Υπάρχει διχογνωμία σχετικά με το κατά πόσο η άσκηση αντιστρέφει το κακό που προκαλεί η καθιστική ζωή του γραφείου. Αν κανείς κάθεται στην καρέκλα ένα οκτάωρο την ημέρα, είναι δυνατόν με 2-3 φορές την εβδομάδα στο γυμναστήριο να αντιστρέψει πλήρως το κακό που επιφέρει στο σώμα του η αδράνεια;
Απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει, ωστόσο η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να εξισορροπήσει ως ένα βαθμό τις βλαβερές επιπτώσεις που έχει η καθιστική ζωή στην υγεία. Αυτό υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές Πανεπιστήμιο του Leicester σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Public Health.
Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από μια βρετανική βάση δεδομένων που ονομάζεται 2008 Health Survey και κατηγοριοποίησαν τους ανθρώπους ανάλογα με το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας. Ο σκοπός ήταν να βρουν αν η άσκηση αποτελεί μια σημαντική πρόληψη για τους διάφορους κινδύνους της καθιστικής ζωής, που περιλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις, τον διαβήτη και την παχυσαρκία.
Με βάση τα στοιχεία που παρείχαν εξετάσεις αίματος, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που κάθονταν πολύ στη δουλειά τους και δεν γυμνάζονταν είχαν υψηλή συχνότητα παραγόντων κινδύνου για καρδιακή νόσο και διαβήτη συγκριτικά με εκείνους που κάθονταν πολλές ώρες αλλά αθλούνταν τακτικά. Για παράδειγμα, αυτοί που γυμνάζονταν είχαν κατά μέσο όρο υψηλότερα επίπεδα HDL (καλής) χοληστερίνης, ακόμα και αν δεν ασκούνταν τακτικά. Το μεγαλύτερο όφελος είχαν αυτοί που γυμνάζονταν πάνω από 150 λεπτά την εβδομάδα με μέτρια ή αυξημένη ένταση.
«Η μελέτη είναι σημαντική διότι αποδεικνύει για ακόμα μια φορά τη σημασία της σωματικής δράσης και της γυμναστικής. Δείχνει ότι τα άτομα που κάθονται πολλές ώρες, είτε λόγω δουλειάς είτε τρόπου ζωής, μπορούν να εξισορροπήσουν τις αρνητικές επιπτώσεις γυμναζόμενοι τακτικά», ανέφερε ο Kishan Bakrania, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
«Σε σύγκριση με τους ενήλικες που είναι σωματικά αδρανείς, όσοι ασκούνται έχουν ένα πιο επιθυμητό προφίλ υγείας για πολλούς καρδιομεταβολικούς δείκτες, ακόμη και όταν η εργασία τους είναι καθιστική», δήλωσε από τη πλευρά του ο Thomas Yates, που επίσης συμμετείχε στη μελέτη.
Να σημειωθεί ότι ερευνητές από το Indiana University Bloomington πραγματοποίησαν μια μελέτη το Σεπτέμβριο του 2014 εξετάζοντας τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία μια βόλτα πέντε λεπτών ανά ώρα. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κάθονται για τρεις ώρες, αλλά ενδιάμεσα στέκονταν όρθιοι ή περπατούσαν για πέντε λεπτά την ώρα. Παρατηρήθηκε ότι ακόμα κι αυτό κάνει καλό στην υγεία. Πάντως η ορθοστασία δεν έχει ιδιαίτερο όφελος για την υγεία αν δεν υπάρχει συγχρόνως και κίνηση.
Μια άλλη μελέτη βρήκε ότι 10 λεπτά τζόγκινγκ την ημέρα προσθέτουν τρία χρόνια ζωής. Ακόμα και 2 λεπτά περπάτημα ανά ώρα αυξάνει στο προσδόκιμο ζωής. Τέλος, μια μελέτη βρήκε ότι κάθε παραπάνω λεπτό στον κυλιόμενο διάδρομο του γυμναστηρίου προσθέτει όφελος για την υγεία.
Πηγή: Bakrania K, Edwardson C, Yates T, et al. Associations of mutually exclusive categories of physical activity and sedentary time with markers of cardiometabolic health in English adults: a cross-sectional analysis of the Health Survey for England. BMC Public Health. 2016.