Κάνοντας υγιείς επιλογές στον τρόπο ζωής τους, οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του μαστού μπορούν να τον μειώσουν στο επίπεδο της μέσης γυναίκας, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Oncology.
Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες που είναι φορείς ορισμένων γονιδιακών μεταλλάξεων ή έχουν οικογενειακό ιστορικό για καρκίνο του μαστού, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εφόσον:
- Διατηρούν ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος,
- Απέχουν από το κάπνισμα,
- Έχουν περιορίσει το αλκοόλ
- Δεν ακολουθούν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μετά την εμμηνόπαυση.
- Ασκούνται τακτικά.
H έρευνα δεν συμπεριέλαβε γυναίκες που είχαν μεταλλάξεις του γονιδίου BRCA – αυτές οι μεταλλάξεις αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό και τις ωοθήκες. Επικεντρώθηκαν σε συνολικά 92 γονιδιακές μεταλλάξεις, που μεμονωμένα, επηρεάζουν σε μικρό ποσοστό τον ατομικό κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού αλλά είναι συχνότερες από αυτές του γονιδίου BRCA.
Ένα ερώτημα είναι πόσο μια αλλαγή του τρόπου ζωής μειώνει τον κίνδυνο. Η απάντηση είναι ότι η επίπτωση είναι σημαντική για όλες τις γυναίκες και περισσότερο γι’ αυτές που αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο.
Ο κίνδυνος δεν είναι προκαθορισμένος
Οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι αν όλες οι γυναίκες ευρωπαϊκής καταγωγής τηρούσαν τους παραπάνω κανόνες, το 29% των περιπτώσεις καρκίνου του μαστού θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Οι περισσότεροι καρκίνοι που θα είχαν αποτραπεί αφορούν γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο λόγω γονιδιακών μεταλλάξεων.
Τα δεδομένα στον τρόπο ζωής περίπου 40.000 λευκών γυναικών ηλικίας 30 ετών έως 80 ετών εξετάστηκαν από τους επιστήμονες διαφόρων φορέων, συμπεριλαμβανομένων των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ και του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Στόχος ήταν να εξακριβωθεί κατά πόσον οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα να προσβληθούν από καρκίνο.
Η μελέτη ανέφερε ότι κατά μέσο όρο, μια 30άχρονη γυναίκα έχει περίπου 11% πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο του μαστού μέχρι να φτάσει τα 80 χρόνια. Ο κίνδυνος ανάπτυξης της νόσου, ωστόσο, είναι πολύ υψηλότερος για κάποιες γυναίκες και φτάνει το 23,5% π.χ. γι’ αυτές που έχουν οικογενειακό ιστορικό και είναι φορείς ορισμένων μεταλλάξεων. Από τις τελευταίες, εκείνες που διατηρούν ένα υγιές βάρος, δεν καπνίζουν ή πίνουν, ασκούνται τακτικά και αποφεύγουν τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT), έχουν περίπου τον ίδιο κίνδυνο με το μέσο όρος των λευκών γυναικών, βρήκε η μελέτη.
Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι ένα οικογενειακό ιστορικό της νόσου ή μια γενετική προδιάθεση δεν σημαίνει ότι ο καρκίνος είναι αναπόφευκτος. Οι γυναίκες αυτές μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο τροποποιώντας τη ζωή τους.
Να σημειωθεί ωστόσο ότι, εκτός από την περίπτωση των μεταλλάξεων στο γονίδιο BRCA για τις οποίες γίνονται εξετάσεις, οι γυναίκες σήμερα δεν μπορούν να ξέρουν αν έχουν αυξημένο κίνδυνο λόγω κάποιας μετάλλαξης, κάτι βέβαια που μπορεί να αλλάξει στο μέλλον.