Η κυστική ακμή αποτελεί την ηπιότερη μορφή της acne conglobata (η λέξη conglobate υποδηλώνει σε σχήμα στρογγυλής μάζας ή σφαίρας), μιας ασυνήθιστα σοβαρής μορφής ακμή.
Χαρακτηρίζεται από πολυάριθμους φαγέσωρες (πολλοί εκ των οποίων είναι διπλοί ή τριπλοί) και αποστήματα μεγάλου μεγέθους με ενδοεπικοινωνούντες συριγγώδεις πόρους, κύστεις και φλεγμονώδη οζίδια, τα οποία διατάσσονται κατά ομάδες (φωτογραφίες).
Η διαπύηση αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της acne conglobata εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία της επούλωσης, παραμένουν έντονες ουλές.
Οι κύστεις εμφανίζονται στη ράχη, τους γλουτούς, το πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα, την περιοχή του μετώπου, το πρόσθιο τμήμα του τραχήλου και τους ώμους.
Περιέχουν ένα παχύρρευστο, κιτρινόχροο, κολλώδες, ινώδες υγρό, κεχρωσμένο από αίμα. Μετά από τη διάνοιξη και παροχέτευση της κύστης παρατηρείται συχνά ταχεία επαναπλήρωσή της με υλικό της ίδιας συστάσεως.
Οι κύστεις αυτές είναι ανάλογες με εκείνες που ανευρίσκονται στη διαπυητική ιδρωταδενίτιδα. Η τελευταία, καθώς επίσης και η διαχωριστική κυτταρίτιδα του τριχωτού της κεφαλής είναι δυνατόν να συνυπάρχουν με την acne conglobata και αποτελούν ένα συνδυασμό γνωστό ως τριάδα θυλακικής απόφραξης.
Η σοβαρή και επώδυνη αυτή πάθηση παρουσιάζεται συχνότερα σε νέους άνδρες ηλικίας 16 περίπου ετών μπορεί να παραταθεί χρονικά και να παραμείνει κατά την ενήλικο ζωή, ακόμα και στην 5η δεκαετία ζωής, ειδικά στην περιοχή του αυχένα και τη ράχη. Οι γυναίκες προσβάλλονται λιγότερο συχνά.
Θεραπεία
Η θεραπεία εκλογής σε όλες εκτός από τις πρώιμες βλάβες είναι η ισοτρετινοΐνη, σε δόση 0.5-1 mg/kg/ημέρα, για διάστημα 5 μηνών. Σε περίπτωση που δεν επέλθει υποστροφή των βλαβών, είναι δυνατόν να αρχίσει δεύτερος θεραπευτικός κύκλος με ισοτρετινοΐνη, εφόσον περάσουν 2 μήνες από τη λήξη του 1ου κύκλου. Συνιστάται η χορήγηση προηγουμένως πρεδνιζόνης και χαμηλών αρχικών δόσεων ισοτρετινοΐνης, όπως περιγράφεται για την κεραυνοβόλο ακμή, με σκοπό την αποφυγή παρόξυνσης της νόσου.