Σύμφωνα με μια μελέτη ψυχολόγων του Πανεπιστημίου του Κουήνσλαντ της Αυστραλίας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Science, η ικανότητα να σκέφτεται κάποιος και να ενεργεί γρήγορα είναι το βασικό συστατικό για να θεωρείται από τους άλλους χαρισματικός.
Το χαρακτηριστικό της ταχεία σκέψης είναι ανεξάρτητο από τον δείκτη νοημοσύνης (IQ) και τα την προσωπικότητα του ατόμου.
Το εύρημα βασίζεται σε δύο μελέτες που περιέλαβαν συνολικά 417 άτομα τα οποία υποβλήθηκαν σε κλασικά τεστ ευφυΐας και προσωπικότητας, και σε ειδικά τεστ ταχύτητας σκέψης και αντίδρασης.
Πιο σημαντική η ταχύτητα από τον δείκτη νοημοσύνης
Στην πρώτη μελέτη, οι συμμετέχοντες έπρεπε να απαντήσουν όσο γινόταν γρηγορότερα σε 30 ερωτήσεις κοινής γνώσης (π.χ. πες ένα πολύτιμο λίθο) και στη δεύτερη να ολοκληρώσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τεστ στα οποία έπρεπε να εντοπίσουν κάτι.
Οι ψυχολόγοι πήραν επίσης συνεντεύξεις από φίλους τους, από τους οποίους ζήτησαν να τους βαθμολογήσουν ανάλογα με το πόσο χαρισματικούς, ετοιμόλογους και αστείους τους θεωρούσαν.
Τα ευρήματα των δύο μελετών έδειξαν ότι οι βαθμολογίες αυξάνονταν ανάλογα με την ταχύτητα αντίδρασης των συμμετεχόντων στα τεστ των νοητικών δεξιοτήτων, ενώ η συσχέτιση αυτή δεν άλλαξε όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη την ευφυΐα και την προσωπικότητα.
«Περιμέναμε ότι παίζει ρόλο η ταχύτητα της σκέψης στην χαρισματικότητα αλλά πιστεύαμε ότι είχε μικρότερη αξία από τον δείκτη νοημοσύνης», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής ψυχολογίας Γουϊλιαμ φον Χίπελ.
«Ανακαλύψαμε ότι έχει μεγάλη σημασία η ταχύτητα της σκέψης και της αντίδρασης. Με άλλα λόγια, το να γνωρίζει κάποιος την απάντηση σε μία δύσκολη ερώτηση είναι λιγότερο σημαντικό από το να μπορεί π.χ. να σκεφτεί μέσα σε ελάχιστο χρόνο μια λύση για ένα απλό θέμα».
Η γρήγορη σκέψη επιτρέπει σε ένα άτομο να καλύψει γρήγορα μία αμήχανη στιγμή και να επινοήσει ένα αστείο που θα σπάσει τον πάγο, πρόσθεσε ο Χίπελ.
Πάντως το να είναι κανείς χαρισματικός δεν σημαίνει ότι έχει άλλες κοινωνικές δεξιότητες, όπως το να μπορεί να ερμηνεύει τα συναισθήματα των άλλων ή να διαχειρίζεται τις διχογνωμίες, επεσήμανε ο ειδικός.