Ο όρος εμμηνόπαυση εννοεί την τελευταία εμμηνορρυσία της γυναίκας. Συμβαίνει κατά μέσο όρο στο 51ό έτος της ηλικίας και προσδιορίζει το τέλος της γόνιμης περιόδου για τη γυναίκα.
Η αλλαγή στη ζωή ή κλιμακτήριος ονομάζεται η περίοδος κατά την οποία το σώμα προσαρμόζεται πριν, στη διάρκεια και μετά το πέρας της εμμηνόπαυσης.
Υπάρχουν διάφορες ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια των χρόνων που οδηγούν στην εμμηνόπαυση. Έχει υπολογιστεί ότι μέχρι την ηλικία των 54 ετών οι περισσότερες γυναίκες (το 80%) έχουν ήδη εμφανίσει την τελευταία τους εμμηνορρυσία. Από την περίοδο αυτή και μετά ονομάζονται μεταεμμηνοπαυσιακές.
Κάποιες γυναίκες παρουσιάζουν εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 40 ετών. Το γεγονός αυτό χαρακτηρίζεται πρώιμο. Η εμμηνόπαυση μπορεί να προκληθεί από την ακτινοθεραπεία ή τη χημειοθεραπεία οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία κάποιων καρκίνων ή λόγω εγχείρησης αφαίρεσης των ωοθηκών. Σε αυτές τις γυναίκες, τα συμπτώματα όπως είναι οι εξάψεις ή ο ιδρώτες μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρά.
Πολλές γυναίκες προσαρμόζονται στην καινούρια πραγματικότητα χωρίς προβλήματα. Μάλιστα μερικές νιώθουν ανακουφισμένες μετά τον τερματισμό της μηνιαίας “κατάρας” της εμμηνορρυσίας, κυρίως εφόσον ήταν αρκετά επώδυνες και βαριές. Επίσης, νιώθουν απελευθερωμένες από το άγχος της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Ωστόσο, υπάρχουν γυναίκες οι οποίες θεωρούν ότι αυτή η αλλαγή στη ζωή είναι αρκετά δύσκολη και, παρ’ όλο που μπορούν να ανακουφιστούν με την προσωπική τους προσπάθεια, πολλές χρειάζονται τη βοήθεια του γιατρού.
Ορμονικές αλλαγές
Από την εφηβεία μέχρι την εμμηνόπαυση το σώμα της γυναίκας ακολουθεί ορμονικούς κύκλους, τις μηνιαίες περιόδους. Κάθε μήνα το επίπεδο των γυναικείων ορμονών, δηλαδή, των οιστρογόνων, αυξάνεται κατά το πρώιμο στάδιο του κύκλου. Αυτή η αύξηση διεγείρει την ανάπτυξη του ωαρίου το οποίο απελευθερώνεται από τη μία από τις δύο ωοθήκες στο μέσον του κύκλου.
Μετά την ωοθυλακιορρηξία μια άλλη γυναικεία ορμόνη, η προγεστερόνη, διεγείρει την ανάπτυξη και πάχυνση του ενδομητρίου. Αυτή η διεργασία είναι απαραίτητη στην περίπτωση εγκυμοσύνης. Εφόσον το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί από κάποιο σπερματοζωάριο, νεκρώνεται και το ενδομήτριο αποπίπτει ως εμμηνορρυσία.
Στα χρόνια που ακολουθούν έως την εμμηνόπαυση οι ωοθήκες γίνονται όλο και περισσότερο ανεπαρκείς, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα ανώμαλες και εξαιρετικά αιματηρές εμμηνορρυσίες. Τελικά σταματούν να λειτουργούν. Δηλαδή, σταματά η απελευθέρωση ωαρίων και οι εμμηνορρυσίες διακόπτονται. Ταυτόχρονα, τα μηνιαία επίπεδα των οιστρογόνων γίνονται περισσότερο ακανόνιστα. Τα επίπεδα των οιστρογόνων στο αίμα κυμαίνονται και όταν είναι αρκετά χαμηλά προκαλούν την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως οι εξάψεις και οι νυχτερινοί ιδρώτες.
Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
Τα περισσότερα, όχι όμως όλα, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης οφείλονται στα κυμαινόμενα επίπεδα των οιστρογόνων.
