Η νόσος του Crohn είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί, και τώρα, οι επιστήμονες έκαναν μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να εξηγήσει το γιατί: η ασθένεια έχει τουλάχιστον δύο διακριτούς υποτύπους, το καθένα με το δικό του πρότυπο της γονιδιακής έκφρασης και μείγμα κλινικών χαρακτηριστικών.
Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gut από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, και εξηγεί γιατί δεν ανταποκρίνονται όλοι οι ασθενείς στη θεραπεία που συνιστούν οι γιατροί.
Αν και οι ασθενείς λαμβάνουν ισχυρά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, περίπου το 70% καταλήγουν να κάνουν χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση τμημάτων του εντερικού σωλήνα όπου υπάρχει σοβαρή φλεγμονή και άλλα προβλήματα. Ακόμη και μετά τη χειρουργική επέμβαση, η νόσος συχνά υποτροπιάζει.
«Η προσέγγιση “μία θεραπεία για όλους” δεν φαίνεται να αποδίδει στους πάσχοντες από τη νόσο Crohn», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Shehzad Z. Sheikh, επίκουρος καθηγητής στον Τομέα Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι αυτό οφείλεται στο ότι μόνο ένα ποσοστό ασθενών έχουν τον τύπο της ασθένειας που ανταποκρίνεται στην κλασική θεραπεία. Στους υπόλοιπους, όλα δείχνουν πως δεν στοχεύουμε τους σωστούς στόχους».
Η νόσος του Crohn είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης πάθηση της εντερικής οδού. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι διάρροια, κοιλιακές κράμπες και απώλεια βάρους. Η πορεία και η σοβαρότητα της ασθένειας παρουσιάζουν μεγάλη διακύμανση από ασθενή σε ασθενή και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η αντιμετώπιση είναι δύσκολη.
Δύο διαφορετικοί υποτύποι
Ο Sheikh και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δείγματα από το παχύ έντερο 21 πασχόντων από νόσο του Crohn που είχαν κάνει χειρουργική επέμβαση. Διαπίστωσαν ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο διαφορετικοί γενετικοί υποτύποι της νόσου, καθένας από τους οποίους έχει τη δική του χαρακτηριστική γονιδιακή έκφραση και τα δικά του κλινικά χαρακτηριστικά. Το αποτέλεσμα αυτό προκάλεσε έκπληξη ακόμα και στους ερευνητές.
Οι επιστήμονες πιστεύουν πως αν επιβεβαιωθούν τα ευρήματά τους μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών τρόπων θεραπείας της νόσου.
«Απώτερος στόχος είναι να κάνουν οι πάσχοντες γενετικά τεστ για να καθορίζεται ο υποτύπος από τον οποίο πάσχουν ώστε να λαμβάνουν την ενδεδειγμένη θεραπεία», ανέφερε ο Sheikh.