Το στρες φαίνεται ότι είναι ένας από τους χειρότερους εχθρούς των πασχόντων από καρκίνο, καθώς αυξάνει σημαντικά τις μεταστάσεις της ασθένειας, σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε στα ποντίκια και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications.
Η μελέτη έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Monash της Μελβούρνης και έδειξε ότι το στρες κάνει τα καρκινικά κύτταρα του μαστού να μετακινούνται σε άλλα σημεία του σώματος.
Ο ρόλος του στρες στην εξέλιξη του καρκίνου αποτελεί εδώ και χρόνια αντικείμενο έρευνας. Παρότι μέχρι σήμερα δεν έχει τεκμηριωθεί ότι το στρες προκαλεί τη νόσο, υπάρχουν αρκετές μελέτες που κάνουν τους ειδικούς να πιστεύουν ότι παίζει σημαντικό ρόλο στις μεταστάσεις διότι επηρεάζει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι επίσης γνωστό ότι το στρες κάνει λιγότερο αποτελεσματική τη θεραπεία κατά του καρκίνου, γι’ αυτό και αρκετοί ερευνητές θεωρούν ότι η διαχείριση του στρες παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ασθένειας. Μέχρι σήμερα αυτό έχει φανεί στον καρκίνο του μαστού, στο μελάνωμα και στον καρκίνο του προστάτη. Να σημειωθεί πως τόσο η ασθένεια όσο και η χημειοθεραπεία αποτελούν στρεσσγόνους παράγοντες.
Στρες και μεταστάσεις
Η μελέτη έδειξε ότι τα ποντίκια που βίωναν στρες επειδή τοποθετήθηκαν σε μικρά κλουβιά, παρουσίασαν γρήγορη εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων του μαστού η οποία ήταν εξαπλάσια από αυτή που παρατηρήθηκε σε ποντίκια που δεν βρίσκονταν σε κατάσταση στρες.
«Ανακαλύψαμε ότι το στρες επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα του μαστού να αποκόπτονται από τον όγκο και να εισέρχονται στους παρακείμενους λεμφαδένες με αποτέλεσμα να κάνουν μεταστάσεις σε ολόκληρο το σώμα», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Erica Sloan, λέκτορας στο Τμήμα Φαρμακευτικής & Φαρμακευτικών Επιστημών του πανεπιστημίου Monash.
Και πρόσθεσε: «Το στρες επιφέρει αλλαγές στο λεμφικό σύστημα που επιτρέπουν την ελεύθερη διέλευση των καρκινικών κυττάρων, διευκολύνοντας έτσι την δημιουργία αποικιών σε άλλα μέρη του σώματος».
Να σημειωθεί ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν πως μια οικογένεια φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης και της καρδιακής αρρυθμίας, μπορεί να αναχαιτίσει τις μεταστάσεις. Τα φάρμακα αυτά είναι οι βήτα-αναστολείς και αδρανοποιούν τις σωματικές επιδράσεις του στρες στο λεμφικό σύστημα.
Οι ερευνητές έχουν αρχίσει μια πιλοτική μελέτη σε ανθρώπους στο Κέντρο Καρκίνου Peter MacCallum της Μελβούρνης, στην οποία χορηγούν σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού την ουσία προπανολόλη (ανήκει στους βήτα-αναστολείς) για να δουν αν μειώνει την αρνητική επίδραση του στρες σε σχέση με ένα εικονικό φάρμακο.