Τα βαρβιτουρικά είναι φάρμακα καταπραϋντικά και υπνωτικά, ουσίες ηρεμιστικές, που σε μεγαλύτερες δόσεις δρουν σαν τα υπνωτικά χάπια. Παράχθηκαν από το βαρβιτουρικό οξύ, το οποίο ανακαλύφθηκε το 1864 από τη γερμανική φαρμακευτική εταιρεία Μπάγιερ (Bayer).
Τα πρώτα βαρβιτουρικά πουλήθηκαν το 1903 και από τότε έχουν κυκλοφορήσει πάνω από 2.500 διαφορετικά είδη βαρβιτουρικών στην αγορά. Αν και δεν βρίσκονται πια στην προτίμηση ούτε των γιατρών αλλά ούτε και των χρηστών, ένα μικρό ποσοστό του έχουν χρησιμοποιήσει τις ουσίες αυτές για μη ιατρικούς σκοπούς, μερικές φορές για να εξουδετερώσουν τις επιδράσεις της αμφεταμίνης ή για να ενισχύσουν την επίδραση της ηρωίνης.
ΙΑΤΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ
Υπάρχουν τρεις τύποι βαρβιτουρικών, που κατηγοριοποιούνται (όπως και τα ηρεμιστικά) ανάλογα με το χρόνο δράσης τους.
Αυτά με μακρό χρόνο δράσης δρουν για 12-24 ώρες. Περιλαμβάνουν τους πρώιμους τύπους, όπως η βαρβιτάλη ή η φενοβαρβιτάλη, που χρησιμοποιούνται ως ηρεμιστικά κατά τη διάρκεια της ημέρας και για ήπιο άγχος.
Τα βραχείας δράσης, όπως το Seconal και το Nembutal, διαρκούν 6-7 ώρες και εξακολουθούν να χορηγούνται για τη θεραπεία βραχυπρόθεσμης αϋπνίας.
Υπάρχουν μερικοί τύποι βραχείας δράσης που προκαλούν σχεδόν άμεση απώλεια των αισθήσεων και χρησιμοποιούνται ως αναισθητικά (καθώς και ως μία από τις ουσίες που χρησιμοποιούνται στις εκτελέσεις με ένεση).
Το βαρβιτουρικό βραχείας δράσης Seconal ήταν εκείνο που χορηγούνταν κατά κόρον ως υπνωτικό χάπι, όμως είναι επικίνδυνο και έχει αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από πολύ πιο ασφαλή φάρμακα, όπως είναι οι βενζοδιαζεπίνες.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΧΡΗΣΗΣ – ΕΠΙΔΡΑΣΗ
Τα βαρβιτουρικά διατίθενται σε ταμπλέτες, αμπούλες, υπόθετα, διαλύματα ή πιο συχνά σε χρωματιστές κάψουλες. Συνήθως χορηγούνται από το στόμα, σε κάποιες όμως εξειδικευμένες ιατρικές περιπτώσεις χορηγούνται με ένεση. Όσοι κάνουν κατάχρηση γενικά τα παίρνουν από το στόμα, κάποιες φορές με αλκοόλ, όμως περιστασιακά παρασκευάζουν και σκόνη για ένεση.
Τα βαρβιτουρικά καταστέλλουν το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και προκαλούν παρόμοια επίδραση με εκείνη του αλκοόλ, που διαρκεί γενικά 3-6 ώρες. Μια μικρή δόση (ένα ή δύο χάπια) συνήθως προκαλεί χαλαρότητα, κοινωνικότητα και ευδιαθεσία – όπως και η κατανάλωση 1-2 ποτών. Με τις μικρές δόσεις, όπως συμβαίνει και με πολλά άλλα ναρκωτικά, είναι πιθανό να ελεγχθεί σε ένα βαθμό η επίδραση, όμως με μεγαλύτερες δόσεις αυτό γίνεται δύσκολο και κυριαρχεί η καταπραϋντική επίδραση.
