Οι ανησυχίες για τον ιό Ζίκα μέχρι σήμερα έχουν εστιασθεί στις ανωμαλίες που μπορεί να προκαλέσει στα έμβρυα εγκύων γυναικών, όπως η μικροκεφαλία και το σύνδρομο Guillain-Barre.
Όμως η μόλυνση ενός ενήλικα από τον ιό Ζίκα ίσως δεν είναι αθώα, βρήκε μια έρευνα σε ποντίκια. Υπάρχει ο φόβος ότι ο ιός μπορεί να μολύνει τα εγκεφαλικά κύτταρα των ενηλίκων και να προκαλεί βλάβες σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου. Ο Ζίκα ίσως προκαλεί ζημιά στη μνήμη, παρόμοια με αυτή που παρατηρείται στη νόσο Αλτσχάιμερ.
«Ο ιός μπορεί σαφώς να εισέλθει στον εγκέφαλο των ενηλίκων και να επιφέρει μεγάλη βλάβη», δήλωσε η καθηγήτρια Sujan Shresta του Ινστιτούτου Αλλεργίας και Ανοσολογίας των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια.
Αμερικανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Joseph Gleeson του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Cell Stem Cell, βρήκαν ότι ο Ζίκα επιτίθεται σε βλαστικά νευρικά κύτταρα δύο περιοχών του εγκεφάλου, οι οποίες είναι ζωτικές για την μάθηση και την μνήμη. Σταδιακά η απώλεια αυτών των βλαστοκυττάρων, που σημαίνει αδυναμία αναπλήρωσης νέων νευρώνων, μπορεί να οδηγήσει σε συρρίκνωση του εγκεφάλου και σε έκπτωση των νοητικών λειτουργιών όπως συμβαίνει στην άνοια.
«Είναι ξεκάθαρο ότι ο ιός δεν πλήττει όλο τον ενήλικο εγκέφαλο εξίσου, όπως συμβαίνει στα έμβρυα, όμως μερικά εγκεφαλικά κύτταρα είναι πολύ ευάλωτα στον Ζίκα. Με βάση αυτή τη διαπίστωση, η μόλυνση ενός ενηλίκου από τον Ζίκα ίσως δεν είναι τόσο αθώα, όσο νομιζόταν αρχικά. Οι Αρχές στον τομέα της δημόσιας υγείας ίσως πρέπει να εξετάσουν την πιθανότητα να κάνουν ελέγχους για μόλυνση από τον Ζίκα σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού και όχι μόνο μεταξύ των εγκύων γυναικών», δήλωσε ο Gleeson.
Η μετάδοση του ιού γίνεται μέσω κουνουπιών (του είδους Aedes aegypti) ενώ κρούσματα έχουν αναφερθεί σε πολλές χώρες αλλά κυρίως στη Βραζιλία. Οι άνθρωποι με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αντισταθούν στη λοίμωξη, όμως όσοι έχουν εξασθενημένη άμυνα, μπορεί να κινδυνεύουν.
Το Aedes aegypti (Αηδής ο αιγυπτιακός), γνωστό και ως κουνούπι τίγρης, μεταφέρει τις ασθένειες δάγκειος πυρετός, τσικονγκούγια και κίτρινος πυρετός, καθώς και άλλες ασθένειες.
Προς το παρόν, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν σε ποιο βαθμό τα ευρήματά τους για τα ποντίκια ισχύουν και για τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Γι’ αυτό, θα χρειασθούν περαιτέρω μελέτες, κυρίως για το ποια είναι η επίπτωση του ιού στον ενήλικο εγκέφαλο σε βάθος χρόνου.
Πηγή: Zika Virus Infects Neural Progenitors in the Adult Mouse Brain and Alters Proliferation.