Η πόλη της Γλασκώβης είναι διαβόητη για το εκπληκτικό χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Η διαφορά αυτή μεταξύ των εύπορων και των άπορων κοινοτήτων ανέρχεται στα 14 έτη για τους άνδρες και στα 11 έτη για τις γυναίκες, και είναι από τις μεγαλύτερες στον ανεπτυγμένο κόσμο.
Τώρα οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν βρει μια εξήγηση για αυτή την διαφορά, όσον αφορά τους άνδρες: είναι η τακτική κατανάλωση του φθηνού, επεξεργασμένου κρέατος από τους φτωχότερους.
Οι άντρες που τρώνε πολύ κόκκινο κρέας και λίγα φρούτα και λαχανικά γηράσκουν πιο γρήγορα, διαπίστωσε ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και το σουηδικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Aging.
Αιτία πιθανολογείται πως είναι η αύξηση των φωσφορικών αλάτων στο αίμα εξαιτίας του κρέατος και γενικότερα της κακής διατροφής.
Τα φωσφορικά άλατα υπάρχουν εκ φύσεως σε βασικά τρόφιμα (π.χ. κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια, λαχανικά) και απορροφώνται εύκολα από τον οργανισμό. Ως ένα σημείο είναι απαραίτητα γιατί βοηθούν τα κύτταρα να λειτουργήσουν σωστά αλλά η υψηλή απορρόφησή τους οδηγεί σε υψηλή συγκέντρωσή τους στο αίμα. Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος της καρδιαγγειακής θνησιμότητας, η αγγειακή γήρανση και η νεφρική νόσος. Προηγούμενες μελέτες σε ποντίκια έδειξαν ότι τα φωσφορικά άλατα επιτάχυναν τη γήρανση.
Κόκκινο κρέας και τελομερή
Οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες 666 ατόμων που ζούσαν σε μία από τις μειονεκτούσες περιοχές της Γλασκόβης, στη Σκωτία. Ο σκοπός ήταν να διερευνήσουν κατά πόσο τα επίπεδα των φωσφορικών αλάτων στο αίμα σχετίζονται με τη διατροφή και το μήκος των τελομερών.
Τα τελομερή είναι οι άκρες των χρωμοσωμάτων και ένας καλά τεκμηριωμένος δείκτης της πραγματικής γήρανσης ενός ατόμου. Παρομοιάζονται με τις πλαστικές άκρες των κορδονιών στα παπούτσια, διότι όπως οι άκρες αυτές προστατεύουν τα κορδόνια από τη φθορά, έτσι και τα τελομερή προστατεύουν τα χρωμοσώματα, κάτι που αποτελεί ασπίδα για πολλές ασθένειες.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι το μήκος των τελομερών στους άνδρες είχε ισχυρή συσχέτιση με τα επίπεδα των φωσφορικών αλάτων εξαιτίας της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος. Οι άνδρες με έστω μέτρια αυξημένα επίπεδα φωσφορικών αλάτων εξαιτίας της κακής διατροφής, είχαν μικρότερα τελομερή και άρα μεγαλύτερη βιολογική ηλικία.
Παρατηρήθηκε ότι αυτό ίσχυε κυρίως για τους άνδρες που προέρχονταν από τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες, πιθανώς επειδή σ’ αυτούς απουσίαζε η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Στους φτωχούς άνδρες, η συγκέντρωση των φωσφορικών αλάτων στο αίμα ήταν 7,4% υψηλότερη. Ο τύπος του κρέατος φαίνεται να έχει μεγάλη σημασία. Από το κόκκινο κρέας μπορεί να απορροφήσει κάποιος το 60% των φωσφορικών αλάτων, αλλά θα λάβει το 100% από το κόκκινο κρέας που έχει πρόσθετα, ανέφερε ο Paul Shiels, καθηγητής στο Glasgow University’s Institute of Cancer Sciences.
Επίσης οι ερευνητές βρήκαν ότι τα άτομα που είχαν υψηλότερα επίπεδα φωσφορικών αλάτων στο αίμα τους παρουσίαζαν επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας.
Στις γυναίκες δεν παρατηρήθηκε ανάλογη συσχέτιση, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, μάλλον διότι οι γυναίκες τρώνε περισσότερες σαλάτες και φρούτα, ανέφεραν οι ερευνητές.