Όσοι πίνουν πολλούς καφέδες μπορεί να κινδυνεύουν λιγότερο να εμφανίσουν σκλήρυνση κατά πλάκας (πολλαπλή σκλήρυνση), σύμφωνα με μια σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.
Προηγούμενες μελέτες που έγιναν σε ποντίκια βρήκαν ότι η καφεΐνη τα προστάτευε από μια παρόμοια πάθηση με τη σκλήρυνση κατά πλάκας μπλοκάροντας μέρος της διαδικασίας της φλεγμονής που καταστρέφει τα νεύρα στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας προκαλείται στον άνθρωπο όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο προστατευτικό κάλυμμα των νευρικών ινών στον εγκέφαλο και την σπονδυλική στήλη (μυελίνη). Ανάλογα με το που έχει συντελεστεί η βλάβη, οι ασθενείς εκδηλώνουν μυϊκή αδυναμία, μούδιασμα, προβλήματα όρασης, ανισορροπία και έλλειψη συντονισμού.
Ο καφές
Ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης εξέτασαν στοιχεία από 1.629 Σουηδούς με σκλήρυνση κατά πλάκας και 2.788 άλλα άτομα χωρίς τη νόσο, καθώς επίσης και στοιχεία από 1.159 Αμερικανούς που είχαν την ασθένεια και 1.172 άλλα άτομα που δεν την είχαν.
Τα άτομα που έπιναν πάνω από 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 29% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν σκλήρυνση κατά πλάκας συγκριτικά με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ.
Το αποτέλεσμα ίσχυε ακόμα και όταν οι ερευνητές μελέτησαν την κατανάλωση καφέ 5-10 χρόνια πριν την εμφάνιση της ασθένειας. Δεν υπήρξε συσχέτιση με την ηλικία, τη μόρφωση, το εισόδημα, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.
«Η συσχέτιση με τον καφέ δεν σημαίνει και απόδειξη ότι ο καφές προλαμβάνει την σκλήρυνση κατά πλάκας. Ούτε κανείς υποστηρίζει ότι πρέπει να αρχίσουμε να πίνουμε μεγάλες ποσότητες καφέ για να αποφύγουμε την ασθένεια. Όμως, η μελέτη προσθέτει νέα στοιχεία για την θετική επίδραση του καφέ στην υγεία μας», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Άννα Χέντστρομ.
Να σημειωθεί ότι ο ύπνος βοηθάει στην παραγωγή της μυελίνης.