Ο κρύος καιρός και η απότομη πτώση της θερμοκρασίας αυξάνουν κατά 30% τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στα άτομα υψηλού κινδύνου γράφουν Γερμανοί ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Θουριγκίας σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Journal of Epidemiology.
Οι επιστήμονες βρήκαν ότι για κάθε 2,9 βαθμούς Κελσίου πτώση της θερμοκρασίας μέσα σε 24 ώρες, αυξάνεται ο αριθμός των εγκεφαλικών επεισοδίων κατά 11% στον γενικό πληθυσμό και για όσους έχουν υψηλό κίνδυνο εξαιτίας υπέρτασης, καπνίσματος ή παχυσαρκίας, κατά 30%.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι το ψύχος προκαλεί αύξηση των εμφραγμάτων (καρδιακών προσβολών) και των εγκεφαλικών. Γι’ αυτό τα περιστατικά είναι περισσότερα το χειμώνα σε σχέση με το καλοκαίρι. Ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό είναι η αυξημένη πίεση του αίματος. Η συστολική (υψηλή) πίεση είναι κατά μέσο όρο 3,5 mm Hg υψηλότερη το χειμώνα από ό,τι το καλοκαίρι. Ο κρύος καιρός οδηγεί σε αύξηση του επιπέδου των κατεχολαμινών στο αίμα, κάτι που σε συνδυασμό με το αυξημένο ιξώδες του αίματος λόγω του κρύου διευκολύνει τη δημιουργία θρόμβων.
Αύξηση κινδύνου 11-30%
Η γερμανική μελέτη επιβεβαιώνει ότι η πτώση της θερμοκρασίας αυξάνει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Οι ερευνητές εξέτασαν σχεδόν 1.700 ασθενείς που είχαν εισαχθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης Jena στη Θουριγκία με εγκεφαλικό επεισόδιο την περίοδο 2003 – 2010. Στη συνέχεια ανέλυσαν τις καιρικές συνθήκες τρεις ημέρες πριν την εισαγωγή στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για να δουν αν οι αλλαγές στη θερμοκρασία, την υγρασία και την ατμοσφαιρική πίεση είχαν αλλάξει.
Διαπίστωσαν ότι για κάθε 2,9 βαθμούς Κελσίου πτώση της θερμοκρασίας, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν μεγαλύτερος κατά 11% τις επόμενες δύο ημέρες ενώ στις ομάδες υψηλού κινδύνου ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος κατά 30%.
Ένα απότομο κύμα ψύχους ότι αυξάνει την πιθανότητα θρόμβωσης και άρα τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού ή εμφράγματος. Επίσης ο κρύος καιρός μπορεί να προκαλεί στένωση των αιμοφόρων αγγείων και άρα αύξηση της αρτηριακής πίεσης κάτι που μπορεί να προκαλέσει αιμορραγικό εγκεφαλικό.
Δεν μπορεί κάποιος να αλλάξει τον καιρό αλλά μπορεί να πάρει προληπτικά μέτρα απέναντι στον κίνδυνο για εγκεφαλικό και έμφραγμα, όπως το να τρώει μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή, να διακόψει το κάπνισμα και να πίνει αλκοόλ σε μέτριες ποσότητες μετά από ένα γεύμα. Οι ηλικιωμένοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε μια πτώση της θερμοκρασίας του σώματός τους (υποθερμία) κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η σύσταση είναι να μένει κανείς στο σπίτι του όταν κάνει ξαφνικό κρύο, σε θερμοκρασίες τουλάχιστον 16-18 βαθμούς Κελσίου. Ένα μεγάλο μέρος της θερμότητας του ανθρώπινου σώματος χάνεται από το κεφάλι, άρα όταν κάποιος βγαίνει έξω πρέπει να φορά καπέλο ή σκούφο.