Για πολλά άτομα, τα ακουστικά που βάζουμε στα αυτιά έχουν γίνει μέρος της ζωής τους. Τα ακουστικά παρέχουν τη δυνατότητα να ακούμε την αγαπημένη μας μουσική ή τις ειδήσεις κυριολεκτικά παντού, όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στο γυμναστήριο ακόμα και στη δουλειά.
Ωστόσο, σύμφωνα με μία Αμερικανίδα ειδικό, την Kelly Reynolds, αναπληρώτρια καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, η παρατεταμένη χρήση των ακουστικών μπορεί να αποδειχθεί βλαβερή για την υγεία των αυτών.
«Στα ακουστικά είναι σύνηθες να συσσωρεύεται “κερί” από το αυτί και να παγιδεύονται βακτήρια τα οποία υπό τις κατάλληλες συνθήκες πολλαπλασιάζονται», λέει η Reynolds. Το πρόβλημα είναι ότι μαζεύουν κάθε είδους υλικό από το περιβάλλον από τη στιγμή που θα γίνουν κολλώδη λόγω του κεριού. Αυτό είναι πολύ πιο συχνό στα ενδοωτικά ακουστικά, αυτά που στερεώνονται στο εσωτερικό του αυτιού.
Επιπλέον, τα ακουστικά παγιδεύουν θερμό και υγρό αέρα στον ακουστικό πόρο, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων που φυσιολογικά υπάρχουν μέσα στο αυτί κάτι που ευνοεί την εμφάνιση ωτίτιδας.
Τα βακτήρια του αυτιού
Η έρευνα έχει δείξει ότι η μικροβιακή χλωρίδα του αυτιού αποτελείται συνήθως από ψευδομονάδες, σταφυλόκοκκους και στρεπτόκοκκους, σύμφωνα με την Reynolds. Αυτό ακούγεται άσχημο αλλά πολλοί άνθρωποι έχουν αυτά τα βακτήρια σε ποσότητες που δεν προκαλούν πρόβλημα. Αν ο αριθμός των βακτηρίων αυξηθεί και περάσει ένα συγκεκριμένο όριο, μπορεί να προκληθεί μόλυνση στο αυτί. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ακουστικά μπορούν να προκαλέσουν 11 φορές αύξηση στα βακτήρια των αυτιών, αναφέρει η Reynolds. Φορώντας τα ειδικά σε ένα ζεστό περιβάλλον όπου ιδρώνουμε, όπως είναι το γυμναστήριο, αυξάνεται ακόμη περισσότερο ο κίνδυνος.
Επιπλέον, ο κίνδυνος ενισχύεται από τη συνήθεια πολλών ανθρώπων να μοιράζονται τα ακουστικά τους με άλλους. «Η τακτική αυτή όχι μόνο αυξάνει τη μικροβιακή χλωρίδα στα αυτιά αλλά και μας εκθέτει σε νέα βακτήρια», λέει η Reynolds. Εκτός του κινδύνου για μέση και εξωτερική ωτίτιδα, υπάρχει κίνδυνος για σπυράκια και δερματικές μολύνσεις αν το “κερί” που υπάρχει ακουστικό περάσει μέσα στο δέρμα μέσω κάποιας αμυχής.
Η Reynolds συνιστά καλό καθαρισμό των ακουστικών με μία μπατονέτα βουτηγμένη σε απολυμαντικό αφού προηγουμένως σκουπιστούν για να φύγουν τα κηρώδη υπολείμματα. Δεν χρειάζεται καθημερινός καθαρισμός αλλά καλό είναι να γίνεται μια φορά την εβδομάδα για όσους τα χρησιμοποιούν συχνά.