Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Η απάντηση στην διαδεδομένη ερώτηση, “Πόσο νερό πρέπει να πίνω γιατρέ;” προϋποθέτει την προσεκτική αξιολόγηση όλων πολλών παραμέτρων και δεν είναι ενιαία για όλους.
Το νερό αποτελεί περίπου το 60% του σωματικού βάρους και έχει ζωτική σημασία για την ομαλή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, τη διεξαγωγή βιοχημικών αντιδράσεων, τη λειτουργία των νεφρών, του ήπατος, του εντέρου, την φυσιολογική σύσταση των ιστών, την κυκλοφορία του αίματος.
Η έλλειψη νερού μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, η οποία σε σοβαρές περιπτώσεις προκαλεί υπνηλία ευερεθιστότητα σύγχυση λιποθυμία, ξηρότητα δέρματος βλεννογόνων, ελαττωμένα ούρα, χαμηλή αρτηριακή πίεση, ταχυκαρδία, πέτρες νεφρών, αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και σύνδρομο κόπωσης.
Η οξεία σοβαράς μορφής ή χρόνια αφυδάτωση μπορεί να απειλήσει ακόμη και την ζωή.
Η ποσότητα του νερού που χρειάζεται ένα άτομο εξαρτάται από μια ποικιλία παραγόντων. Οι πιο κοινοί παράγοντες που καθορίζουν τις ημερήσιες ανάγκες για νερό είναι:
- Το περιβάλλον. Το ζεστό περιβάλλον αυξάνει τις ανάγκες της ημερήσιας πρόσληψης υγρών. Υψόμετρο μεγαλύτερο από 2.500 μέτρα μπορεί οδηγήσει σε αυξημένη διούρηση και πιο γρήγορη αναπνοή, με αποτέλεσμα την ταχύτερη κατανάλωση ων αποθεμάτων νερού του οργανισμού.
- Η ιδιοσυγκρασία και το φύλο. Η ιδιοσυγκρασία και το φύλο επηρεάζουν τις ημερήσιες ανάγκες με τους άντρες να χρειάζονται συνήθως περισσότερο νερό. Ο υγιής ενήλικας που ζει σε ένα εύκρατο κλίμα συνήθως χρειάζεται 10-12 ποτήρια νερό την ημέρα.
- Η ηλικία, τα προβλήματα υγείας. Όταν έχουμε πυρετό, εμέτους ή διάρροια, χάνουμε νερό και πρέπει να αυξήσουμε την πρόσληψη. Ορισμένα άλλα νοσήματα ωστόσο όπως η καρδιακή ανεπάρκεια και ορισμένοι τύποι ασθενειών των νεφρών, του ήπατος και των επινεφριδίων, μπορεί να αλλοιώσουν την απέκκριση του νερού με αποτέλεσμα να επιβάλλεται ελαττωμένη πρόσληψη υγρών. Με ανάλογο τρόπο, με την πάροδο της ηλικίας η καρδιακή αντλία μπορεί να υπολειτουργεί με αποτέλεσμα η υπερβολική λήψη υγρών να αντενδείκνυται.
- Εγκυμοσύνη και θηλασμός. Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν χρειάζονται επιπλέον υγρά. Ιδιαίτερα όταν θηλάζουν οι γυναίκες μπορεί να καταναλώνουν πάνω από 3 λίτρα νερού ημερησίως.
- Η άσκηση. Αν ασκείστε πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό για να αντισταθμίσετε την απώλεια υγρών που χάνετε με την εφίδρωση. Το είδος και η διάρκεια της άσκησης είναι σημαντικά. Όσο πιο έντονη και παρατεταμένη είναι η άσκηση όσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη αναπλήρωσης των υγρών που χάνετε με τον ιδρώτα.
- Παράγοντες διατροφής. Κατά μέσο όρο, τα τρόφιμα παρέχουν περίπου το 20% της συνολικής πρόσληψης νερού. Ωστόσο πολλά φρούτα και λαχανικά, όπως το καρπούζι και το σπανάκι, έχουν πάνω από 80% νερό. Ποτά όπως το γάλα και οι χυμοί έχουν επίσης αυξημένη περιεκτικότητα σε νερό. Για τον υπολογισμό των ημερήσιων αναγκών σε νερό πρέπει να ληφθεί υπόψιν η κατανάλωση ποτών όπως είναι η μπύρα, το κρασί και τα ροφήματα με καφεΐνη – π.χ. καφές, τσάι, σόδα.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210-6252770
Email: amoschovaki@yahoo.gr
http://iatreioamoschovaki.gr
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw
https://www.youtube.com/channel/UC1ZaRAktAaoCEFITCcjhDZQ