Ενώ η πιο συνηθισμένη επίδραση είναι εκείνη της μέθης ή της καταπράυνσης, μερικές φορές παρουσιάζεται εχθρότητα, κατάθλιψη και άγχος. Όταν χορηγηθούν ενδοφλέβια, τα βαρβιτουρικά μπορεί να προκαλέσουν στο χρήστη μια άμεση αίσθηση ευχάριστης ζεστασιάς και υπνηλίας.
ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Ένα άτομο που προσπαθεί να μείνει ξύπνιο μετά από μια μέτρια ή μεγάλη δόση (μερικά χάπια) θα είναι συνήθως αδέξιο, με απώλεια ελέγχου της ομιλίας και του σώματος, επιρρεπής σε τυχαίο τραυματισμό. Παρατηρούνται επίσης ακραίες, απρόβλεπτες συναισθηματικές αντιδράσεις και νοητική σύγχυση, που ακολουθείται από ύπνο.
Αν και τα βαρβιτουρικά χορηγούνται για αϋπνία, η τακτική χρήση τους επιδρά στη δομή του ύπνου. Συγκεκριμένα, μειώνουν τη διάρκεια του ύπνου REM. Αυτό είναι το διάστημα στον κύκλο του ύπνου, κατά το οποίο ονειρευόμαστε, και η συχνή αναστάτωση αυτού του χρονικού διαστήματος μπορεί να προκαλέσει ψυχολογικά προβλήματα.
Ο συστηματικός χρήστης είναι επιρρεπής στη βρογχίτιδα και την πνευμονία (γιατί το αντανακλαστικό του βήχα είναι σε καταστολή), στην υποθερμία (γιατί περιφερειακά αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται, αλλά η ουσία εμποδίζει τις φυσιολογικές αντιδράσεις στο κρύο), και σε επαναλαμβανόμενη τυχαία υπερδοσολογία (εξαιτίας της νοητικής σύγχυσης και της ανοχής, που σημαίνει ότι ο συστηματικός χρήστης συχνά παίρνει υπερβολικές δόσεις).
Η μακροχρόνια και τακτική χρήση βαρβιτουρικών κατά τα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει στερητικά συμπτώματα στα μωρά.
Οι περισσότεροι από τους κινδύνους που αναφέρθηκαν αυξάνονται σε περίπτωση ενέσιμης χρήσης, οπότε μπορεί να προκληθεί μόλυνση και συγκέντρωση αδιάλυτου χαπιού στον υποδόριο ιστό.
Η λήψη βαρβιτουρικών με ένεση είναι πιθανόν η πιο επικίνδυνη μορφή χρήσης ναρκωτικών. Εκτός από τους συνηθισμένους κινδύνους, όσοι κάνουν ένεση με βαρβιτουρικά διατρέχουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο υπερβολικής δόσης, γάγγραινας (αν η ένεση με το διάλυμα γίνει κατά λάθος σε αρτηρία) και αποστημάτων στο δέρμα.
ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΔΟΣΗ
Η μεγάλη δοσολογία προκαλεί το θάνατο από αναπνευστική ανεπάρκεια. Οι θάνατοι αυτού του είδους αποτελούν πραγματικό κίνδυνο ανάμεσα στους περιστασιακούς (και άλλους) χρήστες βαρβιτουρικών, καθώς η μοιραία δόση είναι πολύ κοντά στην κανονική – μόλις 10 χάπια βαρβιτουρικών είναι αρκετά για τη μοιραία δόση. Οι επιδράσεις αυτές και οι κίνδυνοι μεγιστοποιούνται σε συνδυασμό με το αλκοόλ ή άλλες ουσίες κατασταλτικού τύπου. Για κάποιον που ήδη βρίσκεται σε κατάσταση μέθης από αλκοόλ, ακόμα και η μισή από τη μοιραία δόση είναι θανατηφόρα.
