Παρέμβαση στη σύνοδο του ΠΟΥ στην Κοπεγχάγη Στα μεταδοτικά νοσήματα ως απειλή και πρόκληση για τη Δημόσια Υγεία καθώς και στην πρόσφατη ελληνική εμπειρία από την υγειονομική διαχείριση του προσφυγικού, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στην παρέμβαση του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ( WHO Europe) στην Κοπεγχάγη.
«H απειλή των μεταδοτικών νοσημάτων», τόνισε ο υπουργός, «υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα, απαιτεί εγρήγορση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, αυξημένα επίπεδα επιδημιολογικής επιτήρησης , διατομεακές συνέργειες και δράσεις , σταθερή συνεργασία των ευρωπαϊκών χωρών, αξιολόγηση της ανταπόκρισης των Συστημάτων Υγείας στις νέες προκλήσεις για τη Δημόσια Υγεία και εποπτεία από το ECDC και τον ΠΟΥ της υλοποίησης των κατάλληλων μέτρων».
Αναφερόμενος στην υγειονομική διαχείριση του προσφυγικού στην Ελλάδα, ο κ. Ξανθός είπε, ότι παρά τις μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες, καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε με αξιοπρέπεια, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις διεθνώς αποδεκτές κατευθυντήριες οδηγίες, τα προβλήματα υγείας ταλαιπωρημένων και ευάλωτων ανθρώπων χωρίς να δημιουργηθεί μείζον θέμα δημόσιας υγείας και χωρίς να επιτρέψουμε να κυριαρχήσουν ξενοφοβικά και ρατσιστικά αντανακλαστικά στην κοινωνία.
Όπως δήλωσε μέχρι τώρα έχει εμβολιαστεί πάνω από το 70% του παιδικού πληθυσμού για ιλαρά-ερυθρά-παρωτίτιδα (ΜΜR) και ένα 35% με το 6δύναμο εμβόλιο για διφθερίτιδα-τέτανο-κοκκύτη-Polio-αιμόφιλο ινφουέντζας-Ηπατίτιδα Β, και έχουν περιοριστεί τα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων (φυματίωση, ηπατίτιδα Α, ανεμοβλογιά, ελονοσία) μέσω του συστήματος της επιτήρησης συνδρόμων στις δομές φιλοξενίας και της επιδημιολογικής επιτήρησης από το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Επίσης ο κ Ξανθός ανέφερε ότι ήδη υλοποιούμε μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ ένα πρόγραμμα αναβαθμισμένης υγειονομικής φροντίδας των προσφύγων- μεταναστών ύψους 24,2 εκατ. ευρώ , χρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο AMIF , με το οποίο δημιουργούμε δομές ΠΦΥ στα Κέντρα Φιλοξενίας , ενισχύουμε τις όμορες δομές του ΕΣΥ με προσωπικό και οργανώνουμε καλύτερα την επιδημιολογική επιτήρηση και τις δράσεις Δημόσιας Υγείας σε όλη τη χώρα.
«Η πιο σημαντική όμως υγειονομική παρέμβαση από την σκοπιά της Δημόσιας Υγεία», όπως υπογράμμισε ο υπουργός, «ήταν εξασφάλιση της πρόσβασης των προσφύγων-αιτούντων άσυλο- μεταναστών χωρίς χαρτιά , στις δομές του ΕΣΥ και στα αναγκαία φάρμακα , γεγονός που επικροτήθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο της Επιτροπής για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων στη Γενεύη».