Μικρά βακτήρια που παρασιτούν σε άλλα βακτήρια βρέθηκαν για πρώτη φορά να ζουν στο ανθρώπινο σάλιο και ίσως παίζουν ρόλο στην ουλίτιδα αλλά και στην αντίσταση απέναντι στα αντιβιοτικά. Το εύρημα ανακοινώθηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Συλλόγου Μικροβιολογίας που έγινε την περασμένη εβδομάδα.
Αμερικανοί ερευνητές ανέφεραν ότι εντόπισαν στο ανθρώπινο σάλιο το βακτήριο Bdellovibrio bacteriovorus (βδελλοδονάκιο το βακτηριοφάγο), ένα μικρό βακτήριο που επιζεί παρασιτώντας σε άλλα βακτήρια. Το Bdellovibrio bacteriovorus διαπερνά την επιφάνεια άλλων μικροβίων και απομυζά θρεπτικά συστατικά μέχρι να μπορέσει να αναπαραχθεί.
Το βακτήριο αυτό ανακαλύφθηκε το 1962 και μέχρι σήμερα είναι πολύ δύσκολο να καλλιεργηθεί και να μελετηθεί στο εργαστήριο. “Πρόκειται για μικρά βακτήρια που ζουν στην επιφάνεια άλλων βακτηρίων”, ανέφερε ο Τζεφ ΜακΛιν του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.
Επιπτώσεις στην υγεία
Ο ΜακΛιν και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι το βακτήριο υπάρχει στο ανθρώπινο σάλιο αφού εντόπισαν ένα μόριο RNA άγνωστης προέλευσης, το οποίο αποδείχθηκε τελικά ότι προερχόταν από το βδελλοδονάκιο. Οι ερευνητές είδαν με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, ότι τα βδελλοδονάκια κάλυπταν την επιφάνεια ενός άλλου, μεγαλύτερου βακτηρίου με την ονομασία Actinomyces odontolyticus. Στην αρχή ο ξενιστής αντιστέκεται, αλλά τελικά πεθαίνει όταν το περιεχόμενό του διαρρέει μέσα από τις τρύπες που του ανοίγει το βδελλοδονάκιο, το οποίο είναι το μόνο γνωστό βακτήριο μέχρι σήμερα που αδυνατεί να παράγει δικά του αμινοξέα.
Το παράσιτο δεν αποκλείεται να επηρεάζει και την ανθρώπινη υγεία καθώς ο ΜακΛιν έχει ανιχνεύσει υψηλά επίπεδα DNΑ του βδελλοδονάκιου σε ανθρώπους που πάσχουν από ουλίτιδα ή κυστική ίνωση. Ο ΜακΛιν υποψιάζεται ότι τα μολυσμένα βακτήρια Actinomyces, τα οποία προκαλούν ουλίτιδα, καταφέρνουν με κάποιο τρόπο να αποφεύγουν επιθέσεις από τα μακροφάγα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, το βδελλοδονάκιο δείχνει να κάνει τους ξενιστές πιο ανθεκτικούς στο αντιβιοτικό στρεπτομυκίνη.
Το Bdellovibrio μπορεί να μην είναι το μόνο παρασιτικό μικρόβιο στο ανθρώπινοι στόμα και η ανακάλυψη ίσως αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου.