«Βασική μας πολιτική στόχευση είναι η αποκατάσταση της ‘κακοποιημένης’ ιδέας της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και ο σχεδιασμός για την επανεκκίνηση και ολοκλήρωση της με καλά προετοιμασμένα βήματα, που θα διασφαλίζουν την ομαλή μετάβαση από την ασυλικού τύπου περίθαλψη στην αξιόπιστη φροντίδα των χρονίων ψυχικά ασθενών σε κοινοτικού τύπου δομές, στην ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των ασθενών».
Τα παραπάνω δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στην εναρκτήρια ομιλία του στο 2ο Mental Health Conference.
Όπως δήλωσε, με το καινούργιο νομοσχέδιο για την ψυχική Υγεία που θα κατατεθεί άμεσα για προς ψήφιση στη Βουλή, επιχειρείται αποκέντρωση της διοίκησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας με τη δημιουργία Περιφερειακών Διοικήσεων Τομέων Ψυχικής Υγείας, στις οποίες θα αποδοθούν για πρώτη φορά αποφασιστικές αρμοδιότητες.
Επίσης θωρακίζονται τα δικαιώματα των ασθενών, καθώς σε κάθε Τομέα Ψυχικής Υγείας συγκροτούνται Επιτροπές Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Ψυχικής Υγείας. Όσο για τη στελέχωση των υπηρεσιών, ο κ. Ξανθός υπογράμμισε ότι έχουν δρομολογηθεί 300 περίπου μόνιμες προσλήψεις επαγγελματιών ψυχικής υγείας και έχουν ήδη προκηρυχθεί οι πρώτες 94 θέσεις ψυχιάτρων-παιδοψυχιάτρων, ώστε να καλυφθούν τα πιο επείγοντα κενά.
Το οικονομικό κόστος παγκοσμίως
Μια από τις πρώτες αναπτυξιακές προτεραιότητες σε διεθνές επίπεδο είναι η αντιμετώπιση των ψυχικών νοσημάτων, τα οποία έχουν σημαντικό βάρος όχι μόνο για τα ίδια τα άτομα και τους φροντιστές τους, αλλά και για την οικονομία και κοινωνία. Αυτό δήλωσε ο Patricio Marquez, Επικεφαλής του Τομέα Υγείας της Παγκόσμιας Τράπεζας, Συντονιστής της κοινής ομάδας εργασίας της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ψυχική Υγεία, που ήλθε στην Ελλάδα, προσκεκλημένος στο 2o Mental Health Conference.
«Οι ψυχιατρικές διαταραχές έχουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις, όπως χαμένες θέσεις εργασίας, και απουσία από τη δουλειά, λόγω της φύσης της ψυχικής νόσου, που μειώνουν την παραγωγικότητα. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 300 εκατ. καταθλιπτικοί εκ των οποίων τα 20 εκατ. είναι έφηβοι» δήλωσε ο κ. Marquez.
«Το συνολικό κόστος της ψυχικής υγείας θα φτάσει μέχρι το 2030 τα 6 τρις δολάρια. Το 60% αυτού του κόστους είναι έμμεσα κόστη, όπως χαμένες θέσεις εργασίας και ανάγκη για στήριξη των ασθενών στο σπίτι τους» τόνισε ο κ. Marquez. Ανέφερε ότι το ένα τρίτο των χωρών του κόσμου δεν διαθέτουν κανένα σχέδιο για την ψυχική υγεία, ενώ εκατοντάδες χώρες δαπανούν μόλις 8 σεντς του δολαρίου το χρόνο κατά αναλογία γενικού πληθυσμού για τις ψυχικές παθήσεις.