Καθυστερημένη ήβη και εμμηνόπαυση συνδέονται με περισσότερα χρόνια ζωής

Οι γυναίκες που αποκτούν έμμηνο ρύση (περίοδο) σε μεγαλύτερη ηλικία και έχουν καθυστερημένη εμμηνόπαυση έχουν περισσότερες πιθανότητες να φθάσουν στα 90, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Menopause.

emmhnopaush 6Είναι η πρώτη φορά που εξάγεται αυτό το συμπέρασμα, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Aladdin Shadyab, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.

Όπως γράφουν οι ερευνητές, εξέτασαν στοιχεία από 16.251 γυναίκες οι οποίες είχαν γεννηθεί πριν από το Σεπτέμβριο του 1924 και το 55% εξ αυτών (8.892 γυναίκες) έφθασαν ή ξεπέρασαν τα 90 χρόνια. To δείγμα προήλθε από μια γνωστή μελέτη που ονομάζεται Women’s Health Initiative (WHI) και η παρακολούθηση διήρκησε 21 χρόνια.

Οι ερευνητές βρήκαν πως όσες είχαν εμμηναρχή πάνω από 12 χρονών, ήταν 9% πιο πιθανό να γιορτάσουν τα 90ά τους γενέθλια, σε σύγκριση με όσες είχαν νωρίτερα έναρξη της περιόδου.

Επίσης, όσες μπήκαν σε εμμηνόπαυση πάνω από την ηλικία των 50 ετών, είχαν σχεδόν 20% περισσότερες πιθανότητες να ξεπεράσουν τα 90 τους χρόνια, συγκρινόμενες με τις γυναίκες οι οποίες είχαν εμμηνόπαυση πριν από τα 40 τους χρόνια. Αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από το αν η εμμηνόπαυση ήταν φυσική ή είχε προκληθεί χειρουργικά για ιατρικούς λόγους.

Τέλος, οι γυναίκες που είχαν περίοδο για πάνω από 40 χρόνια είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν 90 ετών, σε σχέση με όσες είχαν περίοδο για 33 χρόνια ή λιγότερο.

Κάπνισμα και διαβήτης

Να σημειωθεί πως η μελέτη βρήκε ότι οι γυναίκες που ξεκίνησαν την έμμηνο ρύση και την εμμηνόπαυση σε μεγαλύτερη ηλικία ήταν λιγότερο πιθανό να είναι καπνίστριες ή να έχουν διαβήτη.

«Το κάπνισμα μπορεί να βλάψει το καρδιαγγειακό σύστημα και τις ωοθήκες, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πρώιμη εμμηνόπαυση. Οι γυναίκες με καθυστερημένη εμμηνόπαυση και μεγαλύτερη αναπαραγωγική διάρκεια ζωής μπορεί να έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων», δήλωσε ο Shadyab.

Δείτε επίσης