Στην οριακή υποχώρηση της λιτότητας στο δημόσιο σύστημα υγείας για πρώτη φορά στη περίοδο δημοσιονομικής στενότητας καθώς και στις μεταρρυθμίσεις που επιχειρούνται στο χώρο της υγείας αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στην εισήγησή του στο συνέδριο του Economist.
Όπως σημείωσε, από το τελευταίο τρίμηνο του 2015 αντιστράφηκε η συνεχής περικοπή των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων και των ΥΠΕ. Υπήρξε μια «ένεση» 300 εκ. ευρώ, το όριο αγορών στο ΕΣΥ από 1,388 δισ. ευρώ το 2015 πήγε στο 1,634 δισ. ευρώ το 2016 και η κρατική χρηματοδότηση, που θα συμπληρωθεί από αυξημένη μεταβίβαση πόρων του ΕΟΠΥΥ, από 1,025 σε 1,156 δις. ευρώ.
Επίσης, όπως ανέφερε, σημαντική βελτίωση παρουσιάζει η ροή των πληρωμών στο ΕΣΥ, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί μετά την εκταμίευση της «υποδόσης» που αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Οι συνολικές πληρωμές το 1ο τετράμηνο του 2016 ανήλθαν σε 334 εκ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό το 2015 ήταν 164 εκ. ευρώ.
Μέσα στον Ιούνιο θα επιχορηγηθούν με άλλα 120 εκ. ευρώ τα νοσοκομεία.
Για τις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν, οι πιο σημαντικές είναι η επαναθεμελίωση της ΠΦΥ, η αναδιοργάνωση της Δημόσιας Υγείας, ο μετασχηματισμός του ασύλου και η κοινοτική ψυχιατρική, η ασθενοκεντρική φαρμακευτική πολιτική, ένα νέο σύστημα προμηθειών και η διοικητική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ με διαφανή και αποτελεσματική διακυβέρνηση, δήλωσε ο κ. Ξανθός.
Ειδικότερα για τη φαρμακευτική πολιτική, ανέφερε το μηχανισμό συστηματικής παρακολούθησης της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, την εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος της ΗΔΙΚΑ και για τη συνταγογράφηση εντός των νοσοκομείων, την εκκίνηση διαδικασίας οργάνωσης ενός συστήματος αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας-φαρμάκου (ΗΤΑ) και την έμφαση στη διακρατική συνεργασία (ειδικά με χώρες του ευρωπαϊκού νότου) για κοινή διαπραγμάτευση με τη φαρμακοβιομηχανία, διασφαλίζοντας την ευχερή πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική καινοτομία.