Όσοι άνδρες παρουσιάζουν στυτική δυσλειτουργία έχουν αυξημένες πιθανότητες να πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 που ακόμα δεν έχει διαγνωστεί, γράφουν Καναδοί ερευνητές στο περιοδικό Annals of Family Medicine. Ειδικά οι άνδρες που είναι μεσήλικες, έχουν εξαπλάσιο κίνδυνο για αυξημένο “ζάχαρο” στο αίμα τους.
Είναι γνωστό ότι η στυτική δυσλειτουργία στη μέση ηλικία μπορεί να αποτελεί πρώιμη ένδειξη καρδιαγγειακής νόσου, αλλά η παρούσα μελέτη τονίζει ότι μπορεί να είναι και ένδειξη σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που παραμένει χωρίς διάγνωση.
Η μελέτη αφορούσε περίπου 4.500 άνδρες, οι οποίοι συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια και υποβλήθηκαν σε μια σειρά από εξετάσεις. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα αναζητώντας συσχετίσεις της στυτικής δυσλειτουργίας με την υπέρταση, την αυξημένη χοληστερίνη και τον διαβήτη. Διαπίστωσαν, η στυτική δυσλειτουργία δεν συσχετίζεται με την υπέρταση ή την υψηλή χοληστερίνη ενώ η συσχέτιση της με τον διαβήτη είναι πολύ ισχυρή.
Όψιμος διαβήτης
Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ηλικίες, συχνότητα του αδιάγνωστου διαβήτη ήταν 11,5% στους άνδρες με στυτική δυσλειτουργία και μόνο 3% στους άνδρες χωρίς προβλήματα στύσης. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τις ηλικίες 40-59 ετών ήταν 19% για τους άνδρες με στυτική δυσλειτουργία και 3% για τους άνδρες χωρίς πρόβλημα.
Με άλλα λόγια, «ένας στους 10 άνδρες ηλικίας 40-50 ετών με πρόβλημα στύσης πάσχει από διαβήτη χωρίς να το ξέρει», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Σον Σκέλντον, από το Κέντρο Υπηρεσιών & Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, στο Βανκούβερ. Και πρόσθεσε: «Το αρρύθμιστο σάκχαρο οδηγεί σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται εμφράγματα και ισχαιμικά εγκεφαλικά».
Σε αντίθεση με τον διαβήτη ο οποίος συχνά περνά απαρατήρητος γιατί κάποιος δεν κάνει εξετάσεις αίματος, η στυτική δυσλειτουργία είναι κάτι που αμέσως γίνεται αντιληπτό. Πρέπει λοιπόν ένας άνδρας να απευθύνονται άμεσα στον γιατρό για εξετάσεις στην περίπτωση που διαπιστώσει πρόβλημα.
Πρέπει να αναφερθεί ότι η στυτική δυσλειτουργία δεν αποτελεί πρώιμη ένδειξη για διαβήτη, αλλά όψιμη και οφείλεται σε βλάβες στα νεύρα του ανδρικού μορίου οι οποίες έχουν προκληθεί από το υψηλό σάκχαρο στο αίμα.
Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι το 8-9% του πληθυσμού πάσχει από διαβήτη και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν αρρύθμιστο σάκχαρο.