Μερικοί άνθρωποι έχουν την τάση να εκδηλώνουν παρορμητική συμπεριφορά και επιθετικές εκρήξεις όταν πίνουν έστω και λίγο αλκοόλ λόγω μιας μετάλλαξης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Translational Psychiatry από Φινλανδούς ερευνητές.
Η μελέτη αφορούσε 156 εθελοντές και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μία γενετική μετάλλαξη κάνει τα άτομα παρορμητικά υπό την επήρεια αλκοόλ. Η μετάλλαξη αφορά το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή ενός υποδοχέα στον εγκέφαλο που ονομάζεται σεροτονίνη 2b (πρόκειται για μια πρωτεΐνη).
Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου και πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στην μετάδοση μηνυμάτων που σχετίζονται με τις παρορμήσεις. Παράγεται κυρίως στον εγκέφαλο, αν και εντοπίζεται επίσης αλλού στο σώμα. Τα πολύ υψηλά επίπεδά της στον εγκέφαλο σχετίζονται με έντονη νευρικότητα, ενώ τα χαμηλά επίπεδα συνδέονται με κατάθλιψη.
Επιθετική συμπεριφορά
Η μετάλλαξη που ονομάζεται HTR2 BQ20* μπορεί να εξηγεί γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να συγκρατηθούν και είναι επιρρεπείς στις ακραίες συμπεριφορές ακόμα και όταν καταναλώνουν μικρές ποσότητες αλκοόλ, γράφουν οι ερευνητές.
«Οι φορείς της μετάλλαξης είναι από τη φύση τους πιο παρορμητικοί, ακόμα κι όταν είναι νηφάλιοι, γι’ αυτό έχουν αυξημένες πιθανότητες να παλεύουν μια ζωή με προβλήματα αυτοελέγχου και διαταραχών της ψυχικής διάθεσης», δήλωσε επικεφαλής της μελέτης Ρούπε Τικάνεν, ψυχίατρος στο Κεντρικό Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι.
Η παρουσία της μετάλλαξης HTR2 BQ20* σχετίσθηκε με μία σειρά ριψοκίνδυνων συμπεριφορών μετά από κατανάλωση αλκοόλ, όπως επιθετικές εκρήξεις, εμπλοκή σε καυγάδες και οδήγηση υπό μέθη.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το 2,2% του πληθυσμού είναι φορείς της μετάλλαξης HTR2 BQ20* στη Φινλανδία.
Εκτιμούν επίσης ότι αν επιβεβαιωθεί ο ρόλος της μετάλλαξης σε άλλες μελέτες, στο μέλλον να αποτελέσει στόχο θεραπειών που θα ελέγχουν τις ακραίες παρορμητικές συμπεριφορές.
Μπορείτε να δείτε τη μελέτη σε pdf εδώ