Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Immunity βρήκε νέα στοιχεία για την παθολογία της σκλήρυνσης κατά πλάκας (πολλαπλή σκλήρυνση).
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο ανακάλυψαν ένα σημαντικό στοιχείο που θα συμβάλλει να κατανοηθούν περισσότερο οι αιτίες που προκαλούν ή πυροδοτούν τη σκλήρυνση κατά πλάκας.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση πάθηση. Ενώ τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος φυσιολογικά καταπολεμούν λοιμώξεις, στην περίπτωση της νόσου, μπερδεύονται και επιτίθενται στον υγιή ιστό. Οι νευρικές ίνες καλύπτονται με ένα προστατευτικό λιπαρό στρώμα, τη μυελίνη. Στην πολλαπλή σκλήρυνση, τα ανοσοποιητικά κύτταρα καταστρέφουν τη μυελίνη με αποτέλεσμα να δημιουργείται φλεγμονή η οποία καθυστερεί η μετάδοση των νευρικών ώσεων προς και από τον εγκέφαλο διαταράσσοντας το συντονισμό των μυών καθώς και την όραση.
Είναι γνωστό ότι ένα είδος λευκοκυττάρων, τα λεμφοκύτταρα, μερικές φορές συγκεντρώνονται στους «τριτοβάθμιους λεμφοειδείς ιστούς (TLTs)» στον εγκέφαλο των ασθενών. Τα TLTs [tertiary lymphoid tissues] είναι παρόμοιες δομές με τους λεμφαδένες αλλά βρίσκονται μηνίγγια (στην εξωτερική μεμβράνη του εγκεφάλου). Συχνά συμπίπτουν με την εμφάνιση φλεγμονής στον εγκέφαλο η οποία που σχετίζεται με την πολλαπλή σκλήρυνση. Δεν είναι όμως ξεκάθαρο πώς σχηματίζονται οι TLTs.
Καναδοί επιστήμονες με επικεφαλής τον Jen Gommerman βρήκαν ότι οι TLTs δημιουργούνται από την παρουσία των στρωματικών κυττάρων. Τα στρωματικά κύτταρα παράγουν ένα περίπλοκο δίκτυο από ίνες, που όταν σχηματίζεται δεσμεύει ένα είδος Τ-κυττάρου, γνωστού ως Th17.
“Είδαμε ότι η αντίδραση του Th17 συντελεί σε ένα είδος εγκεφαλικής φλεγμονής που σχετίζεται με την σκλήρυνση κατά πλάκας”, λέει ο Gommerman.
Τα κύτταρα Th17 επηρεάζουν τον τρόπο που οργανώνονται τα στρωματικά κύτταρα. Έτσι, η δομή που αναπτύσσεται είναι πάρα πολύ όμοια με τον φυσιολογικό λεμφικό ιστό που υπάρχει στους λεμφαδένες στο λαιμό.
Σύμφωνα με τον Gommerman, η έρευνα, η οποία έγινε σε πειραματόζωα δεν δίνει μια σαφή απάντηση στο τι προκαλεί την πολλαπλή σκλήρυνση αλλά δείχνει τι μπορεί ίσως να την πυροδοτήσει. Περαιτέρω έρευνα μπορεί να υποδείξει θεραπευτικές προσεγγίσεις που μπλοκάρουν τα κύτταρα Th17.
Μέχρι σήμερα ξέρουμε ότι η έκθεση στον ήλιο και η βιταμίνη D καθυστερούν την εκδήλωση της ασθένειας. Να σημειωθεί ότι σε μια μελέτη που έγινε σε ποντίκια, οι ερευνητές κατάφεραν να αντιστρέψουν την πορεία της νόσου ενώ μια άλλη μελέτη βρήκε ότι ο καφές μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας.