Για τους περισσότερους ανθρώπους τo πρώτο ραντεβού προκαλεί ένα κράμα συναισθημάτων που περιλαμβάνει ενθουσιασμό, αμηχανία και άγχος. Ο συνδυασμός αυτών των συναισθημάτων συχνά οδηγεί σε ορισμένα λάθη που δυσχεραίνουν την καλή επικοινωνία.
Τα συνηθέστερα λάθη που μπορεί να κάνει κανείς στο πρώτο ραντεβού είναι τα εξής:
1. Δεν κάνετε προσωπικές ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις σημαίνουν εμπλοκή και ενδιαφέρον. Επιπλέον, είναι ο εύκολος τρόπος για να “σπάσει” η αμηχανία. Εάν δεν κάνετε προσωπικές ερωτήσεις, το “ραντεβού” σας θα θεωρήσει ασυνείδητα ότι δεν υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από την πλευρά σας. Αν είστε ντροπαλοί ή δεν είστε σίγουροι για το τι να ρωτήσετε, σκεφτείτε ορισμένες ερωτήσεις πριν το ραντεβού. Δεν είναι κακό να κάνετε και ορισμένες περιπαιχτικές ερωτήσεις, για την ακρίβεια επιβάλλεται. Μια ελαφρά υποτίμηση του άλλου/της άλλης, όταν γίνεται με ωραίο τρόπο, προκαλεί ενδιαφέρον, είναι από την φύση της ερωτική, και θέτει εξαρχής το βασικό θέμα της σχέσης: ποιος θα έχει το πάνω χέρι. Αυτό από μόνο του αποτελεί το μεγαλύτερο προωθητικό κίνητρο για να αναπτυχθεί μια σχέση που βρίσκεται στο πρώτο της στάδιο.
2. Είστε σαφής. Θα έχετε σίγουρα ακούσει τον όρο που έγινε της μόδας κατά τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους εταίρους της αναφορικά με το δημόσιο χρέος: “δημιουργική ασάφεια“. Ποτέ μην πείτε στο πρώτο ραντεβού ξεκάθαρα τι θέλετε από μια σχέση. Αν είστε ασαφής, η σχέση μπορεί να προχωρήσει διότι ο άλλος δίνει τη δική του ερμηνεία υποθέτοντας το καλύτερο που νομίζει γι’ αυτόν ενώ αν γίνετε σαφής ίσως σταματήσετε αμέσως την οποιαδήποτε επικοινωνία. Όταν τα πράγματα είναι απολύτως σαφή από την αρχή και τα δύο μέρη λένε ξεκάθαρα τι θέλουν δεν υπάρχει ούτε ερωτισμός ούτε μυστήριο. Το ίδιο συμβαίνει σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση: συμφωνείτε πρώτα γενικολογώντας και στη συνέχεια τα πράγματα “εξειδικεύονται” από μόνα τους. Όταν λοιπόν το “ραντεβού” σας σάς κάνει προσωπικές ερωτήσεις, κάτι που είναι καλό, εσείς απαντήστε με αόριστο τρόπο.
3. Κάνετε πολλές αποκαλύψεις για τον εαυτό σας. Κάποιες φορές μπορεί να νιώσουμε πολύ άνετα με ένα πρόσωπο, με αποτέλεσμα να μοιραστούμε μαζί του πολλές πτυχές της ζωής μας. Αυτό όμως είναι λάθος διότι το άλλο άτομο καλείται να διαχειριστεί πολλές πληροφορίες για εμάς, χωρίς ακόμα να μας γνωρίζει. Είναι σαν να επιβάλλουμε μεγάλη οικειότητα προτού καταλάβουμε αν το άλλο άτομο νιώθει εξίσου άνετα. Συγχρόνως, χάνεται το μυστήριο γύρω από το πρόσωπό μας. Για παράδειγμα, μην αναφερθείτε ποτέ σε κάποιον/κάποια πρώην. Αυτό μπορεί να δείχνει ότι υπάρχει κόλλημα με το παρελθόν. Λίγοι άνθρωποι έχουν τόσο ανοιχτό μυαλό που θα θεωρήσουν μια τέτοια αναφορά φυσιολογική. Καλό είναι να καταφύγετε σε γενικολογίες και να μην πάρετε την πρωτοβουλία να πείτε κάποια ιδιαίτερη “εξυπνάδα” που αφορά το εαυτό σας ή τη ζωή σας. Σημασία άλλωστε έχει ο τρόπος που μιλάτε και όχι το πόσο ευφυή είναι αυτά που λέτε. Εννοείτε πως δεν θα “μονοπωλήσετε” τη συζήτηση, εκτός βέβαια κι αν το “ραντεβού” σας αποδειχτεί πολύ λιγομίλητο, οπότε δεν μπορείτε να κάνετε διαφορετικά.
4. Δεν στέλνετε σεξουαλικά μηνύματα. Καθώς χρησιμοποιείτε τη “δημιουργική ασάφεια” και δίνετε αόριστες πληροφορίες για το άτομό σας, έχετε μεγαλύτερη δυνατότητα να εκπέμπετε σεξουαλικά μηνύματα, με τον τρόπο σας και ανάλογα αν είστε άνδρας ή γυναίκα. Τυχόν παράλειψη τέτοιων μηνυμάτων θα οδηγήσει το ραντεβού σε αποτυχία. Η συντριπτική πλειονότητα των σχέσεων βασίζεται στην ερωτική έλξη (το πρώτο διάστημα τουλάχιστον) και αν αυτό το στοιχείο λείπει εντελώς δεν μπορεί να αναπτυχθεί η σχέση. Οδηγείστε λοιπόν την κουβέντα σε ορισμένα θέματα που διεγείρουν το ερωτικό ενδιαφέρον από το άλλο πρόσωπο και αποφύγετε θέματα που μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη οικειότητα, εκτός βέβαια κι αν ο στόχος σας είναι η φιλία.
5. Αποκαλύπτετε το ιατρικό σας ιστορικό. Όπως αναφέρθηκε, δεν πρέπει να κάνετε πολλές αποκαλύψεις. Σε όλους μας μπορεί να έχει συμβεί μια ιατρική κατάσταση, και περισσότερο στα άτομα μεγαλύτερων ηλικιών. Το χειρότερο που έχετε να κάνετε είναι να καταναλώσετε το χρόνο σας σε ιατρικά θέματα, προσωπικά σας ή της οικογένειά σας. Αυτό θα “σκοτώσει” την ερωτική ατμόσφαιρα. Απαγορεύεται λοιπόν δια ροπάλου οποιαδήποτε αναφορά σε θέματα υγείας. Αν το κάνει ο άλλος/η άλλη μη δώσετε συνέχεια.
6. Συζητάτε για ταινίες. Όσο και αν σας φαίνεται παράξενο, πρέπει να αποφύγετε τη συζήτηση γύρω από κινηματογραφικές ταινίες. Κι αυτό διότι είναι απίθανο ένας άνδρας και μια γυναίκα να τα βρουν σ’ αυτό το θέμα. Επιδιώξτε να συζητήσετε γύρω από ταξίδια διότι δεν θα δημιουργηθεί αντιπαλότητα και συγχρόνως θα βρείτε την ευκαιρία να περάσετε τα σεξουαλικά σας μηνύματα.
7. Δείχνετε απόγνωση. Το μεγαλύτερο λάθος που μπορείτε να κάνετε είναι να δείξετε στο “ραντεβού” σας ότι έχετε την ανάγκη του. Η συμπεριφορά σας ασφαλώς και δεν πρέπει να είναι αδιάφορη αλλά με τίποτα δεν πρέπει να δώσετε την εντύπωση ότι είστε σε απόγνωση. Δεν είναι λοιπόν κακό να δείξετε και κάποια στιγμή ένα υπεροπτικό στυλ, γιατί αυτό θα ανεβάσει σίγουρα την “αξία” σας, αλλά ως ένα σημείο βέβαια διότι αν το παρακάνετε θα σας γυρίσει μπούμερανγκ.