Ανώμαλη περίοδος. Αυτό είναι συνήθως το πρώτο σημείο που προειδοποιεί για την έλευση της εμμηνόπαυσης. Καθώς οι ωοθήκες παράγουν με όλο και πιο ακανόνιστο τρόπο τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη τόσο περισσότερο ανώμαλη γίνεται και η εμφάνιση της εμμηνορρυσίας. Αρχικά ο κύκλος σας αλλάζει από τις 28 στις 21 ή 25 ημέρες. Αργότερα αυξάνουν τα μεσοδιαστήματα της εμμηνορρυσίας και κάποιες φορές δεν εμφανίζεται καν για κάποιες περιόδους.
Επίσης, η ποσότητα του αίματος της περιόδου μεταβάλλεται. Κάποιες φορές μπορεί να είναι πολύ βαριά με αρκετή αιμορραγία για αρκετό χρονικό διάστημα και άλλες φορές μπορεί να είναι ελαφριά και σύντομη. Ταυτόχρονα όλο και λιγότεροι κύκλοι καταλήγουν σε ωοθυλακιορρηξία και σιγά σιγά χάνεται η γονιμότητα. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί κάποιο ωάριο να απελευθερωθεί και μετά την εμμηνόπαυση οπότε είναι συνετό να χρησιμοποιείτε μέτρα αντισύλληψης για ένα ή δύο χρόνια μετά το πέρας της τελευταίας σας περιόδου.
Εξάψεις και ιδρώτες. Οι θερμές εξάψεις και οι νυχτερινοί ιδρώτες αποτελούν τα κύρια αντιπροσωπευτικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης σε ένα ποσοστό 75% των γυναικών. Οι εξάψεις αρχίζουν γύρω στα 47 ή 48 χρόνια και διαρκούν τρία ή τέσσερα χρόνια.
Στα πρώιμα στάδια εμφανίζονται την εβδομάδα πριν από την εμμηνορρυσία λόγω χαμηλού επιπέδου οιστρογόνων. Τελικά, τα επίπεδα των οιστρογόνων μεταβάλλονται καθόλη τη διάρκεια του κύκλου με αποτέλεσμα οι εξάψεις να εμφανίζονται σε ακαθόριστα διαστήματα. Οι εξάψεις παρατηρούνται με μεγάλη συχνότητα τα δύο πρώτα χρόνια της εμμηνόπαυσης και στη συνέχεια υποχωρούν. Σε μερικές γυναίκες οι εξάψεις συμβαίνουν νωρίτερα στα 30 ή τα 40 τους χρόνια.
Οι εξάψεις μπορεί να συνεχιστούν για 5 ή 10 χρόνια· στο 25% των γυναικών εμφανίζονται σποραδικά για διάστημα πάνω από 5 χρόνια. Μια σουηδική έρευνα βρήκε ότι το 9% των γυναικών ηλικίας 72 χρόνων εμφανίζουν θερμές εξάψεις.
Πολλές γυναίκες διαισθάνονται πότε μπορεί να αρχίσουν οι εξάψεις· τα πρόδρομα σημεία που προειδοποιούν για την έναρξη των εξάψεων είναι το αίσθημα αύξησης της αρτηριακής πίεσης στο κεφάλι και η ταχυσφυγμία. Μέσα σε λίγα λεπτά το αίσθημα απλώνεται κατά μήκος των ώμων και στο στήθος μέχρι τον λαιμό και το κεφάλι. Πολλές φορές προκαλεί αμηχανία και αίσθημα δυσφορίας στις γυναίκες. Οι εξάψεις συνήθως διαρκούν μερικά δευτερόλεπτα αλλά πολλές φορές επιμένουν για 15 λεπτά ή παραπάνω και επαναλαμβάνονται πολλές φορές την ημέρα. Ενδεχομένως να αισθανθείτε και αίσθημα παλμών, αδυναμία και λιποθυμικές τάσεις. Οι νυχτερινοί ιδρώτες μπορεί να είναι εξαιρετικά σοβαροί προκαλώντας διακοπή του ύπνου – μερικές γυναίκες θα πρέπει να αλλάξουν τα ρούχα τους ή ακόμα και τα σεντόνια λόγω του ιδρώτα.