Αρκετοί θάνατοι διασημοτήτων συνδέθηκαν με αυτές τις ουσίες, που λήφθηκαν είτε κατά λάθος είτε σκόπιμα, όπως συνέβη με τη Μέριλιν Μονρόε (47 χάπια Nembutal), την Τζούντι Γκάρλαντ, τον Τζίμι Χέντριξ και τον μάνατζερ των Beatles, Μπράιαν Έπστιν. To Seconal, πιο συγκεκριμένα, έγινε το προτιμώμενο φάρμακο για να αντιμετωπίζουν τις πιέσεις από τη δημοσιότητα και την ανασφάλεια της βιομηχανίας της ψυχαγωγίας. Από το 1973 ως το 1976, τα βαρβιτουρικά ευθύνονταν για πάνω από τις μισές αυτοκτονίες με ναρκωτικά. Το 1995, η Διεύθυνση Τροφίμων και Ποτών των ΗΠΑ απαγόρευσε το συνδυασμό φαινοβαρβιτάλης και θεοφυλλίνης, ως επικίνδυνου για μεγάλη δοσολογία. Τον Μάρτιο του 1997, 27 μέλη της αίρεσης «Πύλη του Παραδείσου» πήραν σκόπιμα υπερβολική δόση φαινοβαρβιτάλης.
ΕΞΑΡΤΗΣΗ
Η τακτική χρήση οποιωνδήποτε καταπραϋντικών είναι πιθανό να οδηγήσει σε ανοχή και ψυχολογική εξάρτηση. Ωστόσο, αν και χρειάζονται μεγαλύτερες δόσεις για να επιτευχθεί ο ίδιος βαθμός τοξίκωσης, η ποσότητα που χρειάζεται για να προκληθεί αναπνευστική ανεπάρκεια δεν είναι μεγάλη.
Αν και η ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων σωματικής εξάρτησης είναι απίθανη σε κανονικές θεραπευτικές δοσολογίες, μετά από τακτική χρήση μεγαλύτερων δόσεων, τα στερητικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ευερεθιστότητα, νευρικότητα, ανικανότητα για ύπνο, τάσεις για λιποθυμία και ναυτία, μυϊκές συσπάσεις και (πιο σπάνια) σπασμούς.
Μετά από πολύ μεγάλες δόσεις που λαμβάνονται τακτικά (900 mg την ημέρα ή περισσότερα), μπορεί να εμφανιστούν σοβαρά στερητικά συμπτώματα, όπως κρίσεις, αφύσικα χαμηλή αρτηριακή πίεση, παραλήρημα και παραισθήσεις. Η ξαφνική διακοπή μεγάλων δόσεων βαρβιτουρικών μπορεί να είναι μοιραία, και γι’ αυτό δεν πρέπει να γίνεται ποτέ χωρίς την κατάλληλη ιατρική επίβλεψη. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων η δόση μειώνεται κατά 10% κάθε μέρα υπό επίβλεψη. Με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές, τα συμπτώματα στέρησης υποχωρούν μέσα σε μία εβδομάδα.
Στο μυθιστόρημα το Γυμνό Γεύμα, που εκδόθηκε το 1959, ο Ουίλιαμ Μπάροουζ περιγράφει το χρόνιο χρήστη βαρβιτουρικών ως εξής: «Ο εθισμένος στα βαρβιτουρικά παρουσιάζει ένα θέαμα που σοκάρει. Δεν μπορεί να συντονιστεί, παραπατάει, πέφτει από τα σκαμνιά στα μπαρ, αποκοιμιέται στη μέση μιας πρότασης, του πέφτει το φαγητό από το στόμα. Είναι συγχυσμένος, εριστικός και ανόητος. Στην κοινωνία των εθισμένων, περιφρονούν τους εθισμένους στα βαρβιτουρικά: Είναι οι χαραμοφάηδες. Δεν έχουν καθόλου αξιοπρέπεια».