Η παραλλαγή αυτή του μολυσματικού κηρίου παρουσιάζεται χαρακτηριστικά σε νεογέννητα μωρά, αν και μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία.
Ο νεογνικός τύπος είναι εξαιρετικά μολυσματικός και αποτελεί απειλή στους βρεφικούς θαλάμους.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η νόσος ξεκινά μεταξύ τέταρτης και δέκατης ημέρας ζωής με την εμφάνιση πομφολύγων, οι οποίες είναι δυνατόν να εντοπισθούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.
Συχνές αρχικές θέσεις εντόπισης είναι το πρόσωπο και οι άκρες χείρες. Τα συστηματικά συμπτώματα λείπουν στη αρχή αλλά αργότερα εκδηλώνονται αδυναμία και πυρετός ή υποθερμία. Συχνά παρουσιάζονται πρασινωπές διαρροϊκές κενώσεις. Είναι δυνατόν να αναπτυχθούν ραγδαία βακτηριαιμία, πνευμονία ή μηνιγγίτιδα, με μοιραία κατάληξη.
Στα θερμά κλίματα ιδίως, οι ενήλικες μπορεί να εμφανίσουν πομφολυγώδες μολυσματικό κηρίο (φωτογραφία), συχνότερα στη μασχαλιαία ή βουβωνική χώρα ή τις άκρες χείρες.
Συνήθως, δεν παρατηρούνται βλάβες στο τριχωτό της κεφαλής. Οι βλάβες είναι εντυπωσιακά μεγάλες, εύθραυστες πομφόλυγες, που δίνουν κλινικά την εντύπωση πέμφιγας. Όταν ρήγνυνται καταλείπουν γυροειδείς, ορορροούσες ή εφελκιδοποιημένες βλάβες και το στάδιο αυτό καλείται γυροειδές μολυσματικό κηρίο (impetigo circinata).
Τα παιδιά με πομφολυγώδες μολυσματικό κηρίο μπορεί να έχουν ιστορικό δήγματος εντόμου στις θέσεις εμφάνισης των βλαβών.
Η πλειονότητα των περιπτώσεων οφείλεται στους φάγους τύπου 71 ή 55 του θετικού στην κοαγκουλάση S. aureus ή μιας συγγενούς ομάδας φάγου τύπου 2.
Το πομφολυγώδες μολυσματικό κηρίο μπορεί να αποτελεί μια πρώιμη εκδήλωση της ΗIV λοίμωξης.