Διακοπτόμενος ύπνος. Συμπτώματα όπως οι νυχτερινοί ιδρώτες δεν αποτελούν τον μοναδικό λόγο για τη διακοπή του ύπνου. Τέτοια συμπτώματα μπορεί να αποτελούν ένδειξη για υποκείμενη αγχώδη διαταραχή και κατάθλιψη. Το άγχος συνήθως δυσκολεύει τον ύπνο. Νιώθετε εξαιρετικά κουρασμένες αλλά το μυαλό σας συνεχίζει να γυρνά στα γεγονότα της ημέρας που σας απασχολούν. Η κατάθλιψη συνήθως συνδέεται με την πρώιμη αφύπνιση. Δεν έχετε συνήθως πρόβλημα να κοιμηθείτε αλλά ξυπνάτε νωρίς το πρωί.
Οι ορμονικές διαταραχές της εμμηνόπαυσης μπορούν να επιβαρύνουν το υποκείμενο άγχος και την κατάθλιψη. Για τον λόγο αυτό, εφόσον οι άγρυπνες νύχτες συνεχίζονται ενώ ταυτόχρονα έχετε θέσει τα υπόλοιπα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης υπό τον έλεγχο σας, θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.
Κεφαλαλγία. Τα κυμαινόμενα επίπεδα των ορμονών πυροδοτούν επεισόδια ημικρανίας και άλλων μορφών κεφαλαλγίας στις ευαίσθητες γυναίκες. Στη διάρκεια της κλιμακτηρίου πολλές γυναίκες παρατηρούν σύνδεση μεταξύ των επεισοδίων κεφαλαλγίας και του καταμήνιου κύκλου. Τα προεμμηνορρυσιακά συμπτώματα, τα οποία αρχίζουν μία ή δύο εβδομάδες πριν από την περίοδο, εμφανίζονται πιο έντονα αυτήν την περίοδο της ζωής. Έτσι, τόσο οι ημικρανίες όσο και οι διαφορετικού τύπου κεφαλαλγίες επιδεινώνονται κατά την προεμμηνορρυσιακή εβδομάδα. Οι κεφαλαλγίες συνήθως υποχωρούν μετά την εμμηνόπαυση. Εφόσον όμως είναι έντονες, ο γιατρός σας ή ο ειδικός στη θεραπεία των κεφαλαλγιών μπορεί να σας συστήσει ειδική θεραπεία.
Πόνοι στις αρθρώσεις και στους μυς. Επώδυνη κίνηση του καρπού, των γονάτων, της ποδοκνημικής άρθρωσης και του κατώτερου τμήματος της ράχης, είναι πολύ συχνά συμπτώματα της κλιμακτηρίου και μπορούν να μπερδευτούν με αρθρίτιδα.
Επώδυνη συνεύρεση (δυσπαρευνία). Τα οιστρογόνα διεγείρουν την παραγωγή βλέννας η οποία και διατηρεί τον κόλπο και άλλες σεξουαλικές περιοχές υγρές. Μετά την εμμηνόπαυση η έλλειψη οιστρογόνων σημαίνει ότι παράγεται μικρότερη ποσότητα εκκρίσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο κόλπος να γίνεται πιο μικρός και ξηρός και να χάνει την ελαστικότητα του.
Εκτός από την επώδυνη συνεύρεση, η μείωση της παραγωγής βλέννας προκαλεί την εμφάνιση φαγούρας και ερεθισμών. Εντούτοις, η σεξουαλική διέγερση προκαλεί την εφύγρανση της περιοχής οπότε εκτεταμένα “προκαταρκτικά” πριν από τη συνουσία μπορεί να εμποδίσουν τη δυσπαρευνία.
Απώλεια ενδιαφέροντος για σεξ. Η σεξουαλική επιθυμία συχνά μειώνεται στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και η σεξουαλική διέγερση είναι συχνά πολύ πιο δύσκολη. Η σεξουαλική επιθυμία επηρεάζεται επίσης και από τον γενικότερο τρόπο ζωής, τις συναισθηματικές διακυμάνσεις και τη δυσπαρευνια.
