Η κανέλα μπορεί να βελτιώνει τη μνήμη και τις μαθησιακές επιδόσεις, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Neuroimmune Pharmacology από νευροεπιστήμονες του Rush University Medical Center, στο Σικάγο.
Τα πειράματα όμως έγιναν σε ποντίκια. Αν το αποτέλεσμα ισχύει και στους ανθρώπους τότε η κανέλα «θα αποτελέσει μία από τις ασφαλέστερες και πιο εύκολες προσεγγίσεις για τη μετατροπή των κακών μαθητών σε καλούς», ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Kalipada Pahan, καθηγητής Νευρολογικών Επιστημών, Βιοχημείας & Φαρμακολογίας.
Προηγούμενη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας είχε βρει ότι η κανέλα μπορεί να αντιστρέφει και τις αλλοιώσεις στον εγκέφαλο των ποντικιών που σχετίζονται με τη νόσο Πάρκινσον.
Όπως γράφουν οι ερευνητές μερικοί άνθρωποι εκ φύσεως μαθαίνουν εύκολα, άλλοι γίνονται καλοί μαθητές προσπαθώντας και μερικοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες ακόμα κι όταν καταβάλλουν προσπάθεια.
«Για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τη μνήμη και τις μαθησιακές δεξιότητες αυτών των ατόμων, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς που διέπουν την φτωχή μάθηση», ανέφερε ο Pahan. Κεντρικό ρόλο μεταξύ αυτών των μηχανισμών κατέχει ο ιππόκαμπος, μία μικρή δομή του εγκεφάλου η οποία παράγει, οργανώνει και αποθηκεύει τις αναμνήσεις,
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ιππόκαμπος όσων αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τη μάθηση διαθέτει λιγότερη ποσότητα από την πρωτεΐνη CREB η οποία παίζει ρόλο στη μνήμη και στη μάθηση, και περισσότερη ποσότητα alpha5, μια υποομάδα της πρωτεΐνης GABAA (ονομάζεται και GABRA5) η οποία παίζει ρόλο στη μετάδοση μηνυμάτων μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου.
Μεγαλύτερη πλαστικότητα του εγκεφάλου με κανέλα
Οι ερευνητές πρόσθεσαν στο φαγητό των ποντικιών κανέλα, την οποία ο οργανισμός τους μεταβόλισε σε βενζοϊκό νάτριο, μία χημική ουσία που χρησιμοποιείται ως φαρμακευτική θεραπεία για εγκεφαλικές βλάβες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα επίπεδα της CREB, να μειωθούν εκείνα της GABRA5 και να βελτιωθεί η πλαστικότητα των νευρικών κυττάρων του ιππόκαμπου των ζώων. Αυτές οι αλλαγές οδήγησαν σε σημαντική βελτίωση της μνήμης και της ικανότητας μάθησης των ποντικιών.
Οι μαθησιακές δεξιότητες των ζώων ελέγχθηκαν σε έναν λαβύρινθο που ονομάζεται Barnes, διαθέτει 20 τρύπες και χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της χωροταξικής μάθησης και μνήμης. Μετά από δύο μέρες εκπαίδευσης, οι ερευνητές έλεγξαν κατά πόσον μπορούσαν τα ποντίκια να εντοπίσουν μία συγκεκριμένη τρύπα, ενώ επανέλαβαν τον έλεγχο έπειτα από ένα μήνα διατροφής εμπλουτισμένης με κανέλα. Τα ποντίκια που δεν τα είχαν καταφέρει την πρώτη φορά, είχαν γίνει εξίσου καλά στον εντοπισμό της τρύπας με εκείνα που είχαν την καλύτερη μαθησιακή ικανότητα.
Η κουμαρίνη
Σχετικά με την κανέλα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι γνωστή κυρίως για την ιδιότητά της να ρίχνει τη γλυκόζη, το σάκχαρο του αίματος.
Υπάρχουν στην αγορά δυο βασικά είδη κανέλας τα οποία διαφέρουν ως προς την περιεκτικότητα της κουμαρίνης, μιας ουσίας με ισχυρές αντιπηκτικές ιδιότητες η οποία όμως είναι τοξική για το συκώτι και προκαλεί καρκίνο στα ζώα. Η κασσία έχει 20-250 φορές περισσότερη κουμαρίνη από την κανέλα Κεϋλάνης και θεωρείται χαμηλότερης ποιότητας. Οι παρενέργειες από την κατανάλωση της κασσία δεν είναι δύσκολο να εμφανιστούν για κάποιον έχει συνηθίσει να την περιλαμβάνει στη διατροφή του.
Το 1988, το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων έθεσε ως ανώτατο όριο περιεκτικότητας σε κουμαρίνη τα 2 mg ανά κιλό για τα διάφορα τρόφιμα και αναψυκτικά. Ένας άνθρωπος που ζυγίζει 60 κιλά δεν πρέπει να καταναλώνει πάνω από 6 mg κουμαρίνης την ημέρα.
Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές αναφέρθηκαν στη διαφορά που έχουν τα δύο είδη κανέλας, γράφοντας: «Παρά το γεγονός ότι και οι δύο τύποι κανέλα μεταβολίζoνται σε βενζοϊκό νάτριο, η κανέλα Κεϋλάνης είναι πολύ πιο καθαρή από ό, τι κινεζική κανέλα [κασσία] η οποία περιέχει αρκετή κουμαρίνη, ένα ηπατοτοξικό μόριο».
Είναι σημαντικό ότι η μελέτη χρηματοδοτήθηκε όχι από τη βιομηχανία τροφίμων αλλά από τα National Institutes of Health των ΗΠΑ, το U.S. Department of Veterans Affairs και την Alzheimer’s Association.