Ενίσχυση στο τομέα της δημόσιας περίθαλψης αναμένεται να υπάρξει μέχρι το 2019. H υγεία θα είναι ένας τομέας που θα υπάρξει ενίσχυση και όχι περικοπή, όπως σε άλλα Υπουργεία.
Τα παραπάνω επεσήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, σε συνέντευξή του την Δευτέρα το πρωί στον Real FM και στον δημοσιογράφο κ. Νίκο Χατζηνικολάου.
Ο υπουργός αναφέρθηκε σε όλα τα καυτά θέματα της υγείας, στις ελλείψεις προσωπικού (παραδέχθηκε ότι λείπουν από το σύστημα 25.000 άτομα) και υλικών (στοχοποιώντας το Παρατηρητήριο Τιμών), στις προσλήψεις προσωπικού, στην νομοθετική παρέμβαση που επίκειται για το θέμα των προμηθειών με στόχο την διαφάνεια, αλλά και στα οικονομικά της υγείας, τα οποία εμφανίζουν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια μνημοναικών παρεμβάσων ελαφρά αύξηση.
«Το θέμα είναι να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή ότι δεν είναι μονόδρομος η απαξίωση και η εγκατάλειψη της δημόσιας περίθαλψης. Να στηρίξουμε το ηθικό του ανθρώπινου δυναμικού», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.
Σε ερώτηση για την δύσκολη κατάσταση που βιώνει η υγεία τον τελευταίο καιρό, ο κ. Ξανθός, τόνισε: «αυτήν την εικόνα δεν έχουμε κανένα λόγο να την εξωραΐσουμε. Αυτό όμως που θέλουμε να πούμε, είναι ότι έχουμε προχωρήσει σε μία δέσμη παρεμβάσεων που πιστεύουμε ότι σιγά – σιγά αρχίζουν να βελτιώνουν αυτήν την άσχημη πραγματικότητα.
Είμαστε στη φάση που έχουν δρομολογηθεί προσλήψεις ανθρώπινου δυναμικού. Τα κενά είναι τεράστια. Λείπουν από το σύστημα υγείας πάνω από 25.000 εργαζόμενοι. Εμείς αυτό που θέλουμε, είναι με ένα πρόγραμμα τριετίας – τετραετίας να περάσουμε σε μία σταδιακή κάλυψη των πιο επειγόντων κενών».
Σε ερώτηση σχετικά με αναφορές της ΠΟΕΔΗΝ, ότι παραμένουν κλειστές 50 κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας,και ότι αυτές οι 50 κλίνες θα μπορούσαν να λειτουργούν αν είχε ανανεωθεί η σύμβαση των 190 εργαζομένων που απασχολούνταν στις μονάδες αυτές μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο υπουργός Υγείας απάντησε:
«Η αλήθεια είναι η εξής, ότι οι συμβάσεις αυτές δεν μπορούσαν να ανανεωθούν. Υπήρχε νομικό πρόβλημα. Το ξέρει πολύ καλά η ΠΟΕΔΗΝ αλλά προτιμά μία αντιπολιτευτική ρητορεία, την οποία δεν εδράζεται συνήθως στην πραγματικότητα. Εμείς δώσαμε το δικαίωμα στους εργαζόμενους που έληξαν οι συμβάσεις τον Οκτώβριο, να παραμείνουν με τη μορφή παροχής δελτίου υπηρεσιών, δηλαδή με μπλοκάκι για ένα τρίμηνο, που ήταν αναγκαίο κενό που έπρεπε να υπάρξει για να μπορέσουν να διεκδικήσουν ξανά την πρόσληψή τους στην νέα προκήρυξη. Είναι το κενό αυτό με βάση το Π.Δ. Παυλόπουλου και λοιπά, για την δυνατότητα συμβάσεων που δεν υπερβαίνουν τη διετία. Προχωρήσαμε την προκήρυξη. Αντί για 230 θέσεις έχουμε προκηρύξει 500 θέσεις, έχουμε διπλασιάσει και τον αριθμό των γιατρών και τον αριθμό των νοσηλευτών».
Η προκήρυξη αυτή, σημείωσε ο κ. Ξανθός, τώρα μπαίνει στην τελική ευθεία και αυτές τις μέρες η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ ενέκρινε τον κατάλογο των επιτυχόντων για το ιατρικό προσωπικό και ακολουθεί και για το νοσηλευτικό.
Αναφορικά με τις προσλήψεις, ο υπουργός, επεσήμανε, ότι ολοκληρώθηκαν 985 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενώ θα γίνει προκήρυξη για μία δεύτερη δέσμη που περιλαμβάνει 760 θέσεις γιατρών.
Για το θέμα του προϋπολογισμού, ο υπουργός τόνισε ότι «πέρσι είχαμε ένα προϋπολογισμό λειτουργικών δαπανών για το σύστημα υγείας 1,388 δισεκατομμύρια. Σήμερα έχουμε 1,634. Αυτή είναι η αλήθεια, αυτό είναι το όριο αγορών του συστήματος. Η ΠΟΕΔΗΝ μπερδεύει την κρατική χρηματοδότηση με το όριο αγορών. Η κρατική χρηματοδότηση και αυτή αυξήθηκε από 1,025 που ήταν το 2015 σε ένα 1,156 το 2016.
Τέλος, αναφορικά με τις ελλείψεις υλικών στο ΕΣΥ και την ΕΠΥ, ο υπουργός Υγείας, υπογράμμισε ότι υπάρχει ένας γραφειοκρατικός κυκεώνας και πως απαιτείται μία σοβαρή μεταρρύθμιση νομοθετική.
Ειδικότερα, τόνισε: «Οι ελλείψεις που υπάρχουν πολλές φορές ακόμα και σε φτηνά υλικά, οφείλονται στο ότι έχει μπλοκάρει ένα ολόκληρος σύστημα, μέσα από το παρατηρητήριο τιμών, μέσα από τη λειτουργία της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, μέσα από τους διαγωνισμούς που έχουν μπλοκάρει και δεν προωθούνται, μέσα από τα εντάλματα που δεν εγκρίνονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Υπάρχει ένας κυκεώνας γραφειοκρατικός, ο οποίος αποστερεί τα δημόσια νοσοκομεία κάποιες φορές από απαραίτητα υλικά. Έχουμε κάνει παρεμβάσεις και νομοθετικές για να εκτονώσουμε και να διευκολύνουμε την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς σε αυτό το επίπεδο, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι μία σοβαρή μεταρρύθμιση νομοθετική. Την προωθούμε και πιστεύω στους επόμενους μήνες θα είμαστε σε θέση να την φέρουμε στη Βουλή για ψήφιση. Θα είναι μία τομή στη λειτουργία του συστήματος που όλος ο κόσμος ξέρει ότι ήταν πεδίο συναλλαγής διαφθοράς και φυσικά σπατάλης».