Προβλήματα στο ουροποιητικό. Η ξαφνική ανάγκη ούρησης (ακράτεια λόγω έπειξης), ακόμα και όταν έχετε μόλις πάει στην τουαλέτα είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα της εμμηνόπαυσης· η έλλειψη των οιστρογόνων προκαλεί την ελάττωση του πάχους των ιστών γύρω από τον αυχένα της κύστης. Επίσης οι μύες που στηρίζουν τη μήτρα και εμποδίζουν τη διαρροή ούρων από την κύστη καθίστανται όλο και πιο αδύναμοι. Ο βήχας και το τρέξιμο τυπικά προκαλούν τη διαρροή ούρων η οποία φέρνει σε αμηχανία τις γυναίκες (ακράτεια λόγω προσπάθειας). Περίπου το 10-20% των γυναικών άνω των 60 ετών και το 40% των γυναικών στα 80 υποφέρουν από αυτή τη μορφή ακράτειας. Η ακράτεια λόγω προσπάθειας συχνά επηρεάζει και τις γυναίκες στα 40 ή τα 50 χρόνια.
Οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις είναι επίσης πιο συχνές καθώς το τοίχωμα γύρω από την κύστη λεπταίνει. Η έλλειψη οιστρογόνων μεταβάλλει την οξύτητα των κολπικών εκκρίσεων με αποτέλεσμα τη μείωση της προστασίας από τα βακτήρια τα οποία αποικίζουν φυσιολογικά τον κόλπο και της ικανότητας αντιμετώπισης των μολύνσεων. Ένα από τα πιθανά συμπτώματα της ουρολοίμωξης είναι το αίσθημα καύσου ή άλγους κατά την ούρηση.
Ξηρότητα δέρματα και τριχών. Τα οιστρογόνα διατηρούν την ενυδάτωση του δέρματος και την ανάπτυξη των τριχών, γεγονός που αντιπροσωπεύει και τη “λάμψη” στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Χωρίς τα οιστρογόνα το δέρμα σας γίνεται ξηρό χάνοντας την ελαστικότητα του με αποτέλεσμα οι ρυτίδες να είναι πιο έντονες.
Η αύξηση των τριχών στο κεφάλι μειώνεται αλλά το ποσοστό της απώλειας παραμένει το ίδιο οπότε τα μαλλιά σας γίνονται πιο λεπτά και δύσκολα να τα ελέγξετε.
Ξηροφθαλμία. Ταυτόχρονα με την ξηρότητα του δέρματος πολλές γυναίκες παρατηρούν ότι τα μάτια τους γίνονται όλο και πιο ξηρά και κνησμώδη ως αποτέλεσμα της μείωσης παραγωγής δακρύων.
Αύξηση βάρους. Οι γυναίκες μπορεί να πάρουν βάρος λόγω της μείωσης της φυσικής δραστηριότητας κατά την αλλαγή του τρόπου ζωής τους και ίσως λόγω του πόνου των αρθρώσεων. Καθώς μεγαλώνουμε το σώμα μας καταναλώνει ενέργεια με πιο αργούς ρυθμούς από όταν ήμασταν νεώτεροι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βάζουμε πιο εύκολα βάρος εφόσον δεν αρχίσουμε να τρώμε λιγότερο ή να ασκούμαστε περισσότερο. Οι ορμονικές μεταβολές παίζουν επίσης αρκετά σημαντικό ρόλο διότι τα οιστρογόνα είναι υπεύθυνα για τη διατήρηση του σχήματος του γυναικείου σώματος.
Μετά την εμμηνόπαυση το βάρος έχει την τάση να συγκεντρώνεται περισσότερο γύρω από τη μέση παρά στη λεκάνη.
Συναισθηματικά συμπτώματα. Ο ανεπαρκής ύπνος έχει πολύ σημαντικό αποτέλεσμα στην καθημερινή κούραση, τον λήθαργο, την αδυναμία συγκέντρωσης και την κατάθλιψη. Αυτά τα συμπτώματα είναι συχνά πολύ ενοχλητικά και καθιστούν δύσκολη την αντιμετώπιση των καθημερινών απαιτήσεων. Η εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης της ανεπάρκειας ύπνου με τον έλεγχο των εξάψεων ή της κατάθλιψης μπορεί να βοηθήσει στην απόκτηση της καλύτερης ισορροπίας.
