Μία ουσία που υπάρχει σε ορισμένα πράσινα λαχανικά, το μονονουκλεοτίδιο νικοτιναμίδης (nicotinamide mononucleotide ή για συντομία ΝΜΝ) μειώνει τα σημάδια του γήρατος, αναφέρουν επιστήμονες του Washington University School of Medicine στο St. Louis. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Metabolism και αφορούσε ποντίκια. Οι ερευνητές θεωρούν ότι υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι η χορήγηση της ΝΜΝ μπορεί έχει τα ίδια οφέλη και στους ηλικιωμένους ανθρώπους.
To μονονουκλεοτίδιο νικοτιναμίδης υπάρχει σε αφθονία στο μπρόκολο, το λάχανο, το αβοκάντο, το αγγούρι, τα φασόλια σόγιας και άλλα λαχανικά.
Για τον προσδιορισμό των μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων της ουσίας, οι ερευνητές εξέτασαν τρεις ομάδες υγιών αρσενικών ποντικιών. Ξεκινώντας στους πέντε μήνες ηλικίας, μία ομάδα έλαβε μια υψηλή δόση NMN μέσω πόσιμου νερού, μια άλλη ομάδα έλαβε μία χαμηλή δόση πόσιμου νερού με NMN, και μια τρίτη ομάδα δεν έλαβε τίποτα. Οι ερευνητές συνέκριναν πολλαπλές πτυχές της φυσιολογίας μεταξύ των ομάδων, για πρώτη φορά σε ηλικία 5 μηνών και στη συνέχεια κάθε τρεις μήνες, έως ότου τα ποντίκια να φτάσουν στην ηλικία των 17 μηνών. Τα εργαστηριακά ποντίκια ζουν περίπου δύο χρόνια.
H δωδεκάμηνη μελέτη έδειξε ότι η ουσία NMN μείωσε τα σημάδια της γήρανσης στους μυς και στην οστική πυκνότητα στα ποντίκια, βελτίωσε την ηπατική λειτουργία και την όραση, αύξησε την ευαισθησία των κυττάρων απέναντι στην ινσουλίνη, τόνωνε τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ τα πειραματόζωα έγιναν πιο δραστήρια και έχασαν λίγο βάρος.
Αντικείμενο της έρευνας ήταν η αναζήτηση ενός τρόπου διέγερσης της παραγωγής ενός ενζύμου που ονομάζεται NAD+ και παίζει ρόλο στην παραγωγή ενέργειας στο σώμα. Η υγεία εξαρτάται από την παραγωγή και τη χρήση ενέργειας, αλλά καθώς περνούν τα χρόνια η ικανότητα αυτή φθίνει. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η μείωση της ικανότητας αυτής οφείλεται στο ένζυμο NAD+, τα επίπεδα του οποίου ελαττώνονται με το πέρασμα του χρόνου. Οι προσπάθειες των επιστημόνων ήταν να αυξήσουν την ποσότητα του ενζύμου διεγείροντας την παραγωγή της με τη βοήθεια του μονονουκλεοτίδιου νικοτιναμίδης.
Πιθανό όφελος και στον άνθρωπο
«Διαπιστώσαμε ότι η ουσία ΝΜΝ έχει εκπληκτικά αντιγηραντικά αποτελέσματα στα ποντίκια», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Shin-ichiro Imai, καθηγητής στο Τμήμα Αναπτυξιακής Βιολογίας & Εσωτερικής Παθολογίας του Πανεπιστημίου. «Τα ποντίκια που έπιναν νερό εμπλουτισμένο με ΝΜΝ παρουσίασαν σημαντική και παρατεταμένη βελτίωση της υγείας τους. Δεν ξέρουμε ακόμα αν αυτό θα οδηγήσει σε παράταση της ζωής τους (ακόμα τα παρακολουθούμε), αλλά το σώμα τους γηράσκει με πιο αργό και υγιή ρυθμό».
Ο Imai είπε επίσης ότι επειδή τα ανθρώπινα κύτταρα διαθέτουν την ίδια διαδικασία παραγωγής ενέργειας, η χορήγηση της ουσίας ΝΜΝ μπορεί να έχει τα ίδια οφέλη και στους ανθρώπους. Ήδη έχει αρχίσει μια μικρή κλινική μελέτη σε ανθρώπους.
Μπορεί ωστόσο να υπάρχει μια σοβαρή παρενέργεια με την αύξηση της παραγωγής του ενζύμου NAD+ καθώς ενδέχεται να τροφοδοτούνται με περισσότερη ενέργεια και τα καρκινικά κύτταρα. «Από μελέτες ξέρουμε ότι ορισμένοι καρκινικοί όγκοι έχουν αυξημένη ικανότητα σύνθεσης του ενζύμου NAD+, και γι’ αυτό ανησυχούσαμε ότι η χορήγηση του συμπληρώματος της ΝΜΝ θα οδηγούσε σε ογκογένεση», είπε ο Imai. «Κάτι τέτοιο πάντως δεν παρατηρήθηκε στη μελέτη μας, αλλά οπωσδήποτε είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθούμε καθώς θα προχωρά η έρευνά μας».
Να σημειωθεί ότι το μονονουκλεοτίδιο νικοτιναμίδης δεν είχε καμία επίδραση στα νεαρά ποντίκια. Ο λόγος είναι απλός σύμφωνα με τους ερευνητές. Τα νεαρά ποντίκια, παράγουν ήδη αρκετή ποσότητα του ενζύμου NAD+ και έτσι δεν έχουν ανεπάρκεια.
Πηγή: Kathryn F. Mills et al. Long-Term Administration of Nicotinamide Mononucleotide Mitigates Age-Associated Physiological Decline in Mice. Cell Metabolism, October 2016.