Η αναδιατύπωση του Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ψυχική Υγεία στη χώρα μας ήταν ο λόγος σύστασης ειδικής Ομάδας Εργασίας στο υπουργείο Υγείας, με τη συμμετοχή επαγγελματιών ψυχικής υγείας από πολλές περιφέρειες της χώρας αλλά και- για πρώτη φορά- εκπροσώπων και μεμονωμένων ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Αυτό αναφέρει το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.
Σύμφωνα με το υπουργείο απότοκος των εργασιών της Ομάδας αυτής ήταν η πρόταση σχεδίου νόμου για τη μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, νομοσχέδιο που κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στις επόμενες μέρες. Στόχος του εν λόγω νομοσχεδίου είναι η αποκέντρωση της διοίκησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, η διασφάλιση της διαφάνειας της λειτουργίας του συστήματος και η διευκόλυνση του διοικητικού και ποιοτικού ελέγχου ως προς την αποδοτικότητα των υπηρεσιών και την οικονομική διαχείριση όλων των δομών (Δημοσίων και ΑΜΚΕ).
Προϋπόθεση για την εφαρμογή του σχεδίου είναι η επαρκής στελέχωση των δομών της περιφέρειας και για το σκοπό αυτό έχουν προγραμματιστεί 300 προσλήψεις επαγγελματιών ψυχικής υγείας εκ των οποίων οι πρώτες θέσεις έχουν ήδη προκηρυχθεί.
Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση οφείλει να ολοκληρωθεί
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, ο Τομέας Υγείας του Ποταμιού, με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι φέτος η ψυχική υγεία στη χώρα μας βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και τονίζει την ανάγκη για ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.
Συγκεκριμένα η σχετική ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
«Πίσω στην Ελλάδα, φέτος ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας μας βρίσκει εκτός χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και την κατάργηση των τριών μεγάλων Ψυχιατρείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και αυτό της Λέρου, με έγγραφες αναφορές του Επιτρόπου Δικαιωμάτων για την σημαντική καθυστέρηση και χωρίς εξασφαλισμένους πόρους (εθνικούς ή ευρωπαϊκούς) για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης με την ολοκλήρωση των δημόσιων μονάδων ψυχικής υγείας που υπολείπονται και χωρίς εξασφαλισμένους ανθρώπινους πόρους μέσω νέων προσλήψεων για την επιτυχία του ανωτέρου εγχειρήματος, όπως στην περίπτωση της Κέρκυρας ή των Χανίων.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας είναι αφιερωμένη στις πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας. Το θέμα αποτελεί μεγάλη πρόκληση για το επί τόσα έτη μετασχηματιζόμενο σύστημα υπηρεσιών ψυχικής υγείας, το οποίο δέχεται νέες προκλήσεις από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που καταλήγουν στη χώρα μας. Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση οφείλει να ολοκληρωθεί, τα ψυχιατρεία να αποτελέσουν σύντομα παρελθόν».