Οι πατάτες έχουν τη φήμη του χειρότερου λαχανικού και του εχθρού κάθε δίαιτας. Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetes Care προειδοποιεί ότι αυξάνουν και τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.
Ο επικεφαλής της μελέτης δρ Isao Muraki, από το Osaka Center for Cancer and Cardiovascular Disease Prevention λέει ότι η πατάτα «δεν μπορεί να θεωρηθεί ως βασικό συστατικό μιας υγιεινής διατροφής». Θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια τροφή παρόμοια με τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες.
Σύμφωνα με τον ειδικό, «οι πατάτες περιέχουν μεγάλη ποσότητα αμύλου και σχετικά μικρή ποσότητα φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και πολυφαινολών [οι πολυφαινόλες βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά και φαίνεται πως καταπολεμούν ορισμένες ασθένειες].
Όταν οι πατάτες σερβίρονται ζεστές, το άμυλό τους γίνεται πιο εύπεπτο και αυξάνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα πιο γρήγορα. Αντίθετα, τρώγοντας ολόκληρα φρούτα μειώνεται ο κίνδυνος για διαβήτη βρήκε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Medical Journal. Ωστόσο ο χυμός φρούτων, δεν είναι το ίδιο με τα φρούτα γιατί έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη. Αυτό συμβαίνει επειδή η διαδικασία δημιουργία του χυμού μειώνει την παρουσία των φυτικών ινών.
Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, οι άνθρωποι που έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες την εβδομάδα φρούτα – ιδιαίτερα βατόμουρα, σταφύλια και τα μήλα – μείωσαν τον κίνδυνο για διαβήτη κατά 23%. Αντίθετα, εκείνοι που κατανάλωναν μία ή περισσότερες μερίδες χυμό φρούτων κάθε μέρα είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 21%.
Χειρότερες οι τηγανητές πατάτες
Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, ο Muraki και η ομάδα του συνδύασαν στοιχεία από τρεις μελέτες στις ΗΠΑ που αφορούσαν 70.773 νοσηλευτές και 40.669 άνδρες επαγγελματίες της υγείας. Η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε πόσες μερίδες πατάτες έτρωγαν την εβδομάδα οι συμμετέχοντας χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια – εκτός από τα πατατάκια του εμπορίου.
Μετά από τέσσερα χρόνια, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για την κατανάλωση της πατάτας και του διαβήτη τύπου 2 και βρήκαν ότι όσοι έκαναν κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα (βραστές, πουρέ ή τηγανητές πατάτες) είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Τρώγοντας επτά ή περισσότερες μερίδες πατάτες την εβδομάδα, αυξάνεται ο κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2 κατά 33%, σε σύγκριση με μια μερίδα την εβδομάδα. Ακόμα και δύο με τέσσερις μερίδες αυξάνουν τον κίνδυνο γι διαβήτη κατά 7%. Επιπλέον, οι τηγανητές πατάτες είναι ο χειρότερες σε σύγκριση με τις βραστές.
Τελικά, αντικαθιστώντας τρεις μερίδες πατάτες την εβδομάδα με δημητριακά ολικής άλεσης – όπως ρύζι, κινόα και σιτάρι – θα μπορούσε κάποιος να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 12%.
«Η κατανάλωση της πατάτας θα πρέπει να μειωθεί για τους ανθρώπους που έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη ή αντίσταση στην ινσουλίνη», είπε ο Muraki.