Υπάρχουν αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι ο καφές μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον. Μειώνει και τις βλάβες που προκαλούνται στο συκώτι από το αλκοόλ και την ανθυγιεινή διατροφή, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε από Βρετανούς ερευνητές που Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον στο περιοδικό Alimentary Pharmacology and Therapeutics.
Η κίρρωση του ήπατος είναι μία σοβαρή ασθένεια η οποία αρχίζει με την εμφάνιση ουλών στο συκώτι και καταλήγει σε ηπατική ανεπάρκεια. Αιτία συνήθως είναι ο αλκοολισμός, η ηπατίτιδα B ή C και σπανιότερα το λιπαρό συκώτι (μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος ή ΜΑΛΝΗ) η οποία σχετίζεται όχι μόνο με την παχυσαρκία αλλά με την υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων και ιδιαίτερα φρουκτόζης. Η προκαλούμενη από το αλκοόλ κίρρωση τη ήπατος εκδηλώνεται στο 10-20% των ατόμων που πίνουν καταχρηστικά αλκοόλ για πάνω από 10 χρόνια.
Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για την ασθένεια και άρα έχει μεγάλη σημασία η πρόληψη. Το γεγονός ότι ο καφές, ένα φθηνό και ανεκτό ρόφημα για την πλειονότητα των ανθρώπων, μειώνει τον κίνδυνο είναι πολύ σημαντικό για όσους κάνουν κατάχρηση στο αλκοόλ και ακολουθούν μια ανθυγιεινή διατροφή – ωστόσο τα άτομα που έχουν υπέρταση πρέπει να αποφεύγουν τον καφέ.
Καφές με καφεΐνη και ντεκαφεϊνέ
Οι ερευνητές εξέτασαν εννέα προηγούμενες επιδημιολογικές μελέτες που αφορούσαν 432.133 άτομα, εκ των οποίων 1.990 έπασχαν από κίρρωση ήπατος.
Σε οκτώ από τις εννέα μελέτες η αύξηση της κατανάλωσης καφέ σχετίσθηκε με σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης κίρρωσης του ήπατος. Και στις οκτώ μελέτες, ο κίνδυνος μειωνόταν ανάλογα με την ημερήσια πρόσληψη καφέ.
Σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καφέ, όσοι έπιναν ένα φλιτζάνι την ημέρα διέτρεχαν 22% μικρότερο κίνδυνο κίρρωσης, όσοι έπιναν δύο φλιτζάνια είχαν 43% μικρότερο κίνδυνο, όσοι έπιναν τρία φλιτζάνια είχαν 57% μικρότερο κίνδυνο. Τέλος, όσοι έπιναν τέσσερα φλιτζάνια είχαν τη μεγαλύτερη μείωση κινδύνου, κατά 65%.
Ειδικά στους πάσχοντες από αλκοολισμό, η αύξηση της κατανάλωσης καφέ κατά δύο φλιτζάνια την ημέρα σχετίσθηκε με μείωση κατά 38% του κινδύνου κίρρωσης του ήπατος και κατά 45% του κινδύνου θανάτου από τη νόσο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μία από τις μελέτες έδειξε ότι ο καφές φίλτρου ασκεί ισχυρότερη προστασία απ’ ό,τι τα άλλα είδη βραστού καφέ.
Το ερώτημα είναι ποια ουσία στον καφέ είναι αυτή που προστατεύει το συκώτι. Η μετα-ανάλυση δεν εξέτασε αυτή την πλευρά, ωστόσο μια προηγούμενη βρήκε ότι ο καφές, είτε έχει αρκετή καφεΐνη είτε είναι ντεκαφεϊνέ, μπορεί να κάνει καλό στο συκώτι. Αυτό σημαίνει ότι άλλες ουσίες στον καφέ, εκτός από την καφεΐνη, παίζουν θετικό ρόλο.
Ένα δεύτερο ερώτημα είναι αν ο καφές προστατεύει εξίσου όλους τους ανθρώπους. Έχουν μέχρι σήμερα ανακαλυφθεί έξι γονιδιακές παραλλαγές που δείχνουν ότι ο καφές επηρεάζει διαφορετικά τον καθένα.