Ο συνεχής έλεγχος των email που λαμβάνουμε αποτελεί πηγή στρες και μάλιστα τοξική, λένε Βρετανοί ψυχολόγοι από το Κέντρο Future Work, στο Λονδίνο, και προειδοποιούν ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να την εξαλείψουν. Η μελέτη θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο του Τομέα Επαγγελματικής Ψυχολογίας της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, στο Νότιγχαμ.
«Η έρευνά μας δείχνει ότι τα email είναι δίκοπο μαχαίρι, διότι από τη μια πλευρά αποτελούν πολύτιμο εργαλείο επικοινωνίας, και από την άλλη πηγή ενόχλησης», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Ρίτσαρντ ΜακΚίνον.
Η έρευνα, στην οποία έλαβαν μέρος περίπου 2.000 εργαζόμενοι καταγράφοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των email, βρήκε ότι η συνήθεια που προκαλεί το μεγαλύτερο στρες είναι το να αφήνει κανείς το email του ανοιχτό όλη μέρα και να το ελέγχει.
Αυτοί που είχαν ενεργοποιημένη την εντολή για άμεση, αυτόματη ενημέρωση όχι μόνο του ηλεκτρονικού υπολογιστή αλλά και των φορητών συσκευών τους (κινητό, τάμπλετ κλπ), είχαν ακόμη μεγαλύτερο στρες.
Όμως το στρες εξαιτίας των email σχετίσθηκε με αρνητικές επιπτώσεις στην επαγγελματική απασχόληση και στην οικογενειακή ζωή, κάτι που τελικά έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην εργασιακή επίδοση.
Δίκοπο μαχαίρι η ανάγνωση των email
Οι ψυχολόγοι της μελέτης, οι οποίοι εξειδικεύονται σε έρευνες στους χώρους εργασίας, λένε ότι τα email είναι δίκοπο μαχαίρι διότι ναι μεν είναι εργαλείο δουλειάς αλλά η κατάχρηση μειώνει την αποδοτικότητα.
Οι εργαζόμενοι που ανέφεραν ότι το να κοιτούν τα email τους είναι πολύ χρήσιμο, ανέφεραν επίσης και υψηλότερα επίπεδα στρες εξαιτίας τους.
Περισσότερο υποφέρουν από τα συνεχή email οι εργαζόμενοι στην τεχνολογία και το ίντερνετ, στο μάρκετινγκ, στις δημόσιες σχέσεις και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πάνω από το 30% των εργαζομένων σε αυτούς τους τομείς λαμβάνουν κάθε μέρα πάνω από 50 email, ενώ πάνω από το 65% έχουν αδιάκοπα ενεργοποιημένες τις αυτόματες ενημερώσεις.
Οι ερευνητές προτείνουν οι εργαζόμενοι να σταματήσουν να έχουν συνεχώς ενεργοποιημένο το app των email. Πρέπει να το ανοίγουν μόνο όταν τους χρειάζεται και να το απενεργοποιούν τις υπόλοιπες ώρες.
Η συνήθεια να έχουμε την αυτόματη ενημέρωση ενεργοποιημένη, οι συναισθηματικές αντιδράσεις μας στα μηνύματα που δεχόμαστε και το να θέλουμε να τα διαβάζουμε αμέσως πράττοντας αναλόγως, προκαλεί στρες που μας επηρεάζει αρνητικά.