Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι έγκυες γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο να πέσουν και να χτυπήσουν. Υπολογίζεται ότι το 10-25% των τραυματικών κακώσεων στη διάρκεια της εγκυμοσύνης οφείλονται σε πτώση.
Τώρα, Ιάπωνες επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Χιροσίμα γράφουν σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Applied Ergonomics, ότι η εγκυμοσύνη αλλάζει το κέντρο βάρους του σώματος της γυναίκας από το πρώτο κιόλας τρίμηνο, με συνέπεια να μεταβάλλεται ο τρόπος που περπατά.
Η αλλαγή αυτή εξηγεί ενδεχομένως γιατί οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο πτώσης με τις 70χρονες γυναίκες, λένε οι ερευνητές.
Η μελέτη βασίσθηκε σε οκτώ γυναίκες που εξετάστηκαν τρεις φορές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, και σε επτά συνομήλικές τους που δεν ήταν έγκυες. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα τρισδιάστατο σύστημα βιντεοσκόπησης για να καταγράψουν τον τρόπο βάδισης των γυναικών και να δημιουργήσουν ένα μοντέλο κίνησης της εγκύου.
Το κέντρο βάρους
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από το πρώτο τρίμηνο της κύησης το κέντρο βάρους της γυναίκας μετατοπίζεται προς τα εμπρός. Επίσης, όταν οι έγκυες γυναίκες στέκονται όρθιες γέρνουν προς τα πίσω ενώ όταν βαδίζουν κάμπτουν λιγότερο τα ισχία τους. Η αλλαγή του τρόπου κίνησης μπορεί να τις κάνει να σκοντάψουν χάνοντας την ισορροπία τους.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι αλλάζει σημαντικά ο τρόπος με τον οποίο μια έγκυος γυναίκα εκτελεί τις καθημερινές της κινήσεις, όπως το να σηκωθεί από μία καρέκλα, να σκύψει να πιάσει κάτι ή να κάνει στροφή τη στιγμή που περπατάει.
Να σημειωθεί ότι πριν από αυτή τη μελέτη δεν υπήρχε σχεδόν κανένα μοντέλο για την κίνηση των εγκύων γυναικών. Απώτερος στόχος των ερευνητών είναι να βρουν τον ιδανικό τρόπο για να κρατούν οι νέες μητέρες τα μωρά τους, τις ασκήσεις που είναι πιο αποτελεσματικές για να ανακτήσουν τη φυσική κατάσταση που είχαν πριν από την εγκυμοσύνη καθώς και ποια στάση σώματος είναι καλύτερη γι’ αυτές στο σπίτι και στο γραφείο.