Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλουν ότι στα Δημόσια Νοσοκομεία κινδυνεύει η ζωή των ασθενών από τα προβληματικά μηχανήματα αιμοκάθαρσης τα οποία τακτικά είναι εκτός λειτουργίας, από τα ακατάλληλα και επικίνδυνα φίλτρα και από τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό πολλών Μονάδων Τεχνητού Νεφρού.
Όπως αναφέρουν, η αναλογία νοσηλευτών ασθενών στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού είναι, σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ, ένας προς τρεις αιμοκαθαιρόμενους. Στα Δημόσια Νοσοκομεία σήμερα είναι ένας νοσηλευτής ανά 6-9 αιμοκαθαιρόμενους. Πολλές Νησιωτικές και ορεινές περιοχές δεν διαθέτουν Μονάδες Τεχνικού Νεφρού, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να είναι αναγκασμένοι να μετακομίζουν σε άλλες περιοχές για να κάνουν τις απαραίτητες για τη ζωή τους αιμοκαθάρσεις.
Ειδικότερα, στο Νοσοκομείο Νάξου η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού, παρότι το Νοσοκομείο διαθέτει έξι μηχανήματα. Από τους 100 αιμοθαιρόμενους ορισμένοι αναγκάστηκαν να μετακομίσουν σε περιοχή που διαθέτει Μονάδα, ενώ άλλοι ταξιδεύουν μέρα παρά μέρα στη Σύρο.
Στο Νοσοκομείο Κω λειτουργούν εννέα μηχανήματα, εκ των οποίων τα μισά είναι 20ετίας και εμφανίζουν διαρκώς προβλήματα. Οι πολυθρόνες των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών είναι παλαιές και καταστραμμένες, ενώ παρατηρούνται προβλήματα με την προμήθεια φίλτρων. Αλλά και σε κεντρικά νοσοκομεία, όπως ο Ευαγγελισμός, υπάρχει υποστελέχωση. Το νοσοκομείο διαθέτει 24 μηχανήματα, με έντονα προβλήματα ειδικά τις ημέρες εφημεριών. Αντιστοίχως, στο Γ. Ν. Α. «Γ. Γεννηματάς» η Νεφρολογική Κλινική διαθέτει 13 κλίνες και η μονάδα περιτοναϊκής κάθαρσης τρεις κλίνες.