Αρκεί μια εβδομάδα διακοπών χαλάρωσης, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει επιπλέον διαλογισμό ή γιόγκα, για να πυροδοτηθούν αλλαγές στο DNA, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνεται το στρες, να τονώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα και να βελτιώνεται γενικότερα η υγεία των κυττάρων.
Για πρώτη φορά στην επιστημονική βιβλιογραφία δημοσιεύεται μια κλινική μελέτη που βρήκε ότι οι διακοπές κάνουν καλό όχι μόνο στην ψυχική υγεία αλλά και στην σωματική, ενεργοποιώντας τα γονίδια με τέτοιο τρόπο που μειώνεται το στρες και βελτιώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Translational Psychiatry,
Επιστήμονες από το Icahn School of Medicine στο Mount Sinai, το University of California στο San Francisco, και το Harvard Medical School χρησιμοποίησαν έναν αυστηρό σχεδιασμού μελέτης για να αξιολογήσουν τις βιολογικές επιπτώσεις του διαλογισμού και της γιόγκα σε σχέση με τις διακοπές.
Οι ερευνητές μελέτησαν 94 υγιείς γυναίκες, 30-60 ετών, που έμειναν για έξι ημέρες σε κατάλυμα της Καλιφόρνια, όπου χαλάρωναν ή έκαναν επιπλέον διαλογισμό και γιόγκα (οι 64 από τις 94 γυναίκες δεν ήταν τακτικές διαλογίστριες). Οι μισές γυναίκες έκαναν απλά διακοπές, ενώ οι άλλες μισές μπήκαν επίσης σε ένα εντατικό πρόγραμμα του Chopra Center for Well Being. Το πρόγραμμα περιλάμβανε εκπαίδευση στη μάντρα διαλογισμού, γιόγκα και ασκήσεις. Σχεδιάστηκε από τον Deepak Chopra, ο οποίος δεν συμμετείχε στη συλλογή ή την ανάλυση των δεδομένων.
Πριν και μετά την παραμονή των γυναικών στο θέρετρο, οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα αίματος και έκαναν γενετικές αναλύσεις για όλες τις συμμετέχουσες σχετικά με τη δραστηριότητα 20.000 γονιδίων. Επίσης συνέλεξαν δείγματα αίματος ένα μήνα και 10 μήνες αργότερα.
Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τη θετική επίπτωση των διακοπών και του διαλογισμού στην ψυχολογία των ανθρώπων, η παρούσα μελέτη έδειξε για πρώτη φορά ότι μεταβάλλεται προς το καλύτερο η λειτουργία των γονιδίων.
Όλες οι ομάδες γυναικών – αρχάριες διαλογίστριες, έμπειρες διαλογίστριες ή απλά παραθερίστριες – είχαν σημαντικές αλλαγές στην έκφραση των γονιδίων τους μετά από μια εβδομάδα στο θέρετρο. Οι πιο αξιοσημείωτες αλλαγές αφορούσαν τη δραστηριότητα των γονιδίων που έχουν σχέση με το στρες και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η μελέτη βρήκε ότι ο διαλογισμός και η γιόγκα είχαν καλύτερα αποτέλεσμα σε σχέση με τις απλές διακοπές. Η θετική επίδραση των διακοπών μπορεί να διαρκέσει για ένα μήνα ή και περισσότερο, ακόμη και έως 10 μήνες, αν κάποιος στη διάρκεια των διακοπών του κάνει επίσης διαλογισμό ή γιόγκα.
“Με βάση τα αποτελέσματα μας, το όφελος που βιώνουμε από το διαλογισμό δεν είναι αυστηρά ψυχολογικό. Υπάρχει σαφής και μετρήσιμη αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των οργάνων του σώματός μας”, ανέφερε ο Rudolph Tanzi, καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη. “Ο διαλογισμός είναι ένας από τους τρόπους που μειώνουν το ημερήσιο άγχος μας. Η πρόβλεψη είναι ότι αυτό οδηγεί στη συνέχεια σε μια πιο υγιή γήρανση του σώματος”.
Πηγή: E S Epel, E Puterman, J Lin, E H Blackburn, P Y Lum, N D Beckmann, J Zhu, E Lee, A Gilbert, R A Rissman, R E Tanzi, E E Schadt. Meditation and vacation effects have an impact on disease-associated molecular phenotypes. Translational Psychiatry, 2016; 6 (8).