Η ναυτία εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τον σημερινό ταξιδιώτη σε όλα τα μέσα που χρησιμοποιεί για τη μετακίνησή του. Τα συμπτώματα της ναυτίας χαρακτηρίζονται από την ελαφρά κακοδιαθεσία, που μπορεί όμως να εξελιχθεί σε σοβαρή ασθένεια.
Η καλύτερη θεραπεία είναι ομολογουμένως η προσαρμογή. Μέσα σε λίγες ημέρες οι περισσότεροι άνθρωποι προσαρμόζονται στη συγκεκριμένη ενόχληση. Παρ’ όλα αυτά ένα ποσοστό 5% δεν προσαρμόζονται καθόλου. Η φαρμακευτική αντιμετώπιση, σαν πρόληψη κυρίως αλλά και σαν θεραπεία, βασίζεται σε μια σειρά σκευασμάτων με αξιόλογα αποτελέσματα.
Η κύρια αιτία της ναυτίας βρίσκετε στο αιθουσαίο σύστημα των αφτιών μας. Το τμήμα δηλαδή που είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της ισορροπίας και της αντίληψης της θέσης μας στο χώρο.
Συμπτώματα και τι να κάνετε
Αμέσως μετά τον πρώτο αποσυντονισμό ένα δυσάρεστο συναίσθημα ανεβαίνει από την κορυφή του στομάχου μέχρι το φάρυγγα. Το σώμα, κυρίως το μέτωπό μας, λούζεται στον ιδρώτα, ενώ παρατηρείται έκκριση σάλιου, ταχυκαρδία και πανικός. Όλα τα στάδια κατά τη διάρκεια της ναυτίας μπορεί είτε να σας συμβούν διαδοχικά είτε να τα περάσετε τμηματικά. Ακόμα υπάρχει περίπτωση να παραμείνετε πολλή ώρα στο πρώτο ή στο δεύτερο στάδιο και μετά να υποχωρήσει. Η ναυτία είναι ένα αντανακλαστικό σύμπτωμα, δηλαδή δεν εξαρτάται από εμάς το πότε και το πόσο θα διαρκέσει, αλλά από τον οργανισμό μας.
Δείτε όμως τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που συμβεί το κακό.
- Ανακουφιστείτε κάνοντας έμετο. Πριν ακολουθήσετε άλλη τακτική, ξελαφρώστε άμεσα, αποβάλλοντας ότι σας δημιουργεί το πρόβλημα.
- Καθίστε κάπου που δεν κουνάει τόσο πολύ και κοιτάξτε μακριά στον ορίζοντα.
- Μην επιχειρήσετε να κατεβείτε στις καμπίνες, γιατί στα κάτω μέρη του πλοίου κουνάει περισσότερο, ιδιαίτερα στα μικρά σκάφη.
- Ασχοληθείτε με αυτό για το οποίο ανεβήκατε στο ιστιοπλοϊκό. Δηλαδή κάντε δουλειές, τραβήξτε τα σκοινιά, επιμεληθείτε το τριμάρισμα των πανιών ή εμπλακείτε στο σχεδιασμό της πορείας – κάντε τέλος πάντων, ότι περνά από το χέρι σας για να θυμάστε τη ναυτία.
- Μπορείτε να βάλετε μια φλούδα λεμονιού στα χείλη σας και να την πιπιλίσετε λίγη ώρα σαν καραμέλα.
- Σε μια κουταλιά ελληνικό καφέ στάξτε λίγο νερό και μια δυο σταγόνες λεμόνι και καταπιείτε το σαν φάρμακο.
- Αποφύγετε τις πορτοκαλάδες, το γάλα, το κάπνισμα και το αλκοόλ. Αντίθετα, προτιμήστε τα αλμυρά (για παράδειγμα μια σαρδέλα με μια φρυγανιά).
- Αν έχετε πάθει ναυτία, αλλά επιμένετε φανατικά σε θαλασσινές περιπέτειες καλό είναι να φύγετε προετοιμασμένοι από το σπίτι. Φάτε κάτι στεγνό και ελαφρύ και φροντίστε να έχετε μαζί σας φρυγανιές και παξιμάδια που κατακρατούν τα υγρά του στομάχου.
Φαρμακευτική αντιμετώπιση
Οι δραμαμίνες είναι ελαφριά φάρμακα για τον οργανισμό αλλά δεν κάνουν και πολλά πράγματα. Ισχυρότερα χάπια είναι το Drimen ή το Emetostop που θα πάρετε μόνο όταν δεν αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει γύρω σας. Είναι βαριά, αποτελεσματικά, αλλά προκαλούν σε πολλούς υπνηλία. Μια λύση είναι οι τσίχλες Travel Gum που είναι ιδανικές για ελαφρές περιπτώσεις ναυτίας.
Υπάρχουν και ειδικά, κομψά βραχιολάκια που θα φοράτε στον καρπό σας και από όσο λένε οι ναυτικοί είναι αποτελεσματικά. Μερικοί καταφεύγουν και στο βελονισμό. Όπως και να έχει καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή κατ’ ελάχιστο τη γνώμη του φαρμακοποιού σας.