Οι στατίνες, τα φάρμακα που μειώνουν την κακή χοληστερόλη, μπορούν να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα που λαμβάνονται για καρδιακά νοσήματα. Για το λόγο αυτό, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (ΑΗΑ) εξέδωσε νέες συστάσεις που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Circulation.
“Σε γενικές γραμμές, οι στατίνες, όπως πολλά φάρμακα, όταν χρησιμοποιούνται από μόνα τους, είναι γενικά καλά ανεκτές από τους περισσότερους ασθενείς”, ανέφερε η Barbara Wiggins, επικεφαλής της συντακτικής ομάδας των νέων συστάσεων της ΑΗΑ και κλινική φαρμακοποιός με εξειδίκευση στην Καρδιολογία στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνα. “Αλλά όταν έχεις να συνδυάσεις φάρμακα, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να συμβεί μια αλληλεπίδραση. Κι επειδή οι στατίνες συνταγογραφούνται ευρέως, υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα για αλληλεπιδράσεις με καρδιαγγειακά φάρμακα που λαμβάνονται ταυτόχρονα”.
Τα οφέλη του συνδυασμού αυτών των φαρμάκων γενικά είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους. Ωστόσο, γιατροί και ασθενείς θα πρέπει να είναι ενήμεροι των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των φαρμάκων καθώς οι στατίνες είναι μεταξύ των πλέον συνταγογραφούμενων φαρμάκων π.χ. το ένα τέταρτο των Αμερικανών ηλικίας πάνω από 40 ετών λαμβάνει κάποια στατίνη, σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε από από τα U.S. Centers for Disease Control and Prevention του 2014.
Σύμφωνα με την ΑΗΑ, τα καρδιολογικά φάρμακα που μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τις στατίνες είναι:
- οι φιμπράτες, ειδικά η γεμφιμπροζίλη
- οι αναστολείς διαύλου ασβεστίου, περιλαμβανομένης της αμλοδιπίνης, της βεραπαμίλης και της διλτιαζέμης
- αντιπηκτικά, όπως η βαρφαρίνη και η τικαγρελόρη
- φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια, όπως η ιβαμπραδίνη και η σακουβιτρίλη/βαλσαρτάνη
- φάρμακα για τις καρδιακές αρρυθμίες, όπως η αμιοδαρόνη, η δρονεδαρόνη και διγοξίνη.
Στις συστάσεις αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
- Το συχνότερο πρόβλημα είναι ότι τα φάρμακα αυτά αυξάνουν τα επίπεδα της στατίνης στο αίμα. Και αυτό με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο παρενεργειών στο μυικό σύστημα του ασθενούς. Οι στατίνες μπορούν να τραυματίσουν το μυικό ιστό, συντελώντας σε μυική αδυναμία ή πόνο. Σπάνια, οι ασθενείς εκδηλώνουν ραβδομυόλυση, μια οξεία και μερικές φορές θανατηφόρος ασθένεια, κατά την οποία τα υποπροϊόντα της λύσης των μυϊκών κυττάρων συσσωρεύονται στα νεφρικά σωληνάρια και οδηγούν σε οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Η ραβδομυόλυση μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού, τοξικής δράσης φαρμάκων ή χημικών στους γραμμωτούς μύες, υπερβολικής άσκησης, σήψης, σοκ, και σοβαρής υπονατριαιμίας, μεταξύ άλλων ασθενειών και καταστάσεων.
- Μπορεί να υπάρξουν κι άλλες πιθανές παρενέργειες, όπως για παράδειγμα οι στατίνες να αυξήσουν τα επίπεδα της βαρφαρίνης στο αίμα και να αυξηθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης εσωτερικής αιμορραγίας.
Σύμφωνα με τη Wiggins, πολλές από τις αλληλεπιδράσεις των στατινών με άλλα φάρμακα που λαμβάνοντα για την καρδιά είναι ήσσονος σημασίας και ο περιορισμός της δοσολογίας των στατινών αρκεί για την διαχείριση του προβλήματος, αλλά, υπάρχουν κάποιοι συνδυασμοί φαρμάκων που πρέπει να αποφεύγονται.
Η λοβαστατίνη, η σιμβαστατίνη και πραβαστατίνη δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται παράλληλα με την γεμφιμπροζίλη, λόγω κινδύνου μυικού τραυματισμού. Καλύτερη επιλογή για τους ασθενείς που πρέπει να πάρουν φιμπράτες, είναι η φαινοφιμπράτη που αυξάνει λίγο τα επίπεδα της στατίνης στο αίμα.
“Σε κάθε περίπτωση οι στατίνες είναι αποτελεσματικά φάρμακα και δεν θα πρέπει να φοβούνται οι ασθενείς”, ανέφερε η Wiggins. “Όμως, όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν τις πιθανές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και γενικά με όλα τα σκευάσματα. Γι’ αυτό πάντα ο ασθενής πρέπει να ενημερώνει το γιατρό για τα φάρμακα που παίρνει, ακόμα και για συμπληρώματα διατροφής. Κάποιος που λαμβάνει έναν συνδυασμό φαρμάκων για κάποιο διάστημα μπορεί να εκδηλώσει αργότερα τις αλληεπιδράσεις. Έτσι, πρέπει να υπάρχει προσοχή σχετικά με τυχόν συμπτώματα, όπως είναι η μυική αδυναμία ή ο πόνος που να σχετίζονται με στατίνες ή άλλα φάρμακα”.
Πηγή: Wiggins BS, Saseen JJ, Page RL, et al. Recommendations for management of clinical significant drug-drug interactions with statins and select agents used in patients with cardiovascular disease. Circulation. 2016.