Μέθοδος κάνει τα ενέσιμα φάρμακα πιο ασφαλή

Σύμφωνα με δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή μέθοδο που αφαιρεί τα περιττά φαρμακευτικά πρόσθετα από τα κοινά ενέσιμα φάρμακα καθιστώντας τα πιο ασφαλή.

enesima farmaka 6Επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών που ανάπτυξαν τη νέα τεχνική, ήταν ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Βιοϊατρικής Τζόναθαν Λόβελ, ενώ σημαντική συμμετοχή στην ομάδα είχε ο έλληνας καθηγητής στο Τμήμα Χημικών και Βιολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο Πασχάλης Αλεξανδρίδης.

Η νέα τεχνική αφαιρεί τις λεγόμενες επιφανειοδραστικές ουσίες, από ενέσιμα φάρμακα όπως τα αντικαρκινικά ή τα ανοσοκατασταλτικά, μειώνοντας τους κινδύνους για την πρόκληση σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων και άλλων παρενεργειών στους ασθενείς.

«Η μέθοδος μπορεί να αξιοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα και να καταστήσει τα υπάρχοντα ενέσιμα φάρμακα ασφαλέστερα και πιο αποτελεσματικά για εκατομμύρια ασθενείς», δήλωσε ο Τζόναθαν Λόβελ. Σε εργαστηριακά πειράματα με 12 κοινά φάρμακα, οι ερευνητές κατάφεραν να πετύχουν ενέσιμα φάρμακα που περιείχαν 100 έως 1.000 φορές λιγότερες πρόσθετες ουσίες. Όπως υπογράμμισε ο Τζόναθαν Λόβελ, είναι το καλύτερο που έχει κατορθωθεί ποτέ, όσον αφορά τη δημιουργία σχεδόν καθαρών ενέσιμων φαρμάκων. Ήδη σχεδιάζονται πειράματα για την περαιτέρω βελτίωση της τεχνικής.

Δείτε επίσης