Μπορεί να ζούμε σε μια ηλιόλουστη χώρα αλλά, δυστυχώς οι μελέτες δείχνουν ότι οι Έλληνες έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους. Από την άλλη πλευρά, ο ΕΟΠΥΥ δεν αποζημιώνει τη σχετική διαγνωστική εξέταση, δυσχεραίνοντας έτσι τον εντοπισμό του προβλήματος.
Έτσι, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (ΕΕΜΜΟ) έχει κινητοποιηθεί προκειμένου να ενημερώσει το κοινό. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν μέλη της επιστημονικής εταιρείας, ο Χρήστος Κοσμίδης, Ορθοπεδικός και πρόεδρος της ΕΕΜΜΟ εξήγησε ότι το πρόβλημα της της ανεπάρκειας της βιταμίνης D, εμφανίζεται πια στο σύνολο των χωρών, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής.
«Η πολύωρη παραμονή μας για λόγους δουλειάς σε κλειστούς χώρους, ο ρουχισμός, η χρήση των αντηλιακών κατά την έκθεση στον ήλιο, αλλά και η ατμοσφαιρική ρύπανση εμποδίζουν την απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας από τον οργανισμό μας» ανέφερε ο κ. Κοσμίδης. Και συμπλήρωσε ότι «ο ΕΟΠΥΥ μέχρι σήμερα δεν αποζημιώνει τη σχετική διαγνωστική εξέταση αίματος 25(OH)D [η τιμή της εξέτασης είναι 40-50 ευρώ], δυσχεραίνοντας έτσι τον εντοπισμό του προβλήματος, με αποτέλεσμα αυτό να διαιωνίζεται».
«Στην Ελλάδα, οι μελέτες αναφέρουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σε ηλικιωμένους, γυναίκες μετά τον τοκετό, παιδιά και έφηβους, ενώ προκαταρκτικά αποτελέσματα από πρόσφατη μελέτη, δείχνουν ότι υψηλό ποσοστό υγιών ατόμων απ’ όλη την επικράτεια – αστικός και αγροτικός πληθυσμός – παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D» πρόσθεσε ο Γεώργιος Τροβάς, Ενδοκρινολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης του Εργαστηρίου Έρευνας Μυοσκελετικών Παθήσεων «Θ. Γαροφαλίδης» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η αξία της βιταμίνης D, η οποία παράγεται από τον οργανισμό υπό την επίδραση των ηλιακών ακτίνων ή λαμβάνεται ορισμένες τροφές (ψάρια, εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά, γάλα σόγιας, χυμοί και εμπλουτισμένα δημητριακά), έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά αναφορικά με τη δράση της κατά της οστεοπόρωσης.
Παράλληλα, συνεχώς νέα στοιχεία δείχνουν ότι η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία, καθώς βοηθά στη μείωση των φλεγμονών, στην καλή ρύθμιση και ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην ανάπτυξη των κυττάρων και στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D, έχει σχετιστεί με πολλές καρδιαγγειακές και μεταβολικές παθήσεις, όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, το έμφραγμα και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Αν και δεν υπάρχει απόλυτη συμφωνία για το κατώτερο όριο επάρκειας της βιταμίνης D από τους διεθνείς οργανισμούς (κυμαίνεται μεταξύ 20-30 ng/ml) θεωρείται απαραίτητη μια ημερήσια δοσολογία τουλάχιστον 700 Διεθνών Μονάδων (IU) για τη διατήρηση μιας καλής υγείας.
Ο κ. Κοσμίδης ανέφερε ότι «η ημερήσια χορήγηση ασβεστίου (1000-1200 mg) και βιταμίνης D (800 μονάδων) σε ηλικιωμένους ασθενείς, επιφέρει μείωση των μη σπονδυλικών καταγμάτων και των πτώσεων, ενώ σε γυναίκες και άνδρες άνω των 50 ετών συνιστάται συνδυασμός ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου (1000-1200 mg) και βιταμίνης D 800 μονάδων».
Τέλος, η Ευαγγελία Κασκάνη, Ρευματολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, αντιπρόεδρος της ΕΕΜΜΟ ανέφερε ότι «η Βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και αναστέλλει μηχανισμούς που οδηγούν σε οστική απώλεια και συνεπώς σε οστεοπόρωση και σε κατάγματα. Όμως η ανακάλυψη του υποδοχέα της βιταμίνης μέσω του οποίου ασκεί τη δράση της, εκτός από τα οστά, σε διάφορα όργανα, όπως το πάγκρεας, το έντερο, τους μύες, το νευρικό σύστημα, αποκάλυψε άγνωστες δράσεις σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού καταδεικνύοντας ότι επιδρά με θετικό τρόπο, στο ανοσολογικό, καρδιαγγειακό και νευρικό σύστημα».
Αναφερόμενοι στους ασθενείς με ρευματικές παθήσεις, όπως Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, συστηματικό ερυθηματώδη Λύκο οι επιστήμονες είπαν ότι οι ασθενείς παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη οστεοπόρωσης και καταγμάτων, κυρίως λόγω της χρόνιας φλεγμονής και της κορτιζόνης, Σημείωσαν επίσης ότι χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν βρεθεί και σε ασθενείς με καρκίνο μαστού και παχέος εντέρου.