Μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine βρήκε ότι η συστηματική άσκηση μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης 13 διαφορετικών μορφών καρκίνου από συνολικά 26 μορφές καρκίνου που εξετάστηκαν.
Οι 13 αυτοί καρκίνοι είναι του μαστού, του πνεύμονα,του παχέος εντέρου, του ήπατος, του οισοφάγου, του νεφρού, του στομάχου, του ενδομητρίου, του αίματος, του μυελού των οστών, της κεφαλής & τραχήλου, του πρωκτού και της ουροδόχου κύστεως. Η αντικαρκινική δράση της άσκησης αφορούσε όλους τους ανθρώπους είτε είχαν φυσιολογικό βάρος είτε ήταν παχύσαρκοι.
Το γεγονός ότι η συστηματική γυμναστική μειώνει την πιθανότητα των καρκίνων δεν είναι βέβαια κάτι καινούργιο. Ωστόσο οι περισσότερες μελέτες είχαν εστιασθεί στον ρόλο της γυμναστικής σε ορισμένους συχνούς καρκίνους, όπως αυτός του μαστού, του παχέος εντέρου και του πνεύμονα.
Ερευνητές από το National Cancer Institute των ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και άλλα ερευνητικά κέντρα, ανέλυσαν στοιχεία 12 μεγάλων επιδημιολογικών μελετών που είχαν συμπεριλάβει 1,4 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες οι οποίοι είχαν συμπληρώσει αναλυτικά ερωτηματολόγια για την άσκηση, την ένταση και τη συχνότητά της. Οι μελέτες κατέγραψαν 186.932 καρκίνους σε μια διάρκεια 11 χρόνων παρακολούθησης.
Οι ερευνητές υπολόγισαν πόσο επηρέαζε η ήπια ή εντατική γυμναστική βρίσκοντας ότι ή επίδραση είναι καθοριστική. Ακόμα και τα άτομα που γυμνάζονταν για λίγη ώρα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο, σε σύγκριση με όσους δεν γυμνάζονταν καθόλου.
Κατά μέσο όρο, ένα υψηλότερο επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας συσχετίστηκε με 7% χαμηλότερο κίνδυνο. Οι μεγαλύτερες μειώσεις αφορούσαν το οισοφαγικό αδενοκαρκίνωμα (42%), τον καρκίνο του ήπατος (27%), τον καρκίνο του πνεύμονα (26%) και τον καρκίνο των νεφρών (23%).
Η νέα ανάλυση έδειξε ακόμα πως όσο περισσότερο γυμνάζονταν οι εθελοντές, τόσο το καλύτερο. Βρήκε επίσης ότι τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα που γυμνάζονταν συστηματικά, διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου σε σχέση με όσους έκαναν καθιστική ζωή.
Εξαιρέσεις: Μελάνωμα και βραδέως εξελισσόμενος καρκίνος του προστάτη
Υπάρχουν ωστόσο δύο μορφές καρκίνου με τους οποίους η μετα-ανάλυση βρήκε αυξημένο κίνδυνο με τη γυμναστική: το μελάνωμα ήταν αυξημένο κατά 27% σε όσους ασκούνταν και ο βραδέως εξελισσόμενος καρκίνος του προστάτη ήταν αυξημένος κατά 5%.
Σύμφωνα με έναν από τους ερευνητής της μελέτης, τον Steven Moore, οι ασκούμενοι συνηθίζουν να γυμνάζονται και σε υπαίθριους χώρους, επομένως είναι πιθανότερο να υποστούν ηλιακά εγκαύματα, συγκρινόμενοι με όσους περπατούν σπανίως κάτω από τον ήλιο – και τα εγκαύματα είναι ισχυρός παράγοντας κινδύνου για μελάνωμα.
Πώς μπορεί, όμως, να μας προστατεύει η άσκηση από τον καρκίνο; Η αιτία δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί, αλλά πιθανότατα αποτελεί συνδυασμό ορμονικών μεταβολών, φλεγμονωδών διεργασιών, μεταβολικών λειτουργιών και μειωμένου σωματικού βάρους.
Πηγή: Association of Leisure -Time Physical Activity With Risk of 26 Types of Cancer in 1.44 Million Adults.