Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Η πικραλίδα και αποτελεί σημαντικό συστατικό της παραδοσιακής διατροφικής κουλτούρας πολλών λαών. Η επιστημονική ονομασία του φυτού είναι Taraxacum officinale ενώ στην αγγλοσαξωνική ορολογία αποκαλείται dandelion.
Σε παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα (π.χ. κινεζική ιατρική, βοτανική ευρωπαϊκή ιατρική) έχει χρησιμοποιηθεί σε σκωληκοειδίτιδα, σε προβλήματα του μαστού, σε πυρετό, σε προβλήματα οφθαλμών, σε διαβήτη, σε διάρροια, σε δυσκοιλιότητα, για την θεραπεία οιδημάτων, σε δερματικά προβλήματα, για την καούρα, για καθαρισμό του ήπατος και σε καρκινώματα.
Χημικές ουσίες στην πικραλίδα με αντιοξειδωτική και τονωτική δράση είναι υπεύθυνες για τις θεραπευτικές δράσεις της πικραλίδας. Η πικραλίδα είναι πλούσια σε βιταμίνες όπως βιταμίνη Α, φολικό οξύ, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη, νιασίνη βιταμίνη-Ε, βιταμίνη-C, βιταμίνη Κ, σε μέταλλα ιχνοστοιχεία όπως κάλιο ασβέστιο μαγγάνιο σίδηρο και μαγνήσιο, διαιτητικές ίνες, Taraxacin , Taraxacerin, ινουλίνη, levulin, φλαβονοειδή όπως καροτίνη-β, καροτίνη-α, λουτεΐνη, κρυπτοξανθίνη και ζεαξανθίνη.
Σήμερα, η Εναλλακτική Ιατρική χρησιμοποιεί την πικραλίδα για την τόνωση της όρεξης, για την ενίσχυση του ήπατος, ως αποτοξινωτικό, για την ενδυνάμωση της κυκλοφορίας του αίματος, σε συνδυασμό με άλλα βότανα για τη συμπληρωματική θεραπεία του καρκίνου, για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, για την προαγωγή της διούρησης, σε μεταβολικές διαταραχές, σε γαστρεντερικά προβλήματα.
Η πικραλίδα σε έρευνες έδειξε ότι:
- Βελτίωσε τα λιπίδια του αίματος σε πειραματόζωα.
- Μείωσε την ηπατοτοξική επίδραση δηλητηριωδών χημικών ουσιών σε πειραματόζωα.
- Άσκησε αντικαταθλιπτική επίδραση σε πειραματόζωα.
- Είχε αντιφλεγμονώδη επίδραση και αύξησε την επιβίωση πειραματόζωων που έπασχαν από σοβαρή σηψαιμία.
- Συντέλεσε στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της αμυγδαλίτιδας σε πάσχοντες ασθενείς.
- Είχε ανασταλτική επίδραση στον πολλαπλασιασμό του ιού της γρίπης.
- Ανέστειλε τον πολλαπλασιασμό καρκινικών κυττάρων του μαστού και την επέκταση καρκινικών κυττάρων του προστάτη.
ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΦΑΡΜΑΚΑ
Πολλά φάρμακα όπως αντιόξινα, αντιπηκτικά φάρμακα, διουρητικά φάρμακα, λίθιο, κινολόνες, αντιδιαβητικά φάρμακα ενδέχεται να αλληλεπιδράσουν δυσμενώς με την πικραλίδα.
ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Η πικραλίδα μπορεί να εμφανίσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε υπερευαίσθητα άτομα, ιδιαίτερα σε άτομα αλλεργικά σε αγριόχορτα, χρυσάνθεμα, καλέντουλα, χαμομήλι, αχίλλεια, μαργαρίτες ή ιώδιο.
Σε ορισμένα άτομα, η πικραλίδα μπορεί να προκαλέσει αυξημένη έκκριση γαστρικού οξέος και καούρα. Άτομα με χολολιθίαση ή παθήσεις της χοληδόχου κύστης πρέπει να αποφεύγουν το βότανο.
Η πικραλίδα ενδέχεται να έχει δυσμενείς επιδράσεις στην γονιμότητα των ανδρών.
Δεν συνιστάται στην εγκυμοσύνη ή κατά το θηλασμό λόγω έλλειψης κλινικών δεδομένων ασφάλειας για τις καταστάσεις αυτές.
Όπως στην περίπτωση όλων των βοτάνων όταν χρησιμοποιούνται για ιατρική χρήση, οι δοσολογίες που χρησιμοποιούνται είναι πολύ υψηλότερες των δοσολογιών που χρησιμοποιούνται για διατροφική χρήση. Πρέπει να λαμβάνεται λοιπόν μέριμνα το βότανο να είναι ελεύθερο προσμίξεων και να υπάρχει η ενδεικνυόμενη ιατρική παρακολούθηση για τον καθορισμό της δοσολογίας και της διάρκειας της θεραπείας.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210-6252770
Email: amoschovaki@yahoo.gr
http://iatreioamoschovaki.gr
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw
https://www.youtube.com/channel/UC1ZaRAktAaoCEFITCcjhDZQ