Μη ορμονικά συμπτώματα. Η κατάθλιψη και τα σεξουαλικά προβλήματα κατά την εμμηνόπαυση δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της μείωσης των επιπέδων των οιστρογόνων. Τα σημεία της εμμηνόπαυσης στη διαρκεια της ζωής μιας γυναίκας μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν για διάφορους λόγους. Τις περισσότερες φορές συμπίπτουν με τη φυγή των παιδιών από το σπίτι, τη συνταξιοδότηση, προβλήματα στον γάμο ή τον θάνατο των γονιών της. Αυτές οι αλλαγές συγκεντρώνουν τη δική τους διαφορετική ευθύνη και πολλές μπορεί να χρειαστούν ιατρική βοήθεια.
Η διάγνωση της κλιμακτηρίου
Τα συμπτώματα της “αλλαγής” είναι συνήθως αρκετά αντιπροσωπευτικά ώστε να γίνει η διάγνωση χωρίς πρόβλημα κυρίως εφόσον η συγκεκριμένη γυναίκα έχει ηλικία μεταξύ τω 40 έως 50 ετών. Εάν υπάρχει αμφιβολία για τη διάγνωση κυρίως στην περίπτωση που η γυναίκα έχει πολύ πρώιμα σημεία εμμηνόπαυσης, το μόνο που χρειάζεται για την επιβεβαίωση είναι μια απλή εξέταση αίματος για να υπολογιστούν τα επίπεδα των οιστρογόνων.
Τα δείγματα του αίματος λαμβάνονται στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του καταμήνιου κύκλου (θεωρώντας ότι η πρώτη ημέρα τους κύκλου είναι και η πρώτη ημέρα εμφάνισης αιμορραγίας) εκτός και αν η εμμηνορρυσία έχει διακοπεί εντελώς. Αυτές οι εξετάσεις μετρούν τα επίπεδα της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) και της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) τα οποία είναι υψηλότερα απ ό,τι συνήθως όταν η γυναίκα βρίσκεται στην προεμμηνοπαυσιακή περίοδο (κοντά στην εμμηνόπαυση).
Μερικές φορές γίνονται και άλλες εξετάσεις λίγο πριν από την αναμενόμενη εμμηνορρυσία προκειμένου να μετρήσουμε τα επίπεδα της προγεστερόνης. Η παρουσία αυτής της ορμόνης αποκαλύπτει ότι η γυναίκα είχε ωορρηξία κατά τη διάρκεια της προηγούμενης περιόδου. Από τη στιγμή που τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων είναι αντιπροσωπευτικά μόνο για τον συγκεκριμένο καταμήνιο κύκλο και η παρουσία φυσιολογικών ορμονικών επιπέδων μπορεί να αποπροσανατολίσει τη διάγνωση, τα συμπτώματα θα πρέπει να αξιολογηθούν γενικά και όχι από ένα απλό αποτέλεσμα.
Μεταεμμηνοπαυσιακοί κίνδυνοι
Η εμμηνόπαυση συγκεντρώνει όλο και περισσότερο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια κυρίως στις δυτικές κοινωνίες. Αυτό συμβαίνει διότι καθώς το προσδόκιμο επιβίωσης έχει αυξηθεί στα 80 χρόνια υπολογίζεται ότι οι περισσότερες γυναίκες θα βρίσκονται σε μεταεμμηνοπαυσιακή περίοδο για ένα διάστημα πολύ μεγαλύτερο από το ένα τρίτο της ζωής τους. Παρ’ όλο που τα συμπτώματα της κλιμακτηρίου δεν είναι από μόνα τους επικίνδυνα για τη ζωή οι μακροχρόνιες συνέπειες της απώλειας των οιστρογόνων μπορεί να είναι.
Οι περισσότερες ασθένειες της μεγάλης ηλικίας είναι η καρδιακή ανεπάρκεια, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, ο καρκίνος του μαστού και της ουροδόχου κύστης, η οστεοπόρωση, τα κατάγματα και η άνοια. Ολες αυτές οι καταστάσεις επηρεάζονται από τα οιστρογόνα με αποτέλεσμα οι γυναίκες με πρώιμη εμμηνόπαυση να διατρέχουν πολλούς κινδύνους. Αν και οι περισσότερες από τις παραπάνω ασθένειες σπάνια προκαλούν τον θάνατο μπορούν ωστόσο να μειώσουν το επίπεδο της ποιότητας ζωής και για τα δύο άτομα που επηρεάζονται καθώς και για τους συγγενείς τους.