Καναδοί ερευνητές του Πανεπιστημίου Simon Fraser, στην Βρετανική Κολομβία, δημοσίευσαν στο περιοδικό PLoS One μια μελέτη που συμπεραίνει ότι όσο περισσότερα παιδιά έχει μία γυναίκα τόσο επιβραδύνεται η γήρανση του σώματός της.
Τα οφέλη από τη γέννηση των παιδιών φαίνονται στο DNA της μητέρας και τα χρωμοσώματά της έχουν μακρύτερα τελομερή.
Τα τελομερή είναι οι άκρες των χρωμοσωμάτων και δείκτης μακροζωίας. Παρομοιάζονται με τις πλαστικές άκρες των κορδονιών διότι όπως οι άκρες αυτές προστατεύουν τα κορδόνια από τη φθορά, έτσι και τα τελομερή προστατεύουν τα χρωμοσώματα από τις μακροχρόνιες βλάβες. Τα τελομερή κονταίνουν με κάθε πολλαπλασιασμό των κυττάρων και όταν φτάσουν στο κατώτατο όριο του μήκους τους, το κύτταρο αναγκαστικά πεθαίνει.
Το κάπνισμα, η παχυσαρκία και το στρες επιταχύνουν τη γήρανση ενώ η γυμναστική και η ύπαρξη παιδιών την επιβραδύνει.
Το εύρημα που αφορά τα παιδιά είναι καινούργιο. Οι ερευνητές εξέτασαν τον αριθμό των παιδιών 75 γυναικών και συγχρόνως το μήκος των τελομερών τους το οποίο μετρήθηκε δύο φορές, με χρονική διαφορά 13 ετών η μία από την άλλη.
Ο ρυθμός μείωσης των τελομερών ήταν πολύ πιο αργός στις γυναίκες που είχαν περισσότερα παιδιά, γεγονός το οποίο «θα μπορούσε να σχετίζεται με την δραματική αύξηση των οιστρογόνων στη διάρκεια κάθε εγκυμοσύνης», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Πάμπλο Νεπόμνασαϊ, καθηγητής Επιστημών Υγείας στο πανεπιστήμιο.
Ο ειδικός εξήγησε ότι τα οιστρογόνα λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά, τα οποία ενδεχομένως να προστατεύουν τα τελομερή.