Η γυμναστική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν αυξάνει τον κίνδυνο του πρόωρου τοκετού. Φαίνεται μάλιστα πως κάνει καλό καθώς μειώνει τον κίνδυνο για καισαρική τομή. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μετα-ανάλυσης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Obstetrics and Gynecology.
Παραδοσιακά, οι συμβουλές προς τις έγκυες γυναίκες είναι να αποφεύγουν τη σωματική άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διότι υπάρχει κίνδυνος για πρόωρο τοκετό. Ο σκέψη ήταν ότι η γυμναστική συντελεί στην έκκριση νορεπινεφρίνης η οποία μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις της μήτρας και έτσι να προκληθεί πρόωρος τοκετός.
«Όμως πολλές μελέτες, περιλαμβανομένης και της παρούσας, έδειξαν ότι η άθληση δεν κάνει κακό στο κυοφορούμενο έμβρυο, ενώ αντίθετα μπορεί να έχει οφέλη για τη μητέρα και το παιδί», αναφέρει ο Βιτσέντσο Μπερτζέλλα, διευθυντής Μητρικής Εμβρυϊκής Ιατρικής και καθηγητής στο Ιατρικό Κολέγιο «Kimmel» του Πανεπιστημίου «Thomas Jefferson» στις ΗΠΑ.
Δεν αυξάνονται τα ποσοστά πρόωρου τοκετού λόγω γυμναστικής
Ο Μπερτζέλλα και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα από 9 κλινικές μελέτες. Συνολικά, οι μελέτες αυτές αφορούσαν 2.059 έγκυες γυναίκες εκ των οποίων οι 1.022 ακολούθησαν ένα αερόβιο πρόγραμμα 35-90 λεπτών 3-4 φορές την εβδομάδα για 10 εβδομάδες ή μέχρι να γεννήσουν, ενώ οι 1.037 δεν αθλούνταν καθόλου. Οι γυναίκες αυτές δεν κυοφορούσαν δίδυμα, είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος και δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας που να εμποδίζουν την σωματική άσκηση.
Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι δεν υπήρξε διαφορά στην πιθανότητα του πρόωρου τοκετού, δηλαδή πριν την 37η εβδομάδα κυοφορίας για τις γυναίκες που γυμνάζονταν έναντι της ομάδας ελέγχου (τα ποσοστά ήταν 4,5% και 4,4% αντίστοιχα). Μάλιστα, καταγράφηκε μικρότερη συχνότητα καισαρικής τομής σε όσες γυμνάζονταν κατά την εγκυμοσύνη, 17,9% έναντι 22% της ομάδας ελέγχου.
Επίσης, η άσκηση συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη κύησης (2,4% έναντι 5,9% στην ομάδα ελέγχου) και χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης (1,9% έναντι 5,1%).
Να σημειωθεί ότι το αλκοόλ και η παχυσαρκία αποτελούν παράγοντες κινδύνου για πρόωρο τοκετό.