Η συχνή εκσπερμάτιση προστατεύει τους άνδρες για την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη σύμφωνα μια επικαιροποιημένη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Urology Journal από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.
Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 31.925 ανδρών, μέσης ηλικίας 59 ετών κατά την έναρξη της μελέτης, το 1992, που στην πλειοψηφία τους ήταν παντρεμένοι (συμμετείχαν στην Health Professionals Follow-up Study). Οι άνδρες είχαν υποβληθεί, κατά μέσο όρο, σε πέντε εξετάσεις PSA (ειδικού προστατικού αντιγόνου) μέχρι το 2008.
Στην περίοδο των 18 ετών της παρακολούθησης των συμμετεχόντων, μέχρι δηλαδή το 2010, 3.839 άνδρες ανέπτυξαν καρκίνο του προστάτη, εκ των οποίων οι 384 πέθαναν από τη νόσο.
Η μελέτη κατέγραψε τη μηνιαία συχνότητα εκσπερμάτισης των συμμετεχόντων μέσω ερωτηματολογίων. Στις ηλικίες 40-49 οι περισσότεροι άνδρες (38%) ανέφεραν 8 έως 12 εκσπερματίσεις το μήνα, ενώ μόνο το 8,8% ανέφερε πάνω από 21 εκσπερματίσεις.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι ο κίνδυνος για καρκίνο του προστάτη ήταν 20% χαμηλότερος στους άνδρες που εκσπερμάτιζαν τουλάχιστον 21 φορές το μήνα σε σχέση με τους άνδρες που περιορίζονταν σε 4 – 7 φορές.
Επίσης, οι άνδρες ηλικίας 40-49 ετών που ανέφεραν 13 έως 20 εκσπερματώσεις το μήνα είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 20%. Ευεργετική ήταν και η επίδραση των συχνών εκσπερματίσεων στους άνδρες της ίδιας ηλικιακής ομάδας που δήλωσαν 8-12 εκσπερματίσεις, καθώς αποδείχθηκε ότι είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 10%.
Σημειώνεται ότι οι άνδρες που ανέφεραν 0-3 εκσπερματίσεις το μήνα ήταν πάρα πολύ λίγοι.
Όπως δήλωσε η Jennifer R. Rider, επιδημιολόγος του καρκίνου στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και επικεφαλής της μελέτης, τα στοιχεία παρέχουν τις ισχυρότερες αποδείξεις μέχρι σήμερα για τον ευεργετικό ρόλο της εκσπερμάτισης στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.
Να σημειωθεί ωστόσο ότι το προφίλ των ανδρών με την υψηλότερη συχνότητα εκσπερματίσεων (τουλάχιστον 21) είχαν ανθυγιεινές συνήθειες και απρόσεκτη συμπεριφορά. Είχαν μολυνθεί περισσότερες φορές από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (γονόρροια και σύφιλη), κάπνιζαν ή ήταν πρώην καπνιστές, λάμβαναν περισσότερες θερμίδες μέσω της διατροφής τους, και κατανάλωναν αλκοόλ. Επίσης δεν ήταν τόσο τακτικοί με τις εξετάσεις PSA.
Οι άνδρες που ανέφεραν τουλάχιστον 21 εκσπερματίσεις μηνιαίως στις ηλικίες 40-49 είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν πάρει διαζύγιο συγκριτικά με τους άνδρες που δήλωσαν λιγότερες εκσπερματίσεις (11,8% έναντι 4-7%).
Περαιτέρω έρευνες είναι απαραίτητες για την ανακάλυψη των πιθανών προστατευτικών μηχανισμών. Είναι πιθανόν, ο προστάτης να συσσωρεύει καρκινογόνες εκκρίσεις που οδηγούν σε καρκίνο του προστάτη και μέσω της εκσπερμάτισης να μειώνεται η ποσότητά τους.
Ο προστάτης είναι ένας αδένας που περιβάλλει την ουρήθρα και παράγει μέρος του υγρού που αποβάλλει ο άνδρας με την εκσπερμάτωση. Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στον άνδρα. Εκτιμάται ότι στην ηλικία των 50, μέχρι και 1 στους 4 άνδρες έχει καρκινικά κύτταρα στον προστάτη.
Η παραπάνω μελέτη δεν ήταν η πρώτη που εντόπισε σχέση μεταξύ συχνότητας εκσπερμάτισης και κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του προστάτη. Μια αυστραλιανή μελέτη σε 2.338 άνδρες είχε επίσης καταλήξει σε παρόμοιο συμπέρασμα.