O υδράργυρος μπορεί να προκαλέσει πολλαπλά δερματικά σύνδρομα. Το κλασικό σύνδρομο είναι η ακροδυνία, επίσης γνωστή ως ρόδινη νόσος και ερυθροιδηματική πολυνευροπάθεια.
Η ακροδυνία προκαλείται από δηλητηρίαση με υδράργυρο, συνήθως κατά τη βρεφική ηλικία. Οι δερματικές αλλοιώσεις είναι χαρακτηριστικές και σχεδόν παθογνωμονικές. Αυτές αποτελούνται από επώδυνο οίδημα των άκρων χειρών και ποδών, που μερικές φορές συνοδεύεται από έντονο κνησμό των μερών αυτών.
Τα χέρια και τα πόδια είναι επίσης ψυχρά και ρόδινα ή σκούρο ερυθρά. Το ερύθημα είναι συνήθως υπό μορφή κηλίδων, αλλά μπορεί να είναι διάχυτο. Συχνά υπάρχουν αιμορραγικά σημεία. Στον κορμό παρατηρείται ένα κηλιδώδες ή βλατιδώδες ερύθημα. Μπορεί να εμφανιστούν στοματίτιδα και απώλεια των δοντιών.
Τα συστηματικά συμπτώματα συνίστανται σε μέτριο πυρετό, ευερεθιστότητα, έντονη φωτοφοβία, αυξημένη εφίδρωση, καθώς και τάση για κλάμα τον περισσότερο καιρό. Υπάρχει πάντα μέτρια φλεγμονή του ανώτερου αναπνευστικού με φαρυγγαλγία. Επίσης μπορεί να συνυπάρχουν υπέρταση, υποτονία, μυϊκή αδυναμία, ανορεξία και αϋπνία. Συνήθως υπάρχουν λευκωματινουρία και αιματουρία. Η διάγνωση γίνεται με την ανίχνευση υδραργύρου στα ούρα.
Εξάνθημα μπορεί να προκύψει από την εισπνοή ατμών υδραργύρων ή απορρόφηση με άμεση επαφή. Ένα διάχυτο, συμμετρικό ερυθηματώδες ιλαροειδές εξάνθημα εμφανίζεται στις πτυχές και στα εγγύς άκρα μέσα σε λίγες ημέρες από την έκθεση. Η επίταση στη βουβωνική χώρα, αλλά και στις έσω επιφάνειες των μηρών παράγει εικόνα “Συνδρόμου μπαμπουΐνου”.
Το εξάνθημα προκαλεί αίσθημα καύσου ή φαγούρας και εμφανίζονται μικρές θυλακικές φλύκταινες. Εκτεταμένη απολέπιση παρατηρείται με την αποδρομή. Παλιά σπασμένα θερμόμετρα ή εφαρμογή κρεμών που περιέχουν υδράργυρο και φυτικά φαρμακευτικά αποτελούν δυνητικές πηγές.
Ο υδράργυρος είναι επίσης μια πιθανή αιτία κοκκιωμάτων ξένου σώματος και υπερμελάγχρωσης στις περιοχές εφαρμογής. Ένα εξάνθημα από ελάχιστα κνησμώδεις βλατίδες και βλατιδοφυσαλίδες 1-2 mm σε διάμετρο, στις παλάμες (σε όλους τους ασθενείς) και τα πέλματα, στα άνω άκρα και στο κορμό έχει επίσης αποδοθεί στα επίπεδα υδραργύρου στο αίμα κοντά στα ανώτερα όρια που θεωρούνται ασφαλή.
Θεραπεία με δίαιτα ελεύθερη θαλασσινών και χορήγηση χηλικών παραγόντων οδήγησε σε ύφεση του εξανθήματος σε ορισμένους ασθενείς. Η νομισματοειδής δερματίτιδα βελτιώθηκε σε δύο ασθενείς με θετικές επιδερμιδικές δοκιμασίες με τον υδράργυρο, όταν τα οδοντιατρικά τους αμαλγάματα αφαιρέθηκαν.