Μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι η ζάχαρη είτε αυτή βρίσκεται στα αναψυκτικά είτε στον καφέ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις πιθανότητες μιας γυναίκας που προσπαθεί να μείνει έγκυος, μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης. Επίσης, τα τεχνητά γλυκαντικά που αντικαθιστούν τη ζάχαρη μπορεί να είναι χειρότερα για την εξωσωματική εγκυμοσύνη.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες από τη Βραζιλία βρήκαν ότι ενώ ο σκέτος καφές δεν επηρεάζει την ποιότητα των ωαρίων ή τις πιθανότητες γονιμοποίησης, όταν προστεθεί σε αυτόν ζάχαρη ή τεχνητή γλυκαντική ουσία συσχετίζεται αρνητικά με διάφορες παραμέτρους της γονιμότητας και εξωσωματικής.
Το ίδιο ισχύει και με την κατανάλωση αναψυκτικών είτε αυτά περιέχουν ζάχαρη, είτε είναι λάιτ. Μάλιστα, τα λάιτ αναψυκτικά σχετίζονται με περισσότερες αρνητικές εκβάσεις.
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Fertility and Sterility.
Χειρότερα τα τεχνητά γλυκαντικά πέρα από ένα όριο
Η μελέτη αφορούσε 524 γυναίκες που επρόκειτο να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Οι γυναίκες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τις διατροφικές τους συνήθειες και το αν έπιναν οποιουδήποτε είδους αναψυκτικά και καφέ με ή χωρίς ζάχαρη και γλυκαντικές ουσίες.
Στη διάρκεια δύο ετών, οι γιατροί έλαβαν από τις γυναίκες συνολικά 5.548 ωάρια, μερικά από τα οποία τα απέρριψαν διότι δεν ήταν ποιοτικά και άλλα τα γονιμοποίησαν και προχώρησαν εν συνεχεία στην εμφύτευση.
Διαπιστώθηκε ότι η ποιότητα των ωαρίων επηρεαζόταν αρνητικά από την κατανάλωση αναψυκτικών, είτε περιείχαν ζάχαρη είτε ήταν διαίτης. Επιπλέον, η κατανάλωση λάιτ αναψυκτικών επηρέαζε αρνητικά την ποιότητα των εμβρύων, τα ποσοστά επιτυχούς εμφύτευσης στη μήτρα και τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.
Η κατανάλωση καφέ με ζάχαρη ή με τεχνητά γλυκαντικά επηρέαζε επίσης αρνητικά την ποιότητα των ωαρίων. Ότι ίσχυε για τα αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά ίσχυε και για τον καφέ με τεχνητά γλυκαντικά: επηρέαζε και αυτός αρνητικά την ποιότητα των εμβρύων, τα ποσοστά επιτυχούς εμφύτευσης στη μήτρα και τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.
“Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά είναι πιο υγιεινά από τη ζάχαρη, αλλά αυτό ισχύει μέχρι ενός ορίου διότι φαίνεται πως υπάρχουν αρνητικά στην κατανάλωσή τους”, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης δρ Gabriela Halpern, από την κλινική Fertility Medical Group του Σάο Πάουλο. Και πρόσθετε: “Το κοινό θα πρέπει να ενημερώνεται για τις αρνητικές επιδράσεις της ζάχαρης και των τεχνητών γλυκαντικών στην επιτυχία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής”.
“Αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη που υποδηλώνει την ψευδή υπόσχεση των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών τα οποία βρίσκονται στα αναψυκτικά και προστίθεται σε ποτά, όπως ο καφές. Μπορεί να έχουν σημαντική αρνητική επίδραση στην ποιότητα και τη γονιμότητα των ωαρίων μιας γυναίκας και αυτό μπορεί να μειώνει τις πιθανότητες σύλληψης”, ανέφερε ο καθηγητής Adam Balen, πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρίας Γονιμότητας, είπε. “Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Θα πρέπει να υπάρχει περισσότερος έλεγχος για τα πρόσθετα τροφίμων και καλύτερη πληροφόρηση στη διάθεση του κοινού”.