Η Gram-αρνητική θυλακίτιδα παρουσιάζεται σε ασθενείς, οι οποίοι είχαν μετρίου βαθμού φλεγμονώδη ακμή για μεγάλες χρονικές περιόδους και υποβλήθηκαν σε μακροχρόνια αντιβιοτική θεραπεία, κυρίως με τετρακυκλίνες.
Ενόσω οι ασθενείς βρίσκονται υπό αντιβιοτική αγωγή, αναπτύσσουν είτε επιφανειακές φλύκταινες διαμέτρου 3 έως 6 χιλιοστά, οι οποίες εντοπίζονται στο πρόσωπο (φωτογραφία).
Η καλλιέργεια υλικού που λαμβάνεται από τις βλάβες αυτές αποκαλύπτει συνήθως κάποιο είδος Klebsiella, Escherichia coli, Enterobacter ή από τις εν τω βάθει κυστικές βλάβες, Proteus.
Η μακροχρόνια θεραπεία με αντιβιοτικά ευρέως φάσματος ευνοεί τον αποικισμό των πρόσθιων ρωθώνων με αυτούς τους Gram αρνητικούς μικροοργανισμούς. Καθώς η χορήγηση μακροχρόνιας αντιβιοτικής θεραπείας έχει ελαττωθεί, η νόσος αυτή έχει καταστεί λιγότερο συχνή.
Θεραπεία
Η ισοτρετινοΐνη είναι πολύ αποτελεσματική και αποτελεί τη θεραπεία εκλογής για την Gram-αρνητική θυλακίτιδα.
Οι James και Leyden έχουν αποκαλύψει ότι η εν λόγω θεραπεία όχι μόνο οδηγεί σε υποχώρηση του ακνεϊκού στοιχείου της νόσου αλλά επίσης εξαλείφει τον απικοισμό των πρόσθιων ρωθώνων από gram (-) μικροοργανισμούς.
Στην περίπτωση που η ισοτρετινοΐνη δεν μπορεί να γίνει ανεκτή ή αντενδείκνυται η λήψη της, η αμοξυκυλλίνη ή η τριμεθοπρίμη-σουλφαμεθο-ξαζόλη μπορεί να δρουν αποτελεσματικά στην καταστολή του νοσήματος αυτού.