύ
Αφού οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη όλους τους παράγοντες κινδύνου ουρικής αρθρίτιδας κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι πάσχοντες από υπνική άπνοια είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν την πάθηση.
Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για υπνική άπνοια αλλά στη μελέτη υπήρχαν και άτομα με κανονικό βάρος, τα οποία μάλιστα είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ουρική αρθρίτιδα (εφόσον είχαν άπνοια ύπνου), σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Γιούκινγκ Ζανγκ, καθηγητή Ιατρικής και Δημοσίας Υγείας.
Η μελέτη δείχνει ότι «η άπνοια ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο για ουρική αρθρίτιδα ανεξάρτητα του σωματικού βάρους» είπε ο Ζανγκ. «Επειδή οι κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας είναι τόσο επώδυνες που περιορίζουν την κινητικότητα και οι πάσχοντες δεν μπορούν ούτε καν ένα κομμάτι χαρτί να ακουμπήσουν στις προσβεβλημένες αρθρώσεις, έχει μεγάλη σημασία να βρούμε αν η θεραπεία της άπνοιας ύπνου μειώνει τον κίνδυνο για κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας».
Η άπνοια ύπνου προκαλεί πολλές φορές μείωση της πρόσληψης οξυγόνου, κατά τη διάρκεια του ύπνου επειδή διακόπτει την αναπνοή. Αυτό αυξάνει την παραγωγή ουρικού οξέος στο